Elegánsan betépni Kaliforniában

fortepan_7576

A kép illusztráció. Forrás: FORTEPAN

Gillian Terzis – 1843 (London)

A marihuánapiac virágzik az Egyesült Államok nyugati partján, a szer különösen sütemény és koktél formájában népszerű.

Kaliforniában a marihuánafogyasztást illetően mindig is megengedő volt az általános attitűd. Egy füves cigi elszívása senkiből nem vált ki felháborodást. Ugyanakkor irigykedést sem. A kokainhasználattal ellentétben a füvezés nem sejtet anyagi gazdagságot; az ébren tartó modafinillel ellentétben az emberek nem kötik a teljesítményhez. Ha bármivel, akkor a leginkább a sodródással társítják, sokszor nem is alaptalanul.

De a dolgok változóban vannak. Egyrészt, még soha nem volt ilyen egyszerű hozzájutni az orvosi marihuánára jogosító kártyához a nyugati partvidéken. Bizonyos esetekben az embernek még otthonról sem kell kitennie érte a lábát: Skype-on kevesebb, mint 15 perc alatt felállítják a diagnózist, a szert pedig házhoz szállítja a Meadow vagy az Eaze. Ha valaki mégis veszi a fáradságot, és ellátogat az egyik elosztóba, akkor azt tapasztalhatja, hogy az elegánsabbak már-már privát klubokhoz hasonlítanak. Az egyik kedvencem a Barbary Coast San Franciscóban a csillogó mahagóni bárpulttal és bőrkanapékkal. A képzett “budtender” – egyfajta fű-sommelier – lelkesen ecseteli a különböző fajták előnyeit és ízvilágát.

A marihuána rekreációs fogyasztásának legalizálása az ipar résztvevői számára mérföldkőnek számított. Egyrészt a jóslatok szerint a kaliforniai fűpiac értéke 2020-ra meghaladja a 6,5 milliárd dollárt, másrészt a helyi termesztők attól tartanak, hogy a legalizálás elhozza a Nagy Fűérát. Egy dolog mindenesetre biztos: eddig még soha nem lehetett ennyire stílusosan füvezni.

A spanglikat leváltották a formás kis e-cigaretták, amikkel finom aromájú felhőket lehet eregetni. A Pax cég modelljeinek minimalista dizájnja az Apple termékek letisztultságát és vonzó vonalait idézi. A növény eredete kardinális kérdés. Napérlelte? Helyi termék? A Leafly nevű weboldalon össze lehet hasonlítani egymással a különböző keverékeket.

A legnagyobb fejlődést talán a minőségi marihuánatartalmú élelmiszerek – kézműves csokoládék, bonbonok, organikus tortillachipsek, karamellkrém, stb. – iránti megnövekedett kereslet jelenti. Ezeket diszkréten lehet fogyasztani, gyönyörűen vannak csomagolva, és elődjeiknél sokkal élvezetesebbek. A THC (a marihuána pszichoaktív alkotóeleme) és a CBD (kannabidiol, a stresszoldó, nem-pszichoaktív összetevő) mennyisége mindig pontosan fel van tüntetve a csomagoláson. Ezeknek a termékekhez alig van közük a múlt space-sütijeihez.

Még az éttermek is beszálltak a trendbe. Los Angelesben és San Francisco-ban szerveznek olyan degusztációs esteket, ahol a kannabiszé a főszerep. Minden egyes fogás tartalmaz marihuánát: öntetként, gyantaként (kief) elmorzsolva, vagy fűszeres pácként húsokon. 21 éven felül bárki részt vehet ezeken és fogyaszthat. Nemrég jártam a Gracias Madre nevű vegán mexikói bisztróban, ahol három marihuána-alapú koktél közül lehet válogatni (mindegyiket megkóstoltam). Mindegyiket kannabiszolajjal ízesítették, aminek erős, növényi ízét sokáig érezni. Hogy mit éreztem? Nos, általános elégedettség lett úrrá rajtam. Ami nem is csoda, hiszen három koktélt is megittam.

Mindeközben pop-kultúra fronton is érzékelhető az elmozdulás. A marihuánafogyasztást immár nem csak tanmesékkel és félnótás karakterekkel ábrázolják. A kritikusok által elismert Kenderfutár c. HBO-sorozat fiatal new yorkiak és szakállas, biciklis dealerük életét mutatja be. A “Bong Appetit” c. sorozatban egy kannabiszrajongó igyekszik becsempészni a füvet a los angeles-i elegáns kulináris szcénába, a felfutó kannabiszkultúrát meglovagolva.

Utóbbi kultúrából a kaliforniai állam rengeteg pénzt kereshet. A becslések szerint egy 15%-os adó 1 milliárd dollárt hozna az állam konyhájára. A nyugati partvidék lakóinak még soha nem volt ilyen egyszerű – és finom – betépniük.

Megjelent: 2017. június

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Amerika, Életmód, Üzleti, Innováció, Társaság

Címkék:, , , ,

%d blogger ezt szereti: