Katalónia: A végső előtti nonszensz

Catalonia Spain Mural Wall Graffiti Street Art

Barcelonai graffiti. Forrás: Max Pixel

Jordi Évole – El Periódico de Catalunya (Barcelona)

Láttam, ahogy egy lánynak eltörik az ujjait, és lelökik a lépcsőn. Láttam, ahogy gumibottal ütlegelnek egy fiút. Láttam vérző nőket, akik az anyám lehetnének. Láttam bántalmazott férfiakat, akik az apám lehetnének. Láttam megalázott idős hölgyeket, akik a nagyanyám lehetnének.

És nem csak én, hanem egy egész generáció látta őket, az online megosztott videóknak köszönhetően. Egy generáció, aki soha nem fogja ezt elfelejteni. A világ többi része is döbbenten nézte tegnap, hogy mi folyik Barcelonában. Engem Irakban ért a hír. A múlt héten végre engedélyt kaptunk forgatásra, pénteken már a repülőn ültünk. Álmomban sem gondoltam volna, hogy Moszulban az emberek azt fogják kérdezgetni tőlünk: “Mi folyik Spanyolországban?” Tegnap az iraki híradóban a barcelonai hírek a harmadik helyen szerepeltek.

Kinek jutott eszébe ez a barbárság? Ki volt az, aki azt gondolta, hogy elnyomással csillapíthatják a katalánok függetlenedési vágyát?

Az egész az elejétől fogva nonszensz. Többször hangoztattam már, hogy véleményem szerint nem volt jó ötlet kiírni ezt a népszavazást nagyobb parlamenti többség támogatása nélkül. Azt gondolom, a katalán kormány a végsőkig feszítette a húrt. De ha a spanyol kormány erre úgy reagál, ahogyan azt tegnap láttuk, akkor másodlagossá válik a népszavazás létjogosultságának kritikája. Az erőszak megfosztja alkalmazóját a legitimitásától.

Sok katalán van, aki gondolatban már kilépett Spanyolországból. Tegnap, Rajoynak köszönhetően, ők még többen lettek. Tegnap rengeteg erőszakot ellenző polgár borzadt el attól, amit látott. Nem azt mondom, hogy függetlenségpártiakká váltak, de biztos vagyok benne, hogy attól a Spanyolországtól, amely élvezi Katalónia eltiprását, függetlenedni akarnak. Szerencsére akadnak, akik lemennek a térre kifejezni szolidaritásukat.

Ha meg akarják próbálni helyrehozni a bajt, az egyik megoldás egy bizalmatlansági indítvány lenne Rajoy ellen, a baloldaliak és a nacionalisták támogatásával. Ez egy ezidáig járatlan út, ami nagyon nehéznek tűnik. Viszont ha várni kell a választásokig, figyelembe kell venni, hogy Rajoy mandátumából még három év van hátra, ami bőven elég idő Katalónia végleges távozásához. A tegnapi nap után sokan gondolják, hogy a függetlenség csak idő kérdése, és ezen csak az változtathat, ha a függetlenségpártiak hibáznak. Utóbbiaknak első dolga az lenne, hogy egyoldalúan kikiáltsák a függetlenséget. Nem gondolom, hogy ez a legjobb megoldás. De ebben a nonszensz korban minden lehetséges.

Megjelent: 2017. október 2.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Európa, Közigazgatás, Politika

Címkék:, , ,

%d blogger ezt szereti: