Osztrák duplacsavar: Anti-antiszemitizmus, mint politikai fegyver

28269273536_80e2546d5d_o

Sebastian Kurz. Fotó: Dragan Tatic (CC BY 2.0 alatt módosítva)

Martin Engelberg – Haaretz (Tel Aviv)

Az osztrák választási kampány a zsidóellenes gyűlölet ellen fordult. A pártok egymással versengenek abban, hogy ki ítéli el a leghangosabban az antiszemitizmust. A csavar a történetben, hogy a zsidóbarát kancellárjelölt elleni piszkos kampányhoz egy izraeli lobbistát béreltek fel.

Történelmi iróniaként Ausztria újfajta politikai versengésnek ad otthont: Ki a leghangosabb anti-antiszemita?

A jelenleg folyó választási kampányban minden osztrák politikus bőszen bizonygatja, hogy milyen nagyra tartja az Ausztriában élő zsidó közösséget.

Múlt vasárnap Sebastian Kurz, a nemrég megreformált jobbközép Néppárt (ÖVP) elnöke, kihívta a jobbpopulista Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjét, Heinz-Christian Strache-t, hogy világosan foglaljon állást pártja bárminemű zsidóellenessége ellen. Strache lelkesen tett eleget a felkérésnek, az osztrák tévénézők százezrei előtt. Mindez 30 éve elképzelhetetlen lett volna.

A 31 éves Sebastian Kurz, Ausztria jelenlegi külügyminisztere, az összes közvélemény-kutatás szerint a legnépszerűbb jelölt. Esélyes tehát, hogy ő lesz a következő osztrák kancellár. Ha valóban így lesz, azzal nem csak ő lesz minden idők legfiatalabb osztrák kancellárja, de a legfiatalabb nyugat-európai vezető is.

Kurz szoros kapcsolatot ápol az osztrák zsidó közösséggel, többek között Rós Hásáná ünnepség házigazdája volt a minisztérium rendezvénytermében, illetve a magánéletben is barátság fűzi több zsidó személyiséghez. Sebastian Kurz Izrael barátja: több hivatalos úton járt már az országban. Folyamatosan hangsúlyozza Ausztria közös keresztény-zsidó örökségét, legutóbb például az október 15-i választást megelőző tévévitában. Ilyen sem fordult még elő Ausztria történelmében.

Ami az antiszemitizmus politikai fegyverként való használatát illeti, Ausztria drámai változásoknak volt tanúja az elmúlt 30 év alatt. 1986-ban Kurt Waldheim és támogatói még használták az elnöki székért folyó kiélezett küzdelemben. Minden osztrák emlékszik rá, miként használta Bruno Kreisky kancellár az antiszemitizmust a 70-es években – és arra is, hogy hogyan használták fel ellene. A holokausztot megelőző évtizedeket ne is említsük.

Mostanra azonban minden a feje tetejére állt.

A Szociáldemokrata Párt (SPÖ) felbérelte ugyanis a piszkos politikai kampányok izraeli specialistáját, Tal Silbersteint, hogy segítségével ellehetetlenítsék Sebastian Kurzt. Silberstein hónapokig üzemeltetett egy Facebook-csoportot Kurz nevében, ahol radikális és antiszemita kijelentéseket tett azzal a céllal, hogy meggyőzze a szavazókat: Kurz támogatói jobboldali zsidógyűlölők.

Kurz csapata hiába bizonygatta, hogy semmi köze a fent említett posztokhoz; sokáig magát a Facebookot sem tudták meggyőzni, hogy vegye le az oldalt.

Miután Silbersteint Izraelben letartóztatták, az SPÖ-nek meg kellett tőle válnia, a belső információkat pedig kiszivárogtatták a médiának, csak akkor vált nyilvánvalóvá, hogy valójában szociáldemokraták bérelték föl. Bár az SPÖ hivatalos nyilatkozata szerint csupán a “közvélemény-kutatási adatok elemzésére” kérték fel, a valóságban nem csak a fent említett és más hasonló Facebook-oldalakat üzemeltette, de részletes terveket és felháborító videókat is készített Kurz hitelének rontása céljából.

A Tal Silberstein körüli éles vita során a politikai pártok közül mindegyik kerülte az antiszemita szólamokat. Silberstein piszkos eszközei azonban hatalmas felháborodást váltottak ki, és nem meglepő módon a “Silberstein” név a piszkos kampány szinonimájává vált. A Silberstein márpedig nyilvánvalóan zsidó név.

Az osztrák politikai valóság egy másik fintoraként az “anti-antiszemitizmusnak” nevezhető jelenség aktív trenddé nőtte ki magát. Az SPÖ (nemzsidó) jelöltjei komoly vereségnek néztek elébe a választásokon. Ezért megpróbálták Kurz egy kampányon tett kijelentését ellene fordítani. A kijelentésben Kurz azt mondta, a következő választások tétje az is, “hogy akarjuk-e vagy nem a Silbersteineket Ausztriában.” Bár Kurz rögtön, egyértelműen tisztázta, hogy kijelentésében Silberstein hírhedt piszkos módszereire italt, nem pedig zsidó identitására, az ügy nagy hullámokat vert.

Az “anti-antiszemiták” úgy próbáltak szavazatokat szerezni, hogy Sebastian Kurzt antiszemita érzelmek gerjesztésével vádolták. A vádak abszurd és ellentmondásos mivolta sem állítja meg az anti-antiszemita harcosokat. Sajnálatos módon a vádak maguk is a piszkos kampány sikerességéről tanúskodnak.

Még a választások végetértével is valószínűleg optimisták lehetünk, mert az antiszemitizmus politikai használata visszavonulóban van Ausztriában. Mindez lehetővé teszi a zsidóság életének normalizálódását Ausztriában, illetve a már most szoros osztrák-izraeli kapcsolat további javulását.

Martin Engelberg Bécsben született. Az osztrák zsidó közösség aktív tagja. Szakmája szerint pszichoanalitikus, illetve vezetői tanácsadó. Parlamenti képviselőjelölt Sebastian Kurz listáján – a nagyon kevés nyíltan zsidó jelöltek egyike 1945 óta.

Megjelent: 2017. október 11.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Európa, Politika

Címkék:, , , ,

%d blogger ezt szereti: