A Z-generáció tagjai nem járnak össze, videochaten tartják egymással a kapcsolatot

fortepan_88778.jpgA kép illusztráció. Forrás: Urbán Tamás / FORTEPAN

Christopher Mims – The Wall Street Journal (New York)

A mai tinédzserek a Houseparty, a Fam és a Kik applikációk videochatjén keresztül tartják egymással a kapcsolatot.

A 16 éves Gracie és a 14 éves Sarah, amint hazaérnek az iskolából, belépnek a Houseparty nevű applikációba, ahol maximum hét barátjukkal cseveghetnek egyszerre. A kaliforniai Danville-ben élő nővérek a barátokkal való kapcsolattartásra és közös tanulásra használják az appot – napi 15 perctől akár egy óráig. Amikor először megnyitják, még lehet, hogy csak egy barátjukkal csetelnek, de az app minden egyes alkalommal jelez, amikor egy ismerősüknek jelölt barátjuk megérkezik “a házba”, úgyhogy a szoba általában hamar megtelik. A buli olykor több szobába is átterjed, épp úgy, mint egy igazi házibuli.

Már 20 éve nem újdonság, hogy a tinik a neten lógnak, de 2017-ben csoportos videochat- applikációkon keresztül teszik, ami tényleg nagyon hasonlít az élő találkozáshoz, nem csak gyenge pótléka annak. A tinik, illetve a húszas éveik elején járó fiatalok – magyarán a Z-generáció  – az applikációt gyakran egész délután nyitva hagyják, és itt találkozgatnak társaikkal. Minderre szavuk is van: “live chilling” (kb. élő együttlógás).

A jelenséget a videochat villámgyors elterjedése tette lehetővé.  A Houseparty 2016 februárjában indult, és hét hónap alatt egymillió aktív felhasználóra tett szert. A 2016 decemberében indult Fam-et 12 nap alatt egymillióan töltötték le.

A fenti appoknak részben az ad értelmet, hogy több tinédzsernek van okostelefonja, mint valaha. 2015-ben a Pew Kutatóközpont jelentése szerint az amerikai tinik 73%-a rendelkezett okostelefon-hozzáféréssel, és ez a szám azóta is egyre nő. Ezek a tinik naponta legalább 80-szor néznek rá a telefonjukra.

A másik fontos tényező, hogy a szimultán videostreamelés kezeléséhez szükséges infrastruktúra elérhetőbbé vált a fejlesztők részére. Az eredmény: a mai tiniknek már nem kell kimozdulniuk otthonról, ha szociális életet akarnak élni, mint régen. Minden harmadik megkérdezett tini nyilatkozott úgy, hogy “ritkábban, mint hetente találkozik a barátaival az iskolán kívül”.

“Számomra innen kezdődik ez a történet.” – mondja Ted Livingston, a Kik alapító-igazgatója. Az üzenetküldő applikáció 300 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik, és különösen népszerű az amerikai tinik körében. “Az idősebb generációk számára érthetetlen lehet, hogy bírják a mai tinik fizikai kapcsolattartás nélkül. A válasz: a telefonjaik segítségével töltenek együtt időt a barátaikkal.”

Livingston szerint azáltal, hogy órákon keresztül nyitva hagyják a Kik csoportos videochatjét, egyfajta passzív betekintést nyernek egymás otthonaiba és életébe. Ez nem különbözik annyira a többi generáció viselkedésétől: az X-generáció tagjai telefonon hívták fel egymást iskola után, az Y-generációsok AOL instant messengeren, majd később sms-en kommunikáltak egymással.

“Leginkább arról van szó, hogy ezek a technológiák megoldást kínálnak arra  a problémára, hogy a mai tiniknek nincs módjuk személyesen találkozni egymással” – mondja Jan Odiaga, aki azt kutatja, hogy milyen hatással van a technológia a fiatalok aktivitási szintjére. A helyzet rosszabb, mint valaha: telített napirend, helikopterszülők, illetve egyre kevesebb az olyan városrész, ahol gyalogosan lehet közlekedni.

A jelenséget jól példázza egy nemrégiben címlapokra került eset: marylandi szülők hagyták a gyerekeiknek, hogy gyalog menjenek haza az iskolából, mire a rendőrség és a gyermekvédelem is közbeavatkozott. Sok szülő frusztrált amiatt, hogy társadalmi nyomásra nem tudják megadni a gyermekeiknek azt a mozgásszabadságot, amit ők élveztek hasonló korukban.

Odiaga szerint mindennek az a nettó következménye, hogy a tinik egyre több időt töltenek a négy fal között, és egyre kevesebbet mozognak. 1965-höz képest a fiatalok körében drasztikusan csökkent az aktívan töltött idő mennyisége. A csökkenés a 90-es évek közepén gyorsult fel igazán. Jelenleg a fiatalok több, mint 10 órát töltenek ülve naponta. Hozzáteszi, hogy ma a technológia felelős ezért a trendért.

Amikor a technológia átveszi a valódi társadalmi interakció helyét, minden esetben kétélű fegyverré válik, miáltal a felhasználók társadalmilag inaktívvá és elszigeteltté válhatnak. A felnőtteknél a túlzott közösségimédia-használat depresszióhoz vezethet. Az új videochat-applikációk hatását a kamaszok hangulatára még senki nem vizsgálta.

Másrészt a szóban forgó applikációk szociális aspektusa vonzóbbá teszi őket a passzív képernyőbámulásnál. Gracie például mindig kikapcsolja a tévét, amikor a barátai megjelennek a Houseparty-n, “mert az sokkal jobb”.

Miközben Sarah-val és Gracie-vel beszélgettem a Houseparty-n, vicces dolog történt: a barátaik riasztást kaptak, hogy “buli” van kialakulóban, és egymás után becsatlakoztak. Némi irigységet éreztem – ki ne vágyna arra, hogy bármikor átugorhasson a legjobb barátaihoz, amikor csak akar? Sajnálatos módon azonban én kontaktlistámon szereplő felnőttek közül senki nem töltötte le az appot, ami világosan jelzi, hogy a szóban forgó szolgáltatásokat elsősorban fiatalok használják.

A biztonság fontos szempont az új generációs videochat applikációknál. A Houseparty-n például, ha olyan szobába lép be az ember, ahol számára ismeretlen ember is tartózkodik, az app figyelmeztet az “idegen veszélyre”. Ekkor vissza lehet vonni a csatlakozást vagy “le lehet informálni” az illetőt, ahogyan tennénk azt a valóságban is. Ha mindezek után az illető úgy dönt, hogy nem adja hozzá a másikat a kontaktlistájához, akkor a továbbiakban csak a véletlen sodorhatja vele újra össze.

Az összes hasonló app sokat köszönhet a Snapchat-nek,  ami részben felelős azért, hogy a közösségi média szöveg-dominanciáját megtörte a video. A videoüzenetek illékonysága arra késztette a Snapchat-felhasználókat, hogy spontánabb, kevésbé megrendezett üzeneteket osszanak meg egymással. “Én ezt a poszt-selfie kornak nevezem” – mondja Sima Sistani, a Houseparty egyik alapítója.

“A többi közösségi médiumhoz képest a Houseparty sokkal közvetlenebb.” – mondja, összevetve a Housepartyt az Instagrammal, ahol a fotók állandósága és a lájkgyűjtés miatt a felhasználók a tökéletességre törekszenek, a spontaneitás rovására.

Megjelent: 2017. február 20.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Amerika, Életmód, Innováció, Multimédia

Címkék:, , ,

%d blogger ezt szereti: