Németország: Látogatás az AfD hátországában

14281-Wilsdruff-1912-Markt_mit_Hotel_Goldener_Löwe-Brück_&_Sohn_Kunstverlag

Wilsdruff egy 1912-es képeslapon. Forrás: Brück & Sohn Kunstverlag Meißen

Heike Klovert – Der Spiegel (Hamburg)

A jobbpopulista Alternatíva Németországért (AfD) párt a szavazatok több, mint 30%-át söpörte be a keleti Szászország több körzetében. Ebben a régióban kevés a külföldi, mégis erős a migránsokkal szembeni ellenérzés. Miért?

“Igen, volt benne kockázat” – mondja Ramona B., a főtéren található ruházati bolt eladója. A populista AfD jelöltje, a nyíltan rasszista Alexander Gauland egy katasztrófa, mondja, hozzátéve, hogy fontos a klímaváltozás ellen és az Európai Unióért való küzdelem. Mégis, az 59 éves eladónő vasárnap az AfD-re szavazott. “Valaminek meg kell változnia.”

A Drezdától autóval fél órányi autóútra lévő Wilsdruff lakosainak többsége egyetért vele. A városban a választók 36%-a voksolt az AfD-re – jelentősen többen, mint Angela Merkel kancellár kereszténydemokrata pártjára (CDU), ami a szavazatok 32%-át kapta.

Wilsdruff Szászországban található. Ebben az államban a legerősebb az AfD támogatottsága, és ezt nevezi otthonának Frauke Petry, az AfD egykori vezetőtársa, aki kedden jelentette be kilépését a pártból, annak szélsőjobboldalra tolódására hivatkozva. A szavazóknak összesen 36%-a szavazott a jobbpopulista pártra, néhány körzetben arányuk a 40%-ot is elérte. A választókörzetben mindenhol az AfD jött ki a legerősebb pártként.

Miért?

Ramona B. elmondása szerint sokáig bizonytalan volt, míg, nem sokkal a választások előtt, meg nem látott egy képet a televízióban. A kép egy sötét bőrű férfiak által körbevett szőke nőt ábrázolt, és állítólag 2015 szilveszter éjszakáján készült Kölnben, amikor nők tucatjai estek szexuális zaklatás és erőszak áldozatául. Később még ugyanabban a TV-műsorban elhangzott, hogy a kép photoshoppolt montázs. “Akkor is” – mondja – “valami történt Kölnben.” Elmondása szerint semmi baja a külföldiekkel, “de ha fölénybe kerülnek, az nem jó az országnak.”

“Merkel hibázott”

Mikor a wilsdruffiakat az AfD régiós győzelméről kérdezzük, a beszélgetés hamar a bevándorlásra terelődik. A ruházati bolttól nem messze egy zömök, borotvált frizurájú 64 éves férfivel találkozunk. Ő is az AfD-re szavazott, hasonlóan legtöbb barátjához és ismerőséhez.

“Tudnom kell, kik jönnek be az országunkba” – mondja. Szerinte Merkelnek be kellett volna ismernie, hogy hiba volt annyi külföldit beengedni az országba. Azzal érvel, hogy a pénzt, amit most a külföldiek integrálására költenek, inkább iskolák felújítására és több óvoda létrehozására kellene fordítani.

Szerinte is fontos az EU és a klímavédelem, és nem tartja sokra sem Gaulandot, sem az AfD meglehetősen homályos nyugdíjprogramját. Az sem zavarja túlzottan, hogy a választókörzet parlamenti képviselője, Frauke Petry, kilépett az AfD-frakcióból Berlinben. “Én a pártra szavaztam, az emberek lecserélhetőek.” – mondja.

Sem a magát megnevezni nem kívánó férfinak, sem Ramona B.-nek nem volt eddig menekültekkel kapcsolatos konkrét negatív tapasztalata. A városi nyilvántartás szerint a 13900 lelkes Wildruff jelenleg 10 menedékkérőnek ad otthont. Az a fajta jobboldali erőszak, amit a szintén szászországi Freitalban vagy Heidauban tapasztalni, errefelé nem ismert.

Mindazonáltal sok lakost megfertőzött az idegenektől és a terrortól való félelem – még azokat is, akik nem az AfD-re szavaztak. “Többet kell tenni a támadások megelőzése érdekében” – mondja a kislányával és nagymamájával sétáló, 21 éves Marie-Christine Saalbach, aki végül nem az AfD-re, hanem az üzletbarát Szabad Demokratákra voksolt.

Lázadás a CDU ellen

Ennek ellenére világos, hogy Szászországban Merkelt és a CDU-t sokan azzal a 2015-ös döntéssel azonosítják, amikor menekültek százezreit engedték be az országba – még akkor is, ha azóta sok minden változott. Merkel többször hangsúlyozta az EU-határok megerősítésének fontosságát, jelentősen korlátozta a menekültstátuszt kapók családegyesítési jogát és sokat tett az EU és Törökország közötti egyezmény létrejöttéért, aminek célja, hogy megállítsa a Görögországba tartó menekültáradatot.

Ralf Rother CDU-tag 2003 óta Wilsdruff polgármestere. Elmondása szerint sokszor kérdezik tőle, miért a migránsokra költik a pénzt, amikor az emberek szerint nincs elegendő forrás az oktatásra és új tanárokra. A helyiek, mondja, sokszor adnak hangot értetlenkedésüknek ezzel az ő szemükben fontos problémával kapcsolatban.

“Ez egy lázadás a CDU ellen” – mondja az AfD politikusa, a 43 éves Tobias Fuchs, aki a márciusi választásokon alulmaradt Rother-rel szemben. A régió valaha a CDU egyik biztos bázisa volt, de Fuchs szerint a párt már nem olyan konzervatív, mint amilyen 10 éve volt. “Sok ügyüket az AfD vette át.”

Hozzáteszi, hogy a politikusok és a média AfD-ellenessége is hozzájárult pártja sikeréhez a választásokon. “Nem volt egyetlen komoly vita sem az AfD követelményeiről.”

A 64 éves, borotvált frizurás úr elmondása szerint az AfD folyamatos szidalmazása csak megerősítette abban, hogy rájuk szavazzon. “Ha az ember kritizálja a kormány menekültpolitikáját, azonnal rásütik, hogy jobboldali” – mondja. “Ez nem az a demokrácia, amire vágytunk” – teszi hozzá, utalva a tartomány keletnémet múltjára.

Megjelent: 2017. szeptember 26.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Európa, Politika

Címkék:, , , , , , , ,

%d blogger ezt szereti: