Változó bevásárlási szokások: a boltok helyére raktár-elosztóközpontok lépnek

Zappos Kentucky distribution facility

A kép illusztráció. Forrás: lizzielaroo / Wikimedia Commons

Erica E. Phillips – The Wall Street Journal (New York)

A boltok helyét irodák és lakóingatlanok veszik át, miközben a vásárlók búcsút intenek a heti bevásárlókörutaknak

UNION, NEW JERSEY – Szeméttelepek, vasúti sínek, autópálya-felüljárók, valamint egymásra halmozott régi raklapok és rozsdás konténerek között szürke raktárépület, dokkjaiban vagy két tucat teherautóval.

A sűrűn lakott new york-i külváros lakói innen szerzik be otthonra az alapvető háztartási cikkeket.

Nagy kiszerelésű árucikkek tízezrei mennek keresztül naponta a Boxed.com “teljesítési központján”, hogy eljussanak a vásárlókhoz. A bejövő rendeléseket egy-egy műanyag tartályhoz rendelik, amik keresztülhaladnak a több, mint 3 km hosszú, automatizált futószalagos rendszeren. A kanyargó út mentén álló dolgozók a rendelt termékeket – a papírtörlőtől a földimogyoróvajig – az elhaladó tartályokba teszik. Amikor egy rendelés összeáll, a csomagoló munkatárs bedobozolja, leragasztja, és felteszi a teherautók felé tartó futószalagra.

“Ezek a korábban nulla vonzerővel rendelkező telkek most nagyon keresettek” a kiskereskedelem számára, magyarázza a Boxed alapítója, Chieh Huang.

A raktár-elosztóközpontok sok városlakó számára új életformát tesznek lehetővé. Ahelyett, hogy délutánokat töltenének válogatással és sorban állással a boltokban, a jövő városlakói csak megnyomnak néhány gombot egy kézi készüléken, a többiről pedig már a részben emberi, részben gépesített raktári személyzet gondoskodik. A heti nagybevásárlás 10 percet vesz igénybe, anélkül, hogy a vásárló elhagyná otthonát.

Adie Tomer, a Brookings Intézet várospolitikai programjának munkatársa szerint ez “vásárlás, mint infrastruktúra”. Az e-kereskedelmi oldalak, raktárak és szállítási szolgáltatások egyre növekvő hálózata “haszonfunkcióként működik”, mondja Tomer, aki két kisgyermek édesapjaként igénybe veszi például az Amazon.com rendszeres pelenka-kiszállító szolgáltatását.

A bevásárlóközpontok kivilágított emblémákkal, színes reklámokkal, parkolóhelyekkel, és közlekedési csomópontok közelségével csábítják a vásárlókat. A helyi teljesítési központokat ezzel szemben nem hasonló szempontok alapján tervezték. Gyakran dísztelenek, beleolvadnak a környezetükbe, észrevétlenségre törekednek, és olyan helyeken találhatóak, ahova az embereknek eszébe nem jutna vásárolni menni: városokon belüli vagy azokhoz közeli üres ipari parcellákon, a vasút és az autópályák közvetlen szomszédságában.

Ezek a sokáig mellőzött környékek most “gazdasági reneszánszukat élik” – mondja David Egan piackutató. “Az egykor a termelés köré kiépült ipari folyosók most az elosztás és az áruterítés köré épülnek.”

Los Angeles Atwater Village nevű negyedének egy kisebb ipari területén, egy hosszú autóút végén jelöletlen raktárépület áll, eldugva egy autószerelő-műhely és egy padlóburkolatokkal foglalkozó vállalat telephelye között. Benn, Amazon-alkalmazottak tucatjai sietnek bevásárlókocsikkal a keskeny folyosókon föl-le. Szárazárut válogatnak a polcokról, hűtött árukat a fagyasztószekrényekből. Barna papírzacskókba pakolják őket, szállításra készen.

Az atwater village-i, és még három hasonló, Los Angeles-környéki létesítmény segítségével az Amazon Prime Los Angeles megye nagy részébe 2-3 órán belül ki tudja szállítani a rendeléseket. Az élelmiszereken kívül a raktárban minden megtalálható a gyermekkönyvektől és – játékoktól a kozmetikumokon és a telefontöltőkön át a bőröndökig.

“Sok fogyóeszközt árulunk, de az időzavarban lévő vevők igényeire is válaszolunk” – mondja az Amazon szóvivője, Amanda Ip.

Az Amazon, a Boxed és más vállalatok őrült igyekezete az e-vásárlók azonnali igényeinek kielégítésére egy időben zajlik a városi és külvárosi bevásárlóközpontok hanyatlásával. A nagyáruház-láncok, mint a Kohl’s, a Macy’s és a Sears, több tucatnyi áruház bezárásáról tettek idén bejelentést. A még meglévőkben a kiadatlan üzletek száma egyre nő.

Sok városban lebontják ezeket a letűnt kor igényeit kiszolgáló épületeket, és helyükre hoteleket, irodaházakat és lakóingatlanokat építenek. A megmaradásért küzdő külvárosi plázákban a hangsúlyt áthelyezték az elegánsabb éttermi szolgáltatásokra, valamint az újfajta kikapcsolódási lehetőségekre (golf, falmászás, ejtőernyős-ugrás szimuláció).

Sok vásárló számára mára mindennapossá vált a háztartási szükségletek online történő beszerzése. A albuquerque-i Katie Neumann, egy 9 hónapos kisfiú anyukája egyre több vásárlását intézi online, mert így kényelmesebb. “Nem kell kimennem a kicsivel, valamint így azt is jobban látom, hogy mennyit költök.” – mondja. “A pár napos várakozási időt leszámítva előny, hogy sehova nem kell bemennem.”

A 27 éves Neumann bevallása szerint nem sokat jár el otthonról szórakozni. “De ha mégis elmennék, biztosan nem egy plázába mennék, legalábbis nem azért, hogy vegyek valamit.” – mondja.

A bevásárlás online infrastruktúrájának néhány megfigyelő szerint ez pozitív hozadéka: a városlakók kevesebb időt töltenek bevásárlókocsi-tologatással, és többet az éttermekben, az utcákon sétálva, vagy a barátaikkal a parkban.

“Attól, hogy online vásárolunk be, még nem szűnik meg az a természetes emberi igényünk, hogy elmenjünk hazulról, ki a friss levegőre.” – mondja Mr. Tomer. “Az emberek egyszerűen váltanak. Most, hogy a bevásárlással már nem kell törődniük, lehet, hogy inkább kiülnek a padra egy újsággal.”

Megjelent: 2017. április 16.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Amerika, Életmód, Gazdaság, Innováció

Címkék:, , , ,

%d blogger ezt szereti: