Marokkó: A szüzesség illúziója – egy átverés, amiben mindenki veszít

476px-Guillaume_seignac_07

Guillaume Seignac: Szüzesség / Forrás: Wikimedia Commons

Ghalila Kadiri – Le Monde (Párizs)

Albuminkapszula, szárnyasmáj, szűzhártya-rekonstrukció: minden ér, ha a házasság előtti ártatlanság mítoszának fenntartása a cél.

A 27 éves Selma jól tudja, hogy a házassága hazugságon alapul. “De még mindig jobb hazudni, mint kitenni magamat a megalázásnak. Selma 4 éve vesztette el a szüzességét Casablancában, egy egyetemi csoporttársával. “Csak egyszer csináltam. Akkor még nem mértem fel a kockázatot, egyszerűen csak élvezni akartam az együttlétet és felfedezni a testemet.” – emlékezik vissza a vékony, sötét szemű fiatal nő.

Selma soha nem beszélt az esetről férjével. “Sok nőt ismerek, akiket megvertek vagy kitagadtak, mert a nászéjszakán nem véreztek.” Barátnői tanácsára és édesanyja bátorítására a házasság előtt néhány nappal beszerzett egy művérkapszulát, a szüzesség illúzióját megteremtendő. Az együttlét előtt 20 perccel a vaginába helyezve a kapszula a test melegétől elolvad, és kifolyik belőle a vörös folyadék. “Vért akarnak, hát akkor vért kapnak.” – ironizál Selma, aki a nászéjszakáján másodszorra “vesztette el a szüzességét”.

A kínai Gigimo cég által forgalmazott, 200 dirhamba (kb. 5600 forint) kerülő “szüzesség készlet”-et 1990-ben dobta piacra egy japán szexjátékokat gyártó cég. “Kezdetekben a kapszula egy erotikus játékszer volt japánoknak” – magyarázza egy marokkói kereskedő. “A kínaiak aztán rájöttek, milyen hatalmas üzleti lehetőséget rejt magában a szüzesség.” A muzulmán országokban, ahol a szűzhártya szent dolognak számít, a jó áron megvásárolható termék sok nőt érdekel. “Az idők kezdetétől fogva rengeteg praktika létezik a szüzesség illúziójának megteremtésére: régen például szárnyasmájat helyeztek fel a vaginába.  A vérkapszula hatékonyabb. Nem utolsósorban pedig tizedannyiba kerül, mint egy műtét.” – magyarázza az eladó.

A 2000-es évek végétől az interneten is megvásárolható termékhez Marokkóban is egyszerűen hozzá lehet jutni: kínai boltokban, helyi parfümériákban árulják. A diszkrét csomagolásba rejtett kapszula, melynek fő összetevője az ártalmatlannak mondott természetes albumin, a himenoplasztika konkurenciájává lépett elő. Utóbbi egy több ezer dirhamba kerülő műtéti beavatkozás, melynek célja a szűzhártya visszavarrása. Nőgyógyászok és plasztikai sebészek végzik, illegálisan. Legalább harminc éve jelent számukra fontos bevételi forrást jelent ez a helyi érzéstelenítéssel elvégezhető rutinműtét. “A kínai vérkapszulának eleinte nagy sikere volt, de a himenoplasztika mára keresettebb. A fiatal lányok félnek, hogy rajtakapják őket a kapszulával.” – mondja Imane Kendili casablancai pszichiáter, szexológus.

Marokkóban a szexualitás a legádázabb tabuk közé tartozik, különösen a szegényebb néprétegek körében, illetve vidéken, ahol a népesség 40%-a él. “Létezik házasság előtti szex, de teljes titokban. Azokat, akik mégis felvállalnák szexualitásukat, általában előbb-utóbb megtöri a társadalmi nyomás” – teszi hozzá a szexológus. Bár a lepedőrítus, mely során a nászéjszakán használt lepedőn lévő vérfolt a nő ártatlanságát bizonyítja, eltűnőben van, a legtöbb férfi megköveteli, hogy menyasszonya szűz legyen. “Marokkóban a család becsületét a nő szüzességével mérik” – mondja Soumaya Naamane Guessous szociológus, feminista aktivista. “Nem számít, hogy mit ért el az életében, az értéke ettől a törékeny membrántól függ. Bizonyos közegekben, ha egy lány elveszti a szüzességét, rögtön prostituáltként kezelik.”

Ugyanakkor a szüzesség megtartása egyre nehezebb a társadalmi változások kontextusában. Az aktívabb, emancipáltabb Marokkóban ma a házasságokat átlagban 28 évesen kötik. “A cölibátus ideje hosszabb lett, így egy nőnek egyre nehezebb ártatlannak maradnia a házasságig.” – folytatja a szociológus. A férfiak nem bolondok, maguk is élnek szexuális életet a házasságkötés előtt. “Azt mondják magukban: Mi van, ha a feleségem mással is volt előttem?” A szüzesség kérdését tehát általános szkepticizmus övezi.

Egyes férjjelöltek, ismerve a trükköket, elcibálják leendő feleségüket egy nőgyógyászhoz, hogy az szüzességi igazolást állítson ki róluk. Ez nem feltétele a házasságkötésnek, eredeti célja szerint nemi erőszaknak áldozatul esett nőkön végzik el. “Az emberek szemében azonban egyfajta erkölcsi bizonyítványként szolgál, ezért én szisztematikusan visszautasítom az erre irányuló kéréseket” – mondja egy magát megnevezni nem kívánó casablancai nőgyógyász. “Az egész képmutatás, különösen, hogy a szűzhártya nem jelent semmit. Vannak nők, akik nem véreznek a szüzességül elvesztésekor.” Vannak olyanok is, akik szűzhártya nélkül születnek, de a szűzhártya átszakadhat például lovagláskor, torna közben, vagy tampon használatakor is. “Mások szűzként élnek szexuális életet – szodómia, felláció, dörgölőzés… “Az egyetemen a lányok többsége már mindent kipróbált, amit a hüvelyi behatoláson kívül ki lehet.” – mondja Selma.

Miért van tehát, hogy 2017-ben a szüzesség még mindig központi téma Marokkóban? “A férfi nem számára még mindig a férfiasság kiteljesedésének számít egy lány szüzességének elvétele” – magyarázza Soumaya Naamane Guessous. Az iszlámban a házasság előtti szex tiltása csak a nőkre vonatkozik. A férfiak számukra kedvező módon értelmezik a szöveget.” A szociológus szerint a szűzen házasodásnak párkapcsolati szempontból is komoly következményei lehetnek. “A férfiak, amint megházasodnak, ki akarják élni szexuális fantáziáikat. Egy gésára vágynak, ehelyett egy tapasztalatlan nőt kapnak, akinek a szexualitása a pubertáskor óta el van nyomva. Mindez összeférhetetlenségi problémákhoz, házasságtöréshez vezethet.”

A házasélet még azon nők számára is problémát jelenthet, akiknek már van némi tapasztalatuk. “Azok, akik szűznek tettetik magukat, úgy érzik, továbbra is a “tiszta” szerepben kell maradniuk.” – magyarázza Selma. “Nem merjük elengedni magunkat az ágyban, mert félünk, hogy akkor szajhának fognak tartani. Szüzesség ide vagy oda, a szexuális életünk nem szabad. Lehetetlen cinkosságot teremteni.” Egy év házassággal a háta mögött a fiatalasszony, saját bevallása szerint, még soha nem élt át szexuális gyönyört. Sejti továbbá, hogy a férje szeretőt tart. “Egy tapasztaltabb nőt. De a saját feleségétől soha nem fogadná el ugyanezt!” A szociológus szerint a szexualitás témájában különösen képmutató marokkói társadalomban ennek az “átverős játéknak” csak vesztesei vannak.

Megjelent: 2017. szeptember 9.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Afrika, Életmód, Kultúra

Címkék:, , ,

%d blogger ezt szereti: