A román szociáldemokraták név- és logóváltoztatással szabadulnának pártjuk korrupt imázsától

roman-kormnaz-psdillusztráció: Vass Szabolcs

Andreea Nicolae – Digi24.ro (Bukarest)

Liviu Dragneának sikerült összeomlasztani a Szociáldemokrata Pártot. Erőltetni fogja a párt nevének megváltoztatását is?

Körülbelül két hónappal a parlamenti választások és egy héttel a 13-as sürgősségi kormányrendelet titkos megszavazása után a Szociáldemokrata Párt (PSD) teljesítménye a következőképpen értékelhető: a Nyugat elborzadva nézi a szociáldemokraták vezetőit és arra kérik őket, végre térjenek magukhoz; a Grindeanu-kormány elvesztette hitelességét és szavahihetőségét, mindezek mellett szembe kell néznie egy bizalmatlansági indítvánnyal is az eddig példátlan tüntetések mellett. A párt érintett a lemondásokban és népszerűsége is gyengült. Liviu Dragneának sikerült elérnie, amit Victor Pontának nem: teljesen lenullázni a szociáldemokratákat.

Tudják, mi a legironikusabb?

2015-ben, amikor Dragneát pártelnökké választották, azt ígérte, hogy lemossa a pártról a “kommunista” és “korrupt” jelzőket. “Ennek a pártnak a tagjai komoly, felelősségteljes, szorgos, a közösség által megbecsült emberek. Olyanok, akik a nehéz időkben is kitartottak a párt mellett, amikor kommunista és korrupt jelzőkkel illeték őket. Nulláról építjük fel a párt szellemét, ezt a baloldali pártot, amely az embereket helyezi az előtérbe. Eljött a pillanat, hogy elmondjuk, kiért és miért vagyunk.”- nyilatkozta a pártkongresszus szószékéből. Valóban megmutatta, hogy kiért folytat efféle politikát, és ezzel még jobban megbélyegezte pártját illetve a negatív jelzőket is sikerült megerősítenie.

“Uralkodása” végére a volt pártelnök, Victor Ponta a legkritizáltabb és a legmegvetettebb politikus lett Romániában. A felmérések szerint ennek ellenére a pártja jól állt, és sikerült is megnyernie a 2016-os választásokat is. Mostanra azonban más a helyzet.

Liviu Dragnea magával rántotta a pártot a süllyesztőbe, és elérte, hogy az ország utcáin a “vörös pestis”, “Dragnea ne feledd, Románia nem a tied”, “Tolvajok tolvaja, takarodj” rigmusokat skandálják. A hatalom mámorától megrészegült Dragnea türelmetlenné vált és mindent azonnal magának akart. A kormányprogram a választások után a “Jólétet, nem törvénykezést!” címszóval indult, mely kijelentés elhamarkodottnak bizonyult. Dragnea nem hitte, hogy  szembesülnie kell azzal, hogy több százezer ember vonul ki a hidegben az utcára azért, hogy ne tehessék meg az első lépéseket a csalás hitelesítésének érdekében.

Egy héttel a 13-as sürgősségi rendelet elfogadása, és pár nappal a hatálytalanítása után a Szociáldemokrata Párt beismerte ugyan, hogy hibát követtek el, de még most sincs teljes tudatában a helyzet súlyosságával, amelybe Dragnea pártelnök miatt került. A vádak eltörlésével megbízott Florin Iordache minisztert nem bocsájtották el, hanem adtak neki pár napot, hogy beadja lemondását. Nem becsületbeli lemondás volt ez, a szégyenérzet vitte rá. Dragnea rendíthetetlenül úgy tesz, mintha nem hallaná a párton belüli hangokat, azokét, akik támogatják a tüntetőket, és nem óhajtanak tagjai lenni annak a bűnözőcsoportnak, amely a pártot vezeti. Nem hallja azokat a hangokat sem, akik azt mondják, hogy  “a párton belül szinte senki nem tudott a rendelet szövegéről”. Cătălin Ivan fenti állítása csak részben igaz:  hogy mondhatják a szociáldemokraták, hogy nem tudtak Iordache miniszter szándékáról, amikor kedd este már a rendelet tervezetét becsmérelték és az emberek már kivonultak az utcákra? Ez a nyilatkozat teljesen elhatárolódik a jelenlegi pártvezetéstől.

Nehéz megmondani, hogy egy hét eseményei pontosan mekkora kárt okoztak a PSD-nek. A párt saját statisztikai adatai szerint mindössze 4-5 százalékot veszített népszerűségéből, de ez egy nyilvánvaló próbálkozás arra, hogy minimalizálják a rendelet hatását és következményeit. Hétfőn nyilvánosságra került egy másik felmérés is, ami 23 százalékra becsüli a népszerűségcsökkenést. Ezt az adatot maga a PSD alelnöke hozta nyilvánosságra: Mihai Chirica azon kevesek közé tartozik, akinek volt bátorsága már az első napokban kritizálni a pártvezetőség tevékenységét. A rossz nyelvek szerint Mihai Chirica saját érdekből hozta nyilvánosságra ezeket az adatokat, mert a pártelnöki szék elnyerésére pályázik. Ha így is van, mi ezzel a probléma? A PSD-nek szüksége van olyan kritikusokra, mint Mihai Chirica, Sorin Moisă, Aurelia Cristea és mások. Tisztán látó, előre tekintő politikusokra van szüksége, nem olyanokra, akik negatív jelzőkkel illetik a tüntetőket. Olyan vezetőkre van szükségük, akiknek van bátorságuk szembenézni Liviu Dragneával és maguk köré tudják gyűjteni azokat a párttagokat, akik nem büntetett előéletűek és nem tisztességtelen úton, vagy hatalmi pozíciójukkal visszaélve jutottak előre.

A harc nehéz lesz, de harc nélkül a PSD lehet, hogy soha nem tér magához a Dragnea-kísérletből. Igaz, hogy a 2016-os helyi és parlamenti választásokat megnyerték, de Dragnea önfejűségének súlyos következményei lehetnek közép- és hosszú távon is.

Említésre méltó, hogy 2014 novemberében, amikor a a párton belül felmerült a kérdés, hogy hogyan szabadulhatnának meg a korrupt jelzőtől, az akkori vezető, Victor Ponta azt sugallta, hogy a név és logóváltoztatás egy lehetséges megoldás lenne. Ha tovább hagyják Dragneát szabadon garázdálkodni, akkor lehet, hogy tényleg ez marad az egyetlen megoldás.

Megjelent: 2017. február 5.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Európa, Politika

Címkék:, , , ,

%d blogger ezt szereti: