Afrika: A bőrhalványító krémek használata valódi társadalmi probléma

feherito-feketitoillusztráció: Vass Szabolcs

L’Avenir (Kinshasa)

Számos afrikai nő használ bőrhalványító hatású kozmetikai terméket. Mi több, manapság a férfiak körében is egyre népszerűbbek. Pedig Abraham Lincoln is megmondta: “Nem a bőre színe határozza meg az ember sorsát…”.

A depigmentáció gyakorlata szépészeti szempontok miatt vált ennyire népszerűvé. Kinshasától Lubumbashiig, kortól és nemtől függetlenül mindenki követi a divatot. A felnőttek ugyanúgy, mint a 15 évnél fiatalabb gyerekek.

Denis Mwamba Kongolo, a Lubumbashi Egyetem kutatója 2012-ben tanulmányt tett közzé az említett kozmetikai termékek használatából eredő káros következményekről. A több országból begyűjtött adatokra támaszkodó tanulmány bemutatja a nemkívánatos hatásokat, melyekből rengeteg van.

A bőrhalványító termékek használata már több éve igazi társadalmi jelenségnek számít. A 60-as években az Egyesült Államokban a gumiiparban dolgozó fekete munkások fedezték fel a hidrokinon nevű vegyszer depigmentáló hatását. A fehérítés gyakorlata hamar elterjedt Fekete-Afrikában, de mára szinte minden kontinens érintett. Afrikában Zimbabwe, Nigéria, Elefántcsontpart, Gambia, Malawi, Kenya és Tanzánia különösen érintett, Ázsiában pl. Vietnam és Malajzia. Egy Kongóban készített tanulmány szerint a városban élő nők 90%-a használja az egészségére káros kozmetikai termékeket. A hidrokinon minden bőrhalványító hatású kozmetikai termékkategóriában jelen van, és az eredményeket tekintve az első helyen szerepel. A fogyasztót törvényes keretek között csapják be az eredetivel szinte megegyező csomagolású másolatokkal, a csomagoláson feltüntetett téves állításokkal, illetve leggyakrabban azzal, hogy a termékekre nem kerül fel a valódi összetétel, és az eladók is hallgatnak róla. Ezek a termékek tehát elvileg megkerülnek minden szabályozást.

Előállításuk szakképzetlen munkaerő által történik, a legelemibb higiéniai szabályok betartása nélkül, rossz minőségű, gyakran tiltott alapanyagokból, amikhez a gyártók illegális úton jutnak hozzá.

Nemkívánatos hatások

A termékek használata tehát súlyos kockázatot jelent a fogyasztó egészségére és biztonságára. Az egészségügyi kockázatok közül megemlítendőek az égési sérülések, az akné, a diabétesz és a magas vérnyomás. A termékek bőrgyógyászatilag nem teszteltek, és a csomagoláson feltüntetett információknak sem lehet mindig hinni.

Kisanganiban egy civil szervezet szakértők bevonásával vitanapot rendezett a témáról a fiatalok számára azért, hogy felvilágosítsa őket a bőrfehérítő termékek túlzott használatának veszélyeiről. Ennek legenyhébb formája a bőrviszketés vagy -égés, legsúlyosabb esetben rákra utaló jelek: fekete elváltozások megjelenése a bőrön, illetve a bőr megvastagodása. A bőr idő előtti öregedése és a neurózis is a káros mellékhatások között szerepel. A médiában megjelenő reklámszpotok és a használók között terjedő mendemondák népszerűsítik a bőrfehérítő krémeket a fiatalok körében.

A szószóló felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy már kisgyermekkorban elkezdődjön az ezzel kapcsolatos edukáció azáltal, hogy a szülők sem változtatnak istenadta bőrszínükön. Más szóval, először is tiszteletben kell tartani a teremtő adta bőrszínünket, aztán nyomást kell gyakorolni a hatóságokra annak érdekében, hogy a nyereségvágy ne kerekedhessen felül a teremtés tiszteletén.

Megjelent: 2017. február 16.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Afrika, Életmód

Címkék:, , , , ,

%d blogger ezt szereti: