Spanyolország – Hatalmas az érdeklődés az utódok örökségből való kizárásának lehetősége iránt

baszk-oroksegillusztráció: Vass Szabolcs

Nacho Carretero – El País (Madrid)

Egy új baszk törvény lehetővé teszi a szülőknek, hogy leszármazottaikat kitagadják az örökségből. A törvény életbe lépése óta a helyi közjegyzők tavalyhoz képest 25%-kal több érdeklődést regisztráltak.

2015 október 3-án Spanyolország Baszkföld régiójában új öröklési törvény lépett életbe, mely lehetővé teszi a szülőknek, hogy gyermekeiket indoklás nélkül kitagadják az örökségből. “Még egy nap sem telt el, de már többen is hívtak, jelezve, hogy meg akarják változtatni a végrendeletüket” –  számol be Felix Ignacio Torres Cía közjegyző, a baszkföldi Vitoria városából. “Már a törvény életbe lépését megelőző hónapokban is sokan érdeklődtek, amikor még mi sem ismertük a részleteket.”

Az új törvény egész Spanyolországban címlaptéma lett. Baszkföld közjegyzői irodáiban égtek a telefonvonalak. “Nem tudjuk, pontosan hányan érdeklődtek a végrendeletmódosításról” – mondja a baszk közjegyzők kollégiumának sajtósa. “De a törvény életbe lépése óta minimum kétszer annyian kerestek fel minket, mint azelőtt.” A Legálitas nevű jogi tanácsadó cég pontos számadatokkal rendelkezik. Saját adataik szerint 2015 óta a baszkföldi konzultációk száma 25%-kal nőtt, míg az ország többi részében csak 1%-kal.

A statisztikák hiánya ellenére nyilvánvaló, hogy a konzultációk megnövekedett száma az új törvény iránti elsöprő érdeklődést tükrözi. “Az emberek, különösen az idősebbek, amint megértették, miről van szó, elkezdték megváltoztatni a végrendeleteiket.” – mondja egy bilbaói közjegyzői iroda képviselője. Egy másik, szintén bilbaói közjegyzői iroda egyetért: “A törvény életbe lépése utáni első hónapban nagyon elfoglaltak voltunk” – mondja. “Az emberek hallottak róla a tévében, olvastak róla az újságban, és rögtön felkerestek minket.”

De pontosan mit is jelent egy gyermek kizárása az örökségből? Azokban a spanyolországi régiókban, ahol az öröklési jogot a Spanyol Polgári Törvénykönyv rendelkezései határozzák meg, a leszármazott kötelesrésze az elhunyt vagyonának kétharmada. Egyéb régiókban, például Galíciában, Katalóniában, Aragóniában, a Baleár-szigeteken és Navarrában ez az arány változó. Ha a szülők ki kívánják tagadni leszármazottukat, akkor döntésüket meggyőző indoklással kötelesek alátámasztani (pl. visszaélés miatt).

Az új baszk törvény egyfelől a kötelesrészt egyharmad részre csökkenti, másfelől lehetővé teszi, hogy egy vagy két leszármazottat (gyermeket vagy unokát) indoklás nélkül ki lehessen tagadni az örökségből.

“Azok az utódok, akiket szándékosan kihagynak a végrendeletből, többé nem jogosultak örökségre” – mondja Diego Granados de Asensio, a baszk közjegyzői kamara dékánja, a san sebastiáni Deusto Egyetem polgárjog-professzora. “A szülőknek nem szükséges megindokolniuk a döntést, elég, ha név szerint kitagadják őket az örökségből vagy egyszerűen csak kihagyják őket a végrendeletből.” Kivétel, ha az utód egyke, és nem rendelkezik leszármazottakkal: őket a szülők csak indokolt esetben tagadhatják ki. Az örökségből kizárt utód viszont nem jogosult fellebbezni a döntés ellen.

Megszakadt, vagy problémás kapcsolatok

Leggyakrabban a kapcsolat teljes hiánya, nem pedig családi viszály áll a döntés hátterében. “Sok szülőt látunk, akiknek évek óta nincsen semmilyen kapcsolata a gyermekeivel, vagy azért, mert elköltöztek, vagy mert egy nézeteltérés miatt eltávolodtak egymástól” – mondja egy san sebastiáni jegyző. “Ezekben az esetekben elhidegülésről beszélünk, a szülők pedig nem szeretnék egy kvázi idegenre hagyni a családi örökséget.”

Diego Granados más okokkal is találkozik munkája során. “A leggyakoribb ok az utód alkoholizmusa, droghasználata, játékszenvedélye vagy egyéb függősége.” – mondja. “A szülők nem akarják a gyermekükre hagyni a pénzüket, mert tudják, hogy el fogja herdálni. Ez igazán szomorú.”

A törvényt az örökösöknek kedvező módon is módosították. Egy személy például nem örökölhet az öröksége összegét meghaladó adósságot. Ezzel ellentétben Spanyolország többi részén az elhunyt adóssága az örököseire száll, és a saját pénzükből kötelesek visszafizetniük azt.

Van, aki kész lakhelyet változtatni, hogy kitagadhassa gyerekét az örökségből

Egész Spanyolországból hatalmas az érdeklődés a lakhelyváltoztatás iránt, hogy kihasználhassák az új törvény adta lehetőségeket. Sara García ügyvéd megjegyezte azonban, hogy a lakhelyváltoztatás, bár elvileg elegendő, nem valószínű, hogy a gyakorlatban is az lesz. “Viszonylag könnyen bizonyítható, ha valaki ide van bejelentve, de nem itt lakik.” – mondja. “Ebben az esetben az illető nem élhet a baszk törvény adta lehetőségekkel.”

Majd kiderül, milyen messzire képesek elmenni a szülők annak érdekében, hogy kisemmizhessék a gyermekeiket.

Megjelent: 2017. január 3.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Életmód, Európa, Közigazgatás

Címkék:, , ,

%d blogger ezt szereti: