Svájc: Bezárnak egy zeneiskolát, mert túl magas a külföldi tanulók aránya

fortepan_43225

A kép illusztráció. Forrás: Konok Tamás / FORTEPAN

Doreen Enssle – Le Temps (Lausanne)

A svájci zeneiskolákban sok külföldi diák tanul. Talán túl sok is? Neuchâtel városa mindenesetre erre hivatkozva szándékozik bezárni a város konzervatóriumát 2021-ben.

Svájc zenei felsőoktatásában alulreprezentáltak a hazai diákok. Monika Maire-Hefti államtanácsos ezzel érvel a Genfi Konzervatórium (HEM) neuchâteli telephelyének 2021-re tervezett bezárása mellett. A 100 hallgatóból 80 külföldi, 18 svájci, és mindössze 2 neuchâteli.

A svájci zenészek valóban kevesebb pénzébe kerülnek a kantonnak, mivel saját kantonjuk mintegy 25 000 svájci frankkal hozzájárul képzésük költségeihez. A külföldi diákok nem részesülnek ilyen támogatásban. Neuchâtel kanton évente 2,2 millió svájci frankot költ a HEM-re, “ebből kb. 400 000 frankot a külföldi diákokra” – részletezi a család- és oktatásügyi osztály vezetője.

Igen, a tanulók sokba kerülnek, ugyanakkor hozzájárulnak a kanton vonzerejéhez – szólnak az érvek a HEM védelmében. “Sokan közülük Neuchâtelben is laknak, és részt vesznek a helyi zenei élet szervezésében. Hozzám hasonlóan többen végleg le is telepednek itt” – meséli Ambroise de Rancourt francia állampolgár, a HEM egykori diákja. Egy, a Párizsi Konzervatóriumban tett kitérő után a fiatal tehetség visszatért Neuchâtelbe. “Az intézmény hírneve a világ minden tájáról idevonzza a tehetségeket” – mondja. “A szájról szájra terjedő hírek sokat számítanak a szakmánkban. A külföldi diákoknak köszönhetően az itteni oktatók nemzetközileg is ismertté válnak.” – magyarázza.

A bezárással a zenészpalánták közötti verseny is egyre kiélezettebb lesz. A HEM genfi helyszíne ugyanis nem lesz képes átvenni a 100 megszűnő helyet. “Sem a megfelelő infrastruktúra, sem a szükséges anyagi források nem állnak ehhez rendelkezésünkre” – mondja François Abbé-Decarroux intézményigazgató. A képzésben jelenleg is részt vevő hallgatóknak azonban lehetősége lesz befejezni tanulmányaikat, az államtanácsos ígérete szerint.

Genfben egyébiránt a neuchâtelihez hasonló a helyzet: a külföldi hallgatók aránya itt is 80%. Az igazgató szerint ez jó jel: “Egy versenyző iskolában a sok külföldi diák a minőség jele.” A felsőoktatási intézménybe Franciaországból, Európából, Ázsiából és Amerikából is érkeznek hallgatók. “A zenei munkaerőpiac de facto nemzetközi” – hangsúlyozza az igazgató.

Szerinte ugyanakkor a külföldi hallgatók ilyen magas aránya svájci “specialitás”, ami különösen a határ menti kantonokra, így például Baselre vagy Ticinóra jellemző. Megállapítását a hivatalos statisztikák is alátámasztják. Az olasz-svájci konzervatóriumban a 2015-ben végzettek mindössze 10%-a svájci állampolgár.

François Abbé-Decarroux szerint a probléma forrása a zenei oktatási rendszerben keresendő, ami “nem teszi lehetővé a tehetségek kibontakoztatását”. Ebben Ambroise de Rancourt is egyetért vele. “Igen, javítani kell a folyamatosságon a alapfokú zenei képzés és a HEM között. De hogy bezárják az iskolát, az azért túlzás!”

Megjelent: 2017. december 13.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Európa, Oktatás

Címkék:, , , , , , ,

%d blogger ezt szereti: