Az olcsó szex és a házasság intézményének hanyatlása

fortepan_88434

A kép illusztráció. Forrás: Urbán Tamás / FORTEPAN

Mark Regnerus – The Wall Street Journal (New York)

Miért házasodik egyre kevesebb amerikai fiatal? Mark Regnerus szerint azért, mert a házasságon kívüli szexuális élet sokkal könnyebben elérhetővé vált a férfiak számára.

Kevin 24 éves, friss diplomás fiatalember Denverből. Egyszer majd meg akar házasodni, és “majdnem 100% biztos” abban, hogy meg is fog. De nem fogja elhamarkodni a dolgot. “Egyelőre nem akarok felhagyni a hülyéskedéssel. Még bulizni akarok, és egy millió lánnyal lefeküdni.” Arra is rájött, hogyan teheti meg mindezt:

“A lányokat sokkal könnyebb félrevezetni, mint a fiúkat, hazugsággal, vagy érdektelenséggel. Ha tudod, hogy mit akarnak a lányok, akkor egyszerűen ne add meg nekik, amíg el nem jön az ideje. Ha követed ezt a módszert, akkor mindened meglesz, amit csak akarsz… párkapcsolat, szex, bármi. Te irányítod a saját életed.”

Kevin (nem az igazi neve) egyike volt annak a 100 férfinak és nőnek, akik Amerika-szerte részt vettek a felmérésben, amit a csapatommal végeztünk. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan gondolkoznak a párkapcsolataikról a 20-as és 30-as éveikben járó fiatalok. Kevin az általa elmondottak alapján nem éppen szimpatikus figura, viszont nehéz lenne meggyőzni arról, hogy a módszere nem fog működni, ugyanis működik: számára és még számtalan férfi számára.

Az USA-ban a házasságok száma egyértelműen csökken. Nem is olyan rég, 2000-ben, több 25-34 év közötti fiatal volt házas, mint nőtlen vagy hajadon – 55% a 34%-hoz. 2015-re viszont gyakorlatilag megfordult az arány: 53%- 40% a nőtlenek/hajadonok javára. Az amerikai fiatalok hamar gyanakvóvá váltak a házasság intézményével szemben.

Számos közgazdász és szociológus szerint mindez a férfiak alacsony bérével magyarázható. Ha többet keresnének, mondják, akkor meglenne a kellő bizalmuk a házasodáshoz. A legújabb kutatások azonban nem támasztják alá ezt a nézetet. Egy 2017 májusi, az olajkitermelés fellendülése következtében meggazdagodott régiókat vizsgáló kutatás szerint a magasabb bérek hatására nem nőtt a házasságok száma.

Egy másik hipotézis a férfiak elköteleződéstől való félelmével magyarázza a házasság intézményének hanyatlását. Talán rossz üzletként tekintenek a házasságra. Ugyanakkor a legtöbb férfi, köztük Kevin is, előbb-utóbb mégis meg akar házasodni. Egyszer, amikor a függetlenségük már nem lesz olyan értékes számukra, mint most, szerelmet akarnak és gyerekeket. De egyre hosszabb ideig várnak – a házasságot kötők átlagéletkora stabilan nő, most már a 30 évhez közelít.

Saját kutatásaim egyszerűbb, egyértelműbb magyarázattal szolgálnak: az amerikai férfiak számára a szex viszonylag olcsóvá vált. A múlthoz képest a szexért cserébe ma sok nő nem vár el sokat – időt, figyelmet, elköteleződést, hűséget. Így aztán a férfiak sem érzik ösztönözve magukat, hogy mindezeket megadják. Ez az új szexuális norma Amerikában, férfiaknál és nőknél, kortól függetlenül.

A változást részben a fogamzásgátlás idézte elő. Az elmúlt évtizedekben a fogamzásgátló eszközök széles körben elterjedtek, ami egyrészt elősegítette a nők akadémiai és gazdasági előmenetelét, másrészt csökkentette a férfiaktól való függésük mértékét. A teherbe esés kockázatának csökkenésével most már nem kell megfizetniük azt a hatalmas árat a szexért, ami eddig megfontoltságra késztette őket.

A fenti erők mintegy fél évszázada munkálkodnak – a fogamzásgátló tablettát 1960-ban találták fel – de csak mostanra értünk el odáig, hogy a szexuális kapcsolatainkra vonatkozó normák és narratívák utolérjék a technológiát. A “Párkapcsolatok Amerikában” elnevezésű projekt keretében 2014-ben 15000 18 és 48 év közötti felnőttet kérdeztünk meg Amerika-szerte, hogy mikor szexeltek először jelenlegi vagy legutóbbi párkapcsolatukban. Hat hónap randevúzás után? Két hónap után? A leggyakoribb válasz az volt – a 40 év alatti férfiak 32%-ánál – hogy már a párkapcsolat kezdete előtt szexuális kapcsolatot létesítettek jelenlegi partnerükkel. Ez némileg korábban van, mint ahogy a legtöbb válaszadó nő azt szeretné.

A fogamzásgátló tabletta nem az egyetlen technológia, ami az elvárásokat megváltoztatta. Az online pornó segítségével könnyebben és szélesebb körben érhető el a szexuális élmény. A laptop soha nem mond nemet, és sok férfi szemében a virtuális nők komoly konkurenciát jelentenek egy valóságos partnerrel szemben. A kérdezett 40 év alatti férfiak 46%-a (a nők 16%-a) mondta, hogy az előző héten nézett pornót. 27%-uk az előző nap.

Sok fiatal férfi és nő még mindig vágyik a konvencionálisan elfogadott – hűséges, tartós, gyermeknevelésre fókuszáló – házasságra. De azt már nem gondolják, hogy mindehhez előrelátás, óvatosság és önkontroll szükségeltetik.

Mikor a 29 éves austin-i Kristint megkérdeztem, hogy szerinte a férfiaknak áldozatot kellene-e hozni a szexért, zavaros választ kaptam: “Igen. Néha. Nem mindig. Úgy értem, szerintem nem kell, hogy egy nő mindig megadja neki, de azzal sincs baj, ha igen. Csak nem mindig.”

Kristin joggal várja el mindenkori barátjától, hogy jól bánjon vele és tiszteletben tartsa érdeklődését, de választásaival akaratlanul is azt üzeni a férfiaknak, hogy bár a fenti viselkedés nemes és szép, nem követelmény ahhoz, hogy lefeküdjön vele. Reméli, hogy rendes férfiba botlik, de nem támogatja azokat a szexuális normákat, amik a férfiakat “rendesebbé” tennék.

Sok férfi számára is nehéz a változás. Scott Stanley pszichológus és párkapcsolat-specialista szerint egy férfi az apró áldozatokkal – például a kellemetlenségek elfogadásával annak érdekében, hogy a nővel találkozhasson – mutatja ki bimbózó elköteleződését. Ezek a közös jövőbe vetett apró erőfeszítések. Az önfeláldozó szerelem eme apró villanásai talán semmiségnek tűnnek, viszont kevésbé valószínű, hogy kifejlődnek, ha a párkapcsolat az olcsó szex elvárásán alapul.

Az amerikai fiatalok továbbra is házasodnak, még ha később is; ugyanakkor a soha meg nem házasodók száma minden valószínűséggel nőni fog. 2015-ben a Demography nevű tudományos lap egy cikkében azt jósolták, hogy a most 20-as éveiket taposó amerikaiak harmada soha nem fog megházasodni – ez pedig jócskán meghaladja a történelmi, 10% alatti normát.

A legtöbb amerikai fiatal még mindig vágyik a házassággal járó személyes és társadalmi előnyökre, még úgy is, hogy a párkapcsolati piac dinamikái ellenük dolgoznak. Úgy tűnik azonban, hogy a szexuális vágyak szinte azonnali kielégítésének lehetősége számos nem kívánatos és nem szándékos következményt von magával.

Dr. Regnerus az University of Texas at Austin szociológia professzora. A cikk alapjául új Cheap Sex: The Tranformation of Men, Marriage and Monogamy (Olcsó szex: a férfiak, a házasság, és a monogámia átalakulása) c. könyve szolgált.

Megjelent: 2017. szeptember 29.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Amerika, Életmód, Társaság

Címkék:, , , ,

%d blogger ezt szereti: