Maratonturizmus, exkluzív futóélmények: Hogyan lett a futás globális biznisz?

fortepan_47157

A kép illusztráció. Forrás: Urbán Tamás / FORTEPAN

Camilo S. Baquero, Carlos Galfella Palmer – El País (Madrid)

A 47 éves mallorcai Teresa Prior nyolc éve kezdett el futni. 2009-ben a férje pulzusszámlálóval és egy pár futócipővel lepte meg a születésnapján. Azóta kitartóan fut, illetve rendszeresen benevez a szigeten rendezett versenyekre. “Az edzésformából életforma lett” – mondja.

A futás első pillantásra alacsony költségvetésű sportnak tűnik. Nem kell edzőtermi bérletet váltani, vagy különleges felszerelést beszerezni ahhoz, hogy az ember időnként lemenjen kocogni egyet. A spanyolok is éppen ezt teszik: az oktatási és sportminisztérium felmérése szerint 23 %-uk fut legalább hetente egyszer.

A sportág iránti erősödő érdeklődés egyértelmű jele a valenciai vagy a barcelonai maratonra, illetve az országban megrendezett mintegy 4000 futóeseményre nevezők egyre növekvő száma. A népszerűséggel pedig jön a biznisz: az összes nagyobb sportmárka rámozdult a témára, utazási irodákkal, tech, illetve rehabilitációs cégekkel egyetemben.

A turizmus fellendítésének reményében számos város reklámozza magát futóeseményekkel. A futóversenyeket önmagukban nem nehéz megszervezni, hiszen csak minimális infrastrukturális beruházást igényelnek. Mostanra szinte minden városban van már maraton. A párizsi verseny néhány hete került megrendezésre, a madridi március 30-án. A résztvevők gyakorlatilag egy városnéző körutat tesznek, az otthon maradók madártávlatból csodálhatják a nevezetességeket a versenyről készített légi felvételeken. A városi maratonok iránti lelkesedés olyannyira fertőző, hogy még Észak-Korea sem maradhat ki a jóból: a phenjani maraton ebben a hónapban kerül megrendezésre. “Itt az alkalom, hogy turisták és helyiek százai között futhass végig a város utcáin. Ez lesz életed legizgalmasabb versenye” – hirdeti egy, a keményvonalas kommunizmus utolsó bástyájára specializálódott utazási iroda.

Az Egyesült Államokban egyedül, 2,65 milliárd eurós bevételt hozott tavaly a futás. “Egy évben négy pár cipőt használok el” – mondja Prior. “Nem csúcskategóriásak, de így is 100 dollárba kerülnek. 2016-ban 37 versenyen vettem részt.” Prior hozzáteszi, hogy több ezer eurót költ utazásra, nevezési díjakra és felszerelésre. “Tudom, hogy ez sok, de a fittségbe, a boldogságba és az új barátságokba befektetett pénznek fogom fel.”

Egy weboldal becslései szerint egy futó kezdeti költségei mintegy kb. 100 euróra (kb. 30 000 forint) rúgnak, amiben benne van egy tisztességes futócipő, egy short és egy póló. Ha az ember már heti háromszor fut, a költségek akár 600 (kb. 180 000 forint) euróra emelkedhetnek, ha kesztyűvel, csuklószorítóval, melegebb öltözettel és egyebekkel egészíti ki az alapfelszerelést.

A futócipők árai 15 és 530 euro (kb. 5 000 – 160 000 forint) között mozognak a weboldal szerint. Ha valaki minden eshetőségre fel kíván készülni, akkor fejlámpát is beszerez éjszakai futáshoz, illetve egy sportórát. Egyre több letölthető app is létezik: virtuális trénerek, különleges étrendek, regeneráló edzéstervek. Ja, és ne feledjük a fizioterápia költségeit sem!

A futóláz megváltoztatta a sportüzletek arculatát is. A Barcelona központjában található Nike üzlet például eltakarította szem elől a futballmezeket, és most már szinte kizárólag futóholmikkal tölti fel a polcait. A kisebb szaküzletek nehezen maradnak talpon. “Az online vásárlás lehetősége, a nagy márkák leárazásai miatt kénytelenek voltunk irányt váltani, és futóklubként folytatni a működést” – magyarázza Karim Portzgen, a Prorunners igazgatója.

“A testmozgás trendje továbbra is erősödik” – mondja Alex Rivera, az Indescat nevű katalán cégcsoporttól. “Ez különösen igaz a futásra, mert az embereket egyre inkább foglalkoztatja, hogy hogyan élhetnek egészségesebb életet. A vevők tehát már megvannak. Nekünk csak el kell látnunk őket kiegészítőkkel.”

Nemzetközi üzlet

Spanyolország remek terep futásra, a hegyi kocogástól a maratonig mindenre alkalmas. Ennek megfelelően élénk az érdeklődés külföldről. Az Indescat szerint a márciusi barcelonai maraton versenyzőinek majdnem a fele külföldről érkezett.

“A személyre szabott felszereléseknek hatalmas a piaci potenciáljuk, ahogy az olyan elit termékeknek is, mint az exkluzív futóélmények.” – mondja Rivera. “Vannak, akik jobban szeretnek egyedül futni és ezért fizetni is hajlandóak.”

Az egyre profibb maratonok egyre több üzleti lehetőséget is teremtenek. A ChampionChip nevű cég termékével, egy sárga színű chippel a futók szemmel tudják tartani a többi futó idejét. A cég tavaly 750 000 eurós forgalmat bonyolított.

De vajon valódi a megnövekedett érdeklődés a futás iránt, vagy csak múló trendről van szó? Egy futószaküzlet vezetője szerint “inkább legyen kevesebb, de igazi futó, mint több olyan, aki egy-két év után abbahagyja. Futónak lenni nem csupán annyit jelent, hogy az embernek van futócipője, amit néhanapján felhúz.”

Megjelent: 2017. május 17.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Életmód

Címkék:, , ,

%d blogger ezt szereti: