“Mi emberek amúgy is csak két-három órát tudunk naponta hatékonyan dolgozni” – Egy cég, ahol öt óra a munkaidő

Camille Kündig – Watson (Zürich)

Stephan Aastol már 13 órakor, öt óra munka után hazaküldi munkatársait. Beszélgetés egy úttörővel.

Túlóra, telefonálások munkaidőn túl, e-mailek hétvégén: sokan túllépik a klasszikus nyolcórás munkanapot. Egész másképpen van ez az amerikai vállalkozásnál, a Towernél, mely többek között állószörf (paddle) deszkákat gyárt. Itt Stephan Aarstol igazgató bevezette az ötórás munkanapot, úgy, hogy a bérekhez nem nyúlt. A cég virágzik.

Aarstol Úr, Ön és munkatársai naponta csak öt órát dolgoznak. Nem lusták egy kicsit?
Lehetséges, de nem hiszem, hogy ez feltétlenül rossz.

Hogyan jutott eszébe ez az ötlet?
Odavagyok az eredményességet növelő megoldásokért és magam is már évek óta öt órát dolgozom naponta. Egy ponton úgy gondoltam, miért is ne terjeszthetném ezt ki a munkatársaimra? Ráadásul ez az életstílus illik a termékeinkhez is. Strand- és szabadidős felszereléseket árusítunk – észszerű ezt a kultúrát belsőleg is megélni.

Tehát  munkatársainak ugyanakkora mennyiségű munkát kell ma öt óra alatt elvégezni, amennyit korábban nyolc alatt. Ez nem inkább stresszt jelent?
Az elején lehet, de ez idővel elmúlik. Az embernek egyszerűen csak bele kell tanulnia és kényszeríteni magát, hogy intelligensebben, produktívabban dolgozzon, mint korábban. Összeállítottam egy kézikönyvet 38 hatékonyságot növelő eszközzel és trükkel, melyet munkatársaim élénken tanulmányoznak. Elsősorban sok applikációt tartalmaz,  melyek hatékonyabb kommunikációhoz és szervezéshez vezetnek – pl. a Slack, a Dropbox vagy a Turboscan. De a leginkább az a fontos, hogy állandóan, aktívan megkérdőjelezzük a napi tevékenységeket és így próbáljunk időt spórolni.

Milyen fontos szempontok vannak még?
Valójában meglehetősen egyszerűek: amikor bent vagy az irodában, ne csak egyszerűen ott tartózkodj, erőltesd meg magad – ezért több szabadidő lesz a jutalmad. Az “elsőként jövök, utolsóként megyek” hozzáállás itt semmit nem hoz. Ami számít, hogy ittléted alatt mit teljesítesz. Ez azt is jelenti, hogy semmi facebookozás és online vásárolgatás. Teljesen a hitvallásnak megfelelően: “Work hard, play hard”. Az alkalmazottak így egész másképp tekintenek munkájukra, mert az életstílus, amit lehetővé tesz, arra motiválja őket, hogy gyorsan és hatékonyan dolgozzanak.

Hogyan vezette be az új szabályozást?
Példát mutattam. 2015-ben bejelentettem egy három hónapos próbaidőszakot az ötórás munkanapra és mindennap 13 órakor tudatosan elhagytam az irodát. Lehetséges, hogy a munkatársaknak kellemetlen lett volna már olyan korán hazamenni. Ezért akartam példával elöl járni és megmutatni, hogy tényleg rendben van öt óra munka után a szabadidőt élvezni. Három hónap után olyan jól működött, hogy tovább folytattuk.

Voltak a munkatársak között szkeptikusak is?
Igen. Sokan meg voltak győződve arról, hogy a megfelezett munkaidő feleannyi elvégzett munkát is jelent. Elmagyaráztam nekik, hogy úgy gondolom, mi emberek amúgy is csak két-három órát tudunk naponta hatékonyan dolgozni. Ahhoz, hogy ezt az időt teljesen kihasználjuk, egyszerűen a megfelelő stratégiákra van szükség. A szabályunk egyszerű: ha valaki nem tudja csinálni, mennie kell. Én magam emiatt még nem bocsájtottam el senkit, de néhányan beszélgetések után arra jutottak, hogy ez a munkamód nekik nem válik be és elmentek.

Hogy megy ma a cégnek? Veszteségessé vált?
Nem, éppen ellenkezőleg. Múlt évben a  forgalmunkat a 2015. évivel, azaz az ötórás munkanap bevezetése előttivel összevetve, 50 százalékkal növeltük.

Ez mind nagyon pozitívan hangzik. Tényleg nem adódik semmilyen probléma?
De, volt egy váratlan problémánk. Februárban felmondási hullámra került sor, hárman egyszerre elmentek, egész más okokból: egyikük Mexikóba költözött, egy másik összeköltözött a barátjával. De én mégis megkérdeztem magamtól, hogyan kerülhetett erre sor e mellett a jó munka-szabadidő egyensúly mellett, amit kínálunk. A következtetésem: Amikor az ember csak napi öt órát tölt az irodában és ott nagyon produktívan dolgozik, kevésbé barátkozik össze a munkatársakkal és ezért kevésbé kötődik a céghez.

Miért pont öt, és miért nem négy vagy hat óra naponta?
Így nem kell ebédszünetet tartanunk. Az ebédszünet önmagában nagy időkiesést jelent, vagy az ember eszik valamit az asztalánál, ami nem feltétlenül egészséges. Ezen kívül ebéd után gyakran esnek az emberek egyfajta “kajakómába”  – az minden, csak nem produktív.

Hogyan reagálnak az emberek, amikor erről a munkamódszerről hallanak?
Sok ember úgy gondolja, hogy csak akkor dolgozik jól, ha sokat dolgozik. De ez tévedés. Az ilyen emberek egyértelműen elutasítják a mi munkakultúránkat. De közben sokan épp emiatt tartanak minket szimpatikus és innovatív cégnek.

Más cégeknek is ajánlja az ötórás munkanapot?
Igen, mindenképp. Természetesen a vállalkozás fajtájától is függ, egy élelmiszerüzlet logikus, hogy nem zárhatja be az ajtaját öt óra eltelte után. De úgy hiszem, a legtöbb cég és alkalmazottai profitálnának belőle.

Megjelent: 2017. október 24.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Életmód, Üzleti, Innováció

Címkék:, , ,

%d blogger ezt szereti: