Copy-paste vállalkozások: gourmet hamburgerezők, kézműves sörfőzdék

fortepan_71097

A kép illusztráció. Forrás: Lissák Tivadar / FORTEPAN

Alfredo Sainz – La Nación (Buenos Aires)

Vajon mi lesz a következő őrület? Ez a kérdés, amit a tőkével rendelkező kisbefektetőknek fel kell tenniük maguknak, ha nem tudják, hová tegyék a pénzüket.

Argentínában nagy hagyománya van az olyan üzleti vállalkozásoknak, amik a kezdeti sikerek után nagyon gyorsan divatba jöttek, a piac hamar túltelítetté vált, úgyhogy nem sokkal később sokan lehúzhatták a rolót.

A listán rengeteg minden szerepel a padelpályáktól (ami a 90-es évek elején volt az aktuális őrület) a grillcsirkézőkig, a videokluboktól (80-as évek) a jelenleg aktuális sushibárokig, vagy a cupcake-ekre szakosodott cukrászdákig. De a rengeteg intő példa nem jelenti azt, hogy a történelem nem ismétli önmagát.

Esélyes, hogy a fenti sorsra jutnak például a divatos gourmet hamburgerező-láncok, amik az elmúlt két évben szinte ellepték Buenos Airest. A BurgerFacts blog felmérése szerint a városban ma több, mint 40 prémium hamburgerező van, a legtöbbjük a város gasztronómiai epicentrumainak számító Palermo és San Telmo környékén.

“A hamburgerezők száma robbanásszerűen megnövekedett 2015 végén illetve 2016 elején, mostanra pedig, bár még mindig nyitnak új helyek, a lendület alábbhagyott. A piac érettebb, néhány üzlet már be is zárt. Ez egyrészt a piac telítettségével, másrészt a vendéglátóipar dinamikájával magyarázható. A tavalyi év nagyon nehéz volt, csak azok maradnak talpon, akik képesek megbirkózni a krízishelyzetekkel – magyarázza Joaquín Rozas, a gourmet hamburgerező koncepció egyik úttörője, aki 2012 végén nyitotta meg Dean & Dennys nevű éttermét Palermo szívében.

Globális trend

A listáról nem maradhatnak le a kézműves sörök sem. Argentínában mostanra több, mint 800 kézművessör-márka létezik, és Palermóban szinte lehetetlen elsétálni egy háztömb mellett anélkül, hogy legalább egy kézműves sörfőzdébe vagy saját söreit kínáló bárba botlanánk.

Ebben a szektorban viszont még van hova fejlődni, Argentínában ugyanis a kézműves termékek a sörök piacának mindössze 2%-át birtokolják, szemben az Egyesült Államokkal, ahol ez az arány 15%.

“Ebben még benne van egy négyszeres, ötszörös növekedés is. A kézműves sörök világából ugyanis  a fogyasztónak már nagyon nehéz visszatérni a tömegmárkák egyenízéhez. Ebből következik a haladás az egyre összetettebb ízek felé, a választék kiszélesedése, az ételpárosítások, a termék megismerése. Ahhoz a változáshoz hasonlítható, amin a borfogyasztás kultúrája ment valaha keresztül.” – mondja Pablo Rodríguez, az Antares nevű kézműves sörmárka alapítója, ami az egyik úttörő volt a piacon. “Amikor elkezdtük, a kézműves sör még amolyan hippi dolognak számított.” – magyarázza az üzletember.

Elemzők megerősítik, hogy a gourmet hamburgerezők és a kézműves sörök valóban megúszhatják a piac telítődését.

“Mindkettő feltörekvő üzletág, amikbe még most is sok új játékos csatlakozik. Valamikor majd telítődik a piac, amit elsősorban azok fognak megszenvedni, akik későn csatlakoztak, vagy valamit rosszul csináltak. De nem gondolom, hogy a padelpályák sorsára jutnak, amikből egy időben szinte minden sarkon volt egy, mára meg szinte teljesen eltűntek. A divatot félretéve, az emberek mindig fognak sörözni és hamburgerezni.” – mondja Martin Blanco marketingtanácsadó.

A szépségtől az egészségig

Megemlítendő még a crossfitre specializálódott konditermek esete. A crossfit a funkcionális edzés elemeit kombinálja a katonai kiképzés technikáival.

A crossfit egy CrossFit nevű kaliforniai cég bejegyzett szabadalma. A licenc használatához a konditermeknek meg kell felelniük egy sor követelménynek, valamint 3000 dolláros évi díjat kell fizetniük.

A crossfit divatja 4-5 éve érte el Argentínát, és a város villámgyorsan tele lett olyan edzőtermekkel, ahol a szolgáltatás elérhető. A csúcson több, mint 130 ilyen konditerem létezett Buenos Airesben, és az edzésforma még most is képes új híveket szerezni magának, különösen az ország belsejében lévő városokban.

“A crossfit divatja leáldozóban van, bár ez nem annyira magát az edzésformát, mint a hivatalos licencdíj kifizetését érinti. Sok edzőterem továbbra is nyújt hasonló szolgáltatást, anélkül, hogy a brand égisze alatt működne. Az új őrület Argentínában a zumba, ami mára az első számú sporttá vált a nők körében, mondja egy szakértő.

A nagyobb választék ellenére, magyarázza a szakértő, a konditerem-biznisz sokkal ellenállóbb a gazdasági recesszióval szemben, mint a fogyasztói cikkek, hiszen ez az egyik utolsó dolog, amin az emberek spórolni akarnak. “Segít, hogy ma már nem csupán esztétikai okokból sportolnak az emberek, hanem az egészséges életmód szerves részeként tekintenek a testedzésre.”

Megjelent: 2017. május 17.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Amerika, Életmód, Üzleti, Gazdaság

Címkék:, , , , ,

%d blogger ezt szereti: