Bezárt templomok sörözőkként születnek újjá Amerikában

17653209550_b86ca5dd94_o

The Church Brew Works, Pittsburgh. Fotó: Daniel Lobo

Dake Kang – The Washington Post

YOUNGSTOWN, Ohio – Ira Gerhart régóta dédelgetett álma, hogy nyit egy sörfőzdét. Most végre rátalált az ingatlanra, ahol mindez meg is valósulhat – egy 1923-as presbiteriánus templomra. Az épület olcsó, bájos, és közel van a városközponthoz.

Nem sokkal azután, hogy nyilvánosságra hozta a tervét, a közeli baptista templomtól panasz érkezett, hiszen mégis csak egy volt kegyhelyen szándékozott alkoholt árusítani.

“Értem én, hogy nem tetszik nekik, hogy Isten házába bárpultot állítok.” – mondja Gerhart. “De ha nem tenném, akkor az épület nagy eséllyel tönkremenne, vagy egyszerűen lebontanák. Elmagyaráztam nekik, hogy ez nem egy olyan kocsma lesz, ahova az emberek lerészegedni járnak.”

Színes üvegablakaikkal, téglafalaikkal a tágas tereikkel a templomokból lett sörfőzdék igen népszerűek a sörivók körében, az egyház és a hívők viszont nincsenek elragadtatva.

2011-ben legalább 10 templomot alakítottak át sörfőzdévé az országban, jövőre pedig legalább négy új nyitás van tervben. A trend 2007-ben indult, amikor a válság következtében több templomot összevontak vagy bezártak a hívők számának csökkenése miatt. A bostoni érsekség szóvivője hangsúlyozta, hogy az egyház szexuális bántalmazás-ügyeinek ehhez nincs köze, a kompenzációs kifizetéseket ugyanis javarészt a biztosító állta.

Gerhart, miután a kétkedőket maga mellé állította és az engedélyt is megkapta, ebben a hónapban meg is nyitja a sörfőzdéjét.

“Nem akarjuk, hogy a templomokból italboltok legyenek” – mondja a cincinnati-i érsekség szóvivője. Az egyházmegye szigorításokat vezetett be a templomok sörözővé alakításának ügyében. “Úgy gondoljuk, nem helyénvaló az alkoholizálás egy szent helyen.”

Az egyik legrégebbi templomból lett sörfőzde, a pittsburgh-i Church Brew Works 1996-ban nyílt meg. A vendégek templomi padokon átalakított boxokban üldögélve kortyolgathatják a sört. Az egykori oltár helyén hatalmas acél és réztartályok tornyosulnak. A szentélyt sárga zászlók díszítik, a ház mottójával: “A NYOLCADIK NAPON ISTEN MEGTEREMTÉ A SÖRT.”

A tulajdonosnak azért esett a választása erre az épületre, mert olcsó volt, és mert a müncheni sörcsarnokokra emlékeztette. A törzsvendégek a rusztikus berendezést emelik ki a hely egyik vonzerejeként.

A helyi katolikusok ellenezték az ügyletet, később módosították is a bezárt templomok alapokmányait, hogy ne lehessen őket szórakozóhellyé alakítani.

Cincinnati-ban és Pennsylvania államban is több egyházkerület cselekedett hasonlóan. A bostoni érsekség is előzetes szűrést végez a potenciális vevők között, hogy meggyőződjön arról, átalakítási terveik összhangban vannak a katolikus értékekkel.

A templomok renoválása, átalakítása különösen nehéz ügy. A nagy üvegablakok és az üreges szentélyek miatt nehéz felosztani őket. Ugyanakkor műemlékvédelem alatt állnak, tehát lebontani nem lehet őket, ezért sokszor üresen és elhagyatottan állnak, miközben állapotuk egyre romlik.

Ugyanakkor azok a boltívek, melyek az ingatlanfejlesztőket távol tartják, olyan óvilági hangulatot kölcsönöznek nekik, amit manapság nehéz reprodukálni. Ez kivételesen alkalmassá teszi őket arra, hogy méltóságteljes sörcsarnokokká váljanak. Ahová olykor még a klérus egyes tagjai is betérnek legurítani egy korsó sört.

A cincinnati-i Taft’s Ale House a 167 éves Szent Pál evangélikus templomban tartotta megnyitóját. Az eseményről készült tévériportban látható, hogy a söröket egy katolikus pap, John Kroeger áldotta meg. “Mindenható Istenünk, barátokat, ételt és italt adsz nekünk” – mondta, tekintetét az ég felé emelve. “Áldd meg ezeket a hordókat, és minden egyes hordó sört, amit itt főznek. Áldd meg azokat, akik az eljövendő napokban, hónapokban és években ide jönnek felfrissülni!”

Megjelent: 2017. október 6.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Amerika, Életmód

Címkék:, , , , ,

%d blogger ezt szereti: