Az ökológiai fenntarthatóság új mumusa: a hűtőszekrény

fortepan_113182

Fotó: Bauer Sándor / FORTEPAN

Julie Rambal – Le Temps (Lausanne)

A hűtőszekrény lenne felelős az őrült tempójú haladásért? Egyesek azzal vádolják, hogy a fogyasztás ütemét felgyorsítva tönkreteszi bolygónkat, ezért inkább megszabadulnak tőle. De azelőtt tényleg minden jobb volt?

Bár a férje imádja a hideg sört, Marie Cochard újságíró, kétgyermekes édesanya mégis meg tudta győzni, hogy szabaduljanak meg a hűtőszekrényüktől. Tapasztalataikról könyvet is írt Notre aventure sans frigo ou presque (Kalandjaink hűtő nélkül – vagyis majdnem) címmel, melyben praktikus tanácsokat ad mindazoknak, akiknek hozzá hasonlóan meggyőződésük, hogy a hűtőszekrények elterjedése okolható a hipermarketek uralmáért, az egészségtelen táplálkozásért és a mérhetetlen pazarlásért (csak Svájcban évente 2,3 millió tonna élelmiszer kerül a kukába).

“A hűtőszekrény passzívvá tett minket. A benne tárolt termékeket csak lenyeljük, szinte meg sem rágjuk. Az ízlésünk egyre szegényesebbé válik, finomodik, standardizálódik – olyannyira, hogy megfeledkezünk a lényegről, a főzés és az evés szeretetéről.” – állítja a könyv előszavában, tudva, hogy a “ház gyomrának”, egy igazi totemnek ront neki, amit a legtöbb háztartásban a gyermekek legszebb fotóival díszítenek.

Az amerikai konyhák divatba jöttével a hűtőszekrény státuszszimbólummá is vált: büszkén tesszük közszemlére a hatalmas, dupla ajtós, jégkocka-készítős példányokat, a Dolce & Gabbana által tervezett, 43 000 frankos Smeg modellekről nem is beszélve… Marie Cochard tudja, hogy a modern élet egyik fontos átmeneti eszközét állítja célkeresztbe, ugyanakkor szerinte a környezet szempontjából fontos lenne, hogy most már “elvágjuk a köldökzsinórt”.

“A hűtő mára a boltban vásárolt ipari termékek süllyesztőjévé vált, amiket aztán fokozatosan dobálunk ki a kukába, mert elfelejtkezünk róluk. Hét éve részesítem előnyben a rövid élelmiszerláncot: termelőktől vásárolok a piacon, vagy magam szedem, amit lehet. A legtöbb ilyen élelmiszer nem igényel hűtést. Ízletesebben táplálkozom, ezáltal az életminőségem is javult.”

2009-ben Jihyun Ryou koreai tervező már rámutatott a frizsider szerepére az élelmiszerpazarlásban, a Save Food from the Fridge (Mentsük meg az élelmiszereket  a hűtőtől) nevű projektje keretében. Az általa tervezett tárolókhoz a régi idők gyakorlataiból merített inspirációt. Vannak köztük polcok, melyek alján egy homokréteg biztosítja, hogy a benne tárolt sárgarépa sokáig friss maradjon. Vagy olyan dupla polc, amelyben egymás mellett tartható a burgonya és az alma: az alma által kibocsájtott gázok ugyanis megakadályozzák a burgonya kicsírázását.

A közösségi hálózatok fórumain a hűtőszekrény-ellenzők egyre jelentősebb közösségének tagjai tapasztalatokat cserélnek, bátorítást és tanácsokat adnak egymásnak még 35 fokos meleg esetére is. Marie Cochard most már egyáltalán nem használ hűtőszekrényt, bár így – higiéniai okokból – sokkal körültekintőbben kell táplálkoznia: “A húst vagy a mozzarella sajtot a vásárlás napján el kell fogyasztani. Nem tesszük el a már kinyitott pástétomot, és nem rakjuk el a maradékot sem. Főleg gyümölcsöt és zöldséget eszünk, a tejtermékeket növényi tejekre cseréltük. Mivel nem tudjuk eltenni a maradékot, mindig kis adagokat főzök.”

A könyvben kitér az élelmiszerek konzerválásának régi módjaira. A modern világban ez a fajta a tudás jobbára eltűnt, de egyre több fogyasztó érdeklődik iránta az idealizált múlt iránti nosztalgiájukban. “Manapság sokan kívánnak hátat fordítani a hazugnak ítélt modern világnak azzal, hogy elutasítják a fejlődést hozó vívmányokat” – mondja André Guigot filozófus. “Természetesen jogunkban áll kritikusnak lenni az eszeveszett tempójú fejlődéssel szemben, de amikor az eredetiség már ideológiává válik, nem árt óvatosnak lenni. Divatosak mostanában Henry David Thoreau írásai. Ez a 19. századi humanista kiköltözött a természetbe, hogy “megtisztuljon”. Bár ellenezte a túlzott fogyasztást, azt soha nem mondta, hogy el kellene utasítanunk a modern kor vívmányait. A természetbe való visszatérés, amiről annyian fantáziálnak, egy intellektuális konstrukció. Eredeti “tisztaság” ugyanis nem létezik.”

Az ír Mark Boyle három éven keresztül élt pénz nélkül. A 21. századi Thoreau jelenleg egy erdei kunyhóban él, minden modern kori eszköz – számítógép, internet, telefon, mosógép, folyó víz, gáz, televízió, hűtőszekrény – nélkül. “Semmim nincs, amihez rezet kell bányászni, olajat kell kinyerni, műanyagot vagy napelemet kell gyártani” – meséli a The Guardian hasábjain, ahol rendszeresen beszámol a “Homo authenticus” létről. A legutóbbi bejegyzése szerint sokkal egészségesebb életet él, amióta megszabadult a modern kor csapdáitól. Egy korábbiban azt írja, elutasítja a technológiát, mert tönkreteszi az embereket és a helyeket.

André Guigot-nak azonban vannak ezzel kapcsolatban kétségei: “Amikor annyira dogmatikussá válik a modern világ elutasítása, hogy az már bűntudatkeltéshez vezet, az mindig kockázatos. Emlékezzünk a 30-as években, amikor az eredethez való visszatérésről papoltak, az “inautentikusnak” mondottak elutasításáról… És egyébként is, ki tudja megmondani, hogy mi létezett a fejlődés előtt? Az ember mindig is tökéletesíteni vágyta eszközeit…”

Így a frizsidert is örömmel fogadták a háztartásokban. Anne Hügli genfi onkológus, amikor megkérdezte 90 éves anyósát, hogy mit tart a legfontosabb modern vívmánynak, a hűtőszekrényt kapta válaszul. Nélküle a vaj megavasodott, minden megromlott. Mindenki a gazdagokat irigyelte, akik a gleccserekből hozattak maguknak jégtömböket.

De még ennél is fontosabb a hűtőszekrény egészségügyi hatása: “A bakteriális fertőzések elleni küzdelemben a frizsider komoly fejlődést jelentett. Már az oltások előtt is csökkent a tüdőgyulladások száma, a friss élelmiszereknek köszönhetően pedig a gyomorrákos esetek száma is. A szabad levegőn hagyott élelmiszerekben igen gyorsan kitenyésznek a baktériumok, különösen 30 fok fölött. Ahelyett, hogy megszabadulnánk tőle, inkább okosabban kellene használnunk a hűtőszekrényt.” A könyv végén Marie Cochard is bevallja, hogy vett magának egy kis fagyasztót. A fejlődésnek azért vannak jó oldalai is…

Megjelent: 2017. október 6.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Életmód, Gazdaság, Innováció, KÖRNYEZET

Címkék:, , , ,

%d blogger ezt szereti: