Seborga, Európa legkisebb hercegsége

Seborga_frontier

Fotó: Cnbrb (CC BY-SA 3.0)

Benedikt Peters – Tages-Anzeiger (Zürich)

I. Nina és I. Marcello egy kis falu uralkodói Észak-Olaszországban, ami Katalóniához hasonlóan a függetlenségéért küzd.

Az audencia elején visszafogott a hercegné. Tudja, mondja, hogy az egész egy vicces történetként hangzik. Rövid szünetet tart. “De mi komolyan vesszük. Nem vagyunk őrültek. És még sok dolgunk van.”

A nőt, aki ezeket mondja, igazából Nina Menegattónak (lánykori néven Döbler) hívják. Alattvalói számára azonban I. Nina hercegné. Férjével, Marcello Menegatttóval (ő I. Marcellónak nevezi magát és az “Őszörnyűsége” melléknevet viseli) 14 négyzetkilométeren uralkodik az észak-olasz Liguriában, nem messze a francia határtól. Kb. 500 méterrel a tengerszint felett, fenyőfák és rekettyebokrok között terül el Seborga Hercegség. Néhány ház fehér homlokzattal és piros cseréptetővel, szorosan összesimulva.

Az “uralkodás” Seborgában meglehetősen relatív fogalom. Hivatalosan természetesen az olasz államnak van szava a hegyi faluban. A “seborghini-eknek”, ahogy a lakosok nevezik magukat, az adót Rómának kell fizetniük és az autókon olasz rendszámtábla van. A legtöbb falusi  – mindenek előtt a hercegi pár – azonban úgy véli, ezek a dolgok jogtalanok. Seborga egyáltalán nem tartozik Olaszországhoz, erről meg vannak győződve. Ez annak idején egyszerűen el lett felejtve. “Függetlenek vagyunk” – mondja Nina hercegnő. “És erre bizonyítékok vannak.”

A helytörténész elmélete

Az egész a hatvanas években kezdődött. Giorgio Carbone, egy virágnemesítő beleásta magát a helytörténetbe. Ennek során rájött, hogy Seborga hivatalosan soha nem tartozott az államhatalom alá. Az adásvételi szerződést, mellyel a hercegség a 18. században az akkori uralkodó házhoz, a Savoyákhoz került volna, soha nem regisztrálták, így nem is érvényes.

Később aztán a hercegségről egyszerűen megfeledkeztek. Sem az olasz állam 1861-es alapító iratában, sem az olasz köztársaság 1946-os alapításakor nem említik. A hobbytörténész bejelentette felfedezését a falu lakosságának, akik őt lelkesen herceggé választották.

2009-ben aztán meghalt Giorgio, a falunak új uralkodóra volt szüksége. Marcello Menegatto, egy gazdag építési vállalkozó nyerte meg a választást, így lett felesége Nina, aki Kemptenből, Allgäuból (Németország) származik, hercegné. “Őszörnyűsége” mellesleg külügyminiszternek is kinevezte a hercegnét. “De csak miután a nép megválasztott” – mondja Nina Menegatto. Férje kegyelméből nem szeretne miniszter lenni.

Szeparatizmus kisléptékben

Elődjük szellemében mindketten továbbra is Seborga függetlenségéért akarnak küzdeni, amit Olaszország nem akar elfogadni. “Ügyvédeink vannak, akik dolgoznak az ügyön” – mondja Nina Menegatto. Végszükségben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fognak fordulni. Kisléptékű szeparatizmusról lenne szó, katalán és skót példára?

Nos, Róma viszonylag higgadtan nézi az ügyködést. Igen, szép megfigyelni, milyen kultúrát ápolnak a seborghiniek vélt függetlenségük körül. Ott van a kék sapkát viselő gárda, mely a helység bejáratánál lévő őrháznál az érkező autókat ellenőrzi, természetesen csupán szimbolikusan. Vagy a “Luigino” nevű valuta, melyet Seborgában vernek és ott mindenhol lehet vele fizetni. A hercegség szuvenírboltjában például, ahol a kék-fehér hűtőmágneseken kívül helyi olívaolajat és még eredeti seborgai rendszámtáblát is lehet venni. “Még az autóra is fel lehet szerelni” – magyarázza Nina Menegatto. De legalább húsz centiméterre kell lennie az olasz rendszámtáblától, különben nem jogszerű.

A folklór és a függetlenségért tett erőfeszítések azonban semmiképpen nem öncélúak. “Fel akarjuk lendíteni Seborgát” – mondja a hercegné, – “el akarjuk helyezni a turizmus térképén”. A szuvenírbolt mellett a hercegi pár nyitott már egy éttermet és egy fodrászszalont. Felújíttatják a történelmi Piazzát a helység közepén.

Következőként külföldi befektetők segítségével egy hotel fog épülni 80 szobával és nagy wellness-részleggel. Az ilyen tervek megvalósításához szükséges pénz miatt a párnak nem kell aggódnia. Építési vállakozóként Marcello herceg jelentős vagyonra tett szert, Nina hercegnének a közeli Monacóban luxus gyermek születésnapokat szervező ügynöksége van. Egy lakásuk is van ott.

Követségek az egész világban

Nina Menegatto azért igyekszik minél több időt Seborgában tölteni. Nem csak az alattvalók miatt, hanem állatszeretete miatt is. Menegattóék Seborgában nem a kormányzati palotában laknak, ott csak a hivatalos ügyeket intézik. A falu szélén egy parasztudvarban élnek, kutyákkal, egy kecskével és egy disznóval. Meg kilenc lóval. Ez a hercegné nagy szenvedélye. A seborghinik, úgy tűnik, mindenben támogatják a hercegi párt.

Hétévente választáson kell megméretnie magát a hercegnek. A legutóbbi, áprilisi választáson 75 % megszavazta Marcello második hivatali idejét. “Nagyon örültünk” – mondja Nina, – “még akkor is, ha ezzel rengeteg munka jár együtt”.

Külügyminiszterként rendszeresen elrepül Seborga képviseletében szerte a világba, bár egyetlen kormány sem ismeri el hivatalosan. Elefántcsontparton vagy az USÁ-ban is vannak képviseletek. Németországban is van képviselője a hercegségnek, München Bogenhausen városrészében, egy pincében.

Megjelent: 2017. október 8.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!

 Kategóriák:Európa, Közigazgatás

Címkék:, ,

%d blogger ezt szereti: