Repülőterek, ahol jó lenni

repter

illusztráció: Vass Szabolcs

Marie Godfrain – Le Monde (Párizs)

Párizsban, Mumbaiban, Szingapúrban és Bakuban a repterek merész építészeti megoldásokkal, minőségi éttermekkel, kulturális programokkal és wellness-szel várják az utazókat. Üzleti szempontból pedig igazi áldást jelentenek a tulajdonosoknak.

Európa első számú repülőterén, a párizsi Roissy-Charles de Gaulle-on sokáig csak a lelketlen duty-free boltokat és az egyen-luxusmárkák kirakatait lehetett nézegetni. Négy évvel ezelőtt azonban a 2E terminálon múzeumi negyedet nyitottak, ahol a tranzitban várakozó utasok eddig többek között Rodin és Dubuffet művészetével ismerkedhettek, idén június 15-ig pedig egy 33 műből álló Picasso-kiállítást tekinthetnek meg, többek között a Fekvő akt és gitározó férfi c. festményt. Az újgenerációs Roissy-n immáron nem unalmas szendvicsek majszolásával ütjük el az időt a szürke hangárszerű csarnokban várakozva, hanem kulturális élménnyel gazdagodunk.

Jót is ehetünk közben: az “I love Paris” nevű, Guy Martin Michelin-csillagos séf és India Mahdavi építész által jegyzett étterem sikere után a repülőtér igazgatósága úgy döntött, hogy 2020-ig a tizenegy terminál mindegyikében nyit egy fine-dining éttermet. Benjamin Parret, az Aéroports de Paris csoport igazgatója meggyőződéssel mondja: “A repülőterek teljes értékű helyszínekké váltak. Van, aki a repülőterek szolgáltatásai alapján tervezi meg az útvonalát, ha át kell szállnia.”

A 2001. szeptember 11-i merényletek után a beszállást megelőző fokozott biztonsági intézkedések miatt az utazók kénytelenek sokkal hamarabb megérkezni. Az egyre növekvő forgalom (az eljövendő 20 évben az utazók száma minimum megduplázódik a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetég szerint) szintén remek üzleti lehetőséget jelent a repülőterek tulajdonosai számára.

A kontinens repterei az adott vidék kulturális jellegzetességeivel csábítják az utazókat. Az azerbajdzsáni Bakuban az Autoban török építész-duó által tervezett hatalmas, fából készült “gubókat” a helyi építészeti jellegzetességek ihlették. A brüsszeli reptéren belga specialitásokat kínáló éttermek sora vesz körbe egy hat méteres Tintin-rakéta szobrot. A jelenleg felújítás alatt álló szingapúri Changi repülőtér egyfajta ökológiai kirakatként fog szolgálni. A 3-as terminál “pillangókertje” – egy hatalmas üvegház vízeséssel és buja növényzettel – már most kihagyhatatlan turistalátványosságnak számít.

“Igyekszünk meggyőzni a helyi kormányzatokat, hogy invesztáljanak többet a reptereikbe” – magyarázza Li Guen Phua, a SimpliFlying nevű szingapúri légi közlekedési tanácsadó cég munkatársa. “A látogatókban keltett jó benyomás nagyon sokat számít az országimázs szempontjából.” Ezt vallják az indiai Mumbaiban is, ahol az utasokat a “világ legnagyobb köztéri kiállítása várja” – dicsekedik Sanjay Reddy, a repülőteret tulajdonló cég alelnöke. Egy három kilométer hosszú múzeumról van szó. A kiállítási tárgyakat egy szakértői gárda válogatta össze, akik három éven keresztül járták az országot Keralától Nágaföldig, kortárs kerámiák, hatalmas, fából készült szerszámok, 14. századi, Shiva őreit ábrázoló faragott kövek és egyebek után kutatva.

A betonépületet tipikus indiai pávatoll-mintázatú oszlopok tartják. “Ez a repülőtér mintául szolgál, Bangalore-ban ugyanezt szeretnénk létrehozni.” – mondja Sanjay Reddy. A terminál mentén egy zöld sétány húzódik majd végig, a felavatás jövőre lesz. “A vitathatatlan kulturális előnyök mellett a célunk az, hogy az utazókat arra bírjuk, hogy minél tovább időzzenek, és több pénzt költsenek nálunk.” – vallja be Sanjay Reddy. A célt, úgy tűnik, elérték, az Abu Dhabi repülőtér igazgatója ugyanis nemrég találkozót kért tőle, mert el szeretné lesni a receptet.

Megjelent: 2017. január 20.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Életmód, Üzleti, Innováció

Címkék:, , , , , ,

%d blogger ezt szereti: