Az Iszlám Állam az amerikai börtönökben született

 

amerikai-b0rt0nillusztráció: Vass Szabolcs

Branko Soban – Delo (Ljubljana)

Abdel Bari Atwan 66 éves palesztin, a gázai Raffában született menekülttáborban, ahová ma már csak illegálisan mehet, hiszen Izraelben nem kívánatos személynek számít. Gázában nőtt fel, így jól tudja, mik azok a menekülttáborok és milyen a jövő nélkül élet. Gyerekkorában mégis megélt néhány szép pillanatot. Az általános iskola második osztályában például levelet küldött az akkori egyiptomi elnöknek, Gamal Abdel-Nasszernek, aki az arab világ ikonikus alakja volt. Megírta neki, hogy számára ő egy hős és szereti. Alírta a nevét és címét: “Dier al Balah, iskola a palesztin menekültek számára”. Ezután csoda történt. Nasszer válaszolt neki és Abdel ezért maga vált hőssé Gázában.

Tanulmányait Kairóban végezte, ahol diákújságot szerkesztett, tüntetéseket szervezett, így diplomája megszerzése után Egyiptomból is elment. Számos arab országban dolgozott, legutóbb pedig Londonban kapott munkát a tekintélyes arab lapnál, az Asharq Al-Awsat-nál (Közel-Kelet). Az első intifáda kitörése után azonban komoly összeütközésbe került a szerkesztővel, aki kitartott amellett, hogy az izraeli palesztinok ellen elkövetett mészárlás fényképe helyett inkább a wimbledoni teniszbajnokságról közöl fotót az újság első oldalán. Akkor Abdel Bari Atwan otthagyta az újságot és 1989-ben megalapította az Al-Quds Al-Arabi-t (Arab Jeruzsálem); pontosan negyed évszázadig volt
vezető szerkesztője. A kezdet nehéz volt, de a Közel-Kelet kiemelkedő ismerete és az exkluzív történetek, amiket megjelentetett, az újság példányszámának megtízszereződését eredményezték.

Most Londonban, ahol már több mint 30 éve él, saját internetes újságját, a Rai al Youm-ot szerkeszti, amely Atwan kiemelkedő tudása miatt szintén nagyon olvasott. Iszlám Állam, a digitális kalifátus című kötete sikerkönyv lett. Főleg azért, mert olyan dolgokat tárt fel benne, amelyekről a világ nagy része nem tudott. Az arab rövidítéssel Daesh-nek (Al Davla al Islamija fi al Irak va al Sam) nevezett Iszlám Állam Irakban és Szíriában nem csak egy dzsihádistákból és gyilkosokból álló sereg, ahogy a Nyugat azt ábrázolja, hanem igazi digitális hatalom. Mindenük megvan, ami a Nyugatnak, mondja Abdel. Hiszen a Nyugat gyermekeiről van szó. A legmodernebb technológiát használják, amelyet az amerikai tudósítók is, állandó jelenlétük a szociális hálón és erős média iparágat üzemeltetnek, ahol professzionális újságírók dolgoznak. Az Iszlám Államnak több mint 100.000 harcosa van. Létrejöttének természetesen több oka van, habár az elsők között biztosan Irak elhibázott amerikai megszállását kell említeni. Így semmi különös nincs abban, hogy az Iszlám Állam
tulajdonképpen az amerikai börtönökben született, amelyek a dzsihádizmus egyetemeivé váltak.

Mi tulajdonképpen az Iszlám Állam? Államot jelent szó szerinti értelemben vagy inkább valamiféle ideiglenes képződmény? Ideiglenes iszlám kalifátus?

Állam. A nemzetközi jog alapján egy állam létrejöttének feltételei meglehetősen egyszerűek. Az 1933-ban aláírt Montevideoi Egyezmény azt mondja, hogy olyan entitással kell rendelkeznie, amely kihirdeti az ország létrejöttét, pontosan kijelölt földrajzi területét, állandó lakosságát, kormányát és amely alkalmas igazgatni, felügyelni területét, lakosságát és forrásait. Az Iszlám Állam mindezekkel rendelkezik. Az egyezmény alapján a többi állam elismerése nem feltétele az ország létrejöttének/létezésének.

Saját valutával és rendszámtáblával is rendelkezik?

Már 2014 októberében elkezdtek ezüst és arany dínárt verni. Ezzel felélesztették a Mohamed halála utáni első kalifátus idejéből származó tradíciót. Ezek az ezüst- és aranypénzek jelenleg az Iszlám Állam hivatalos pénznemei. Emellett van mindenük, ami más államoknak van: rendőrségük vadonatúj egyenruhával, legújabb, legmodernebb autókkal; hadseregük, amelyhez főleg az iraki és szíriai hadsereggel folytatott harcok során szerzett 1700 katonai jármű és tank tartozik. Van saját zászlójuk, országhatáruk, televíziójuk, kalifájuk, minisztériumuk, vízvezetékük és adójuk. Földterületük kezdetben nagyobb volt, mint az Egyesült Királyságé. Tehát valóban igazi államról van szó. Hivatalos vallásuk a vahhábizmus. Ezért a kairói Al Azhar, az iszlám világ egyik legjelentősebb autoritása, nem ismeri el őket igazi muszlimánként.

Hasonlóan vélekedett az Al Azhar az Al Kaida esetében is?

Úgy van. Habár az Al Kaida és az Iszlám Állam között elég nagy a különbség. Utóbbi az előbbiből nőtte ki magát, először Irakban hódított és csak azután terjedt át Szíriába. Az Iszlám Állam saját maga gondoskodik finanszírozásáról. A moszuli központi bank kirablásával kezdték, amikor fél milliárd dollárt vittek el onnan. Ezután pedig elkezdtek kőolajjal és földgázzal kereskedni. Működésének csúcsán az Iszlám Állam nagyon jövedelmező kőolajmezőket működtetett Irakban és Szíriában. Övéké volt a legnagyobb kőolajfinomító is Irakban, Baidzsiban. A kőolajeladás révén napi 3-5 millió dollárt kerestek. Költségvetésük három és hét milliárd dollár között mozog, a világ leggazdagabb terrorszervezetéről beszélünk.

Amely most nehézségekkel küzd. Határai kezdenek megdőlni?

Pontosan meghúzott határai soha sem voltak, hiszen azok mindig változóban vannak. Viccesen mondhatnánk, hogy az Iszlám Állam a nyitott határok politikáját képviseli, határai folyamatosan kiterjednek és szűkülnek. Általános céljuk az egykori kalifátus újjáélesztése, amelyről az iszlám világban már majd száz éve, 1924 óta álmodoznak, amikor a török elnök, Kemal Atatürk eltörölte az akkori oszmán kalifátust. Az új kalifátus az akkorinak – amely a Kelet nagy részét elfoglalta, hiszen ahogy mondani szokták, Kínától Európáig terjedt – lenne egyfajta modern másolata. Az Iszlám Állam ambíciói csaknem végtelenek, habár nagy kérdés, hogy sikerül-e ezeket valóra váltania. Céljuk, ahogy mondani szokták, az egész világot uralni. Reálisan ez lehetetlen küldetés, habár a digitális világban gyakorlatilag elérték ezt a célt. Az interneten keresztül az Iszlám Állam ma minden nyugati országban jelen van. Minden földrészen vannak követői. Egyfajta alvó sejtek ezek, amelyek akkor támadnak, amikor senki nem számít rájuk.

Az Iszlám Államnak sikerült az Irak és Szíria közötti határt lerombolnia. Azt a határt, amelyet az egykori gyarmatbirodalmak húztak meg, ahogyan az arab világban máshol is. E határok eltörlésével a pontosan most 100 éves Sykes-Picot egyezmény is megdőlni látszik.

Ezt Abu Bakr al Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője megmondta már 2014 júliusában, amikor kihirdette a kalifátust. Azt mondta, ezek mesterséges határvonalak, amelyeket el kell törölni. És így az egyezménynek is vesznie kell, amelyet Franciaország és Nagy-Britannia titkosan kötött. Vagyis az arabok háta mögött, akik sokat vártak az Oszmán Birodalom összeomlásától, hiszen az ellen harcoltak. Az Iszlám Állam ezt az igazságtalan határt rombolta le. És kiderült, hogy ebben a tervben teljesen egy hullámhosszon voltak az egyesült államokbeli politikával. A Sykes-Picot egyezményt az
amerikaiak is el akarták törölni a saját offenzíváikkal. A Közel-Keletet a saját elképzeléseik szerint akarták újrarendezni. Irak, Szíria, Líbia, Jemen. Habár a megfelelő helyismeret hiánya miatt ezek a tervek kártyavárként dőlnek össze. A háborúikkal csak bajt és káoszt hoztak a térségbe.

Az Iszlám Állam tényleg Erdogannal üzletel, ahogyan egy évvel ezelőtt Vlagyimir Putyin orosz elnök vádolta Törökországot?

Törökország és az Iszlám Állam között léteztek üzleti kapcsolatok. Nem tudom megmondani, hogy Erdogan és családja személyesen érintett volt-e ezekben. Az biztos, hogy Törökország kapcsolatban állt az Iszlám Állammal. A konvojok rendszeresen közlekedtek Kurdisztánon és a határon keresztül. Hogy ki vásárolta a kőolajat, nem tudom. Arrafelé ott a maffia, a feketepiac és sok közvetítő. Tény, hogy a kőolaj az Iszlám Államtól érkezett török területre. Az Iszlám Állam külföldről érkezett követői is Törökországon, az isztambuli repülőtéren keresztül érkeztek.

Mi volt a szerepe a szír elnöknek, Bassár el-Aszadnak ebben a történetben? Kezdetben támogatta az Iszlám Államot.

Így van. Aszadot mindig jobban zavarta az úgynevezett mérsékelt ellenzék, akit a Nyugat támogatott. Így az Iszlám Állam egyfajta szövetséges erőnek számított. Amikor az USA és Európa 2011-ben megtiltották a szír kőolaj importját és így annak termelése gyakorlatilag leállt, a damaszkuszi rezsim az Iszlám Államnál kezdett el kőolajat vásárolni Irakban. Természetesen közvetítőkön keresztül, akik a kőolajat Jordániának és Iránnak is szállították. Világpiaci áron alul, ezért az Iszlám Állam olaja nagyon keresett lett. Hordónkénti ára 25 és 60 dollár között mozgott a kőolajmezőtől és az ezzel összefüggő költségektől függően.

És Szaúd-Arábia? Mi az ő szerepe az Iszlám Állam létrejöttében?

Nagyon kétértelmű. A szír krízis kezdetén Szaúd-Arábia és Katar erőteljesen fegyverezték az Aszad-rezsim elleni felkelőket, hiszen le szerették volna rázni Aszadot Rijádban és Dohában is. Szaúd-Arábia már egy ideje nagy exportőre a vahhábizmusnak, az ország hivatalos vallásának. Az iráni forradalom Rijádban igazi sokkot okozott, hiszen Teherán egy éjszaka alatt nagyon veszélyes vetélytárssá vált az arab és iszlám világ befolyásolásáért folytatott versenyben. Ezért 1979 után Rijád erre a célra több mint 50 milliárd dollárt költött. Szaúd-Arábia a szír tavasz kezdetén a felkelőket majd öt milliárd dollárral támogatta. Sok, legalább 5000 szaúdi fiatal önkéntesként csatlakozott a szír polgárháborúhoz. Emellett nyilvánosan TV-ben buzdították őket a legbefolyásosabb klerikusok is. Egyikőjük, Mohamad al-Arefe sejk személyesen toborozta az újoncokat a szíriai dzsihádba. Nemcsak otthon, de Nagy-Britanniában is. Ebbe a játékba a szaúdi információszerző hivatal egykori vezetője, Bandar bin Szultán herceg is belekeveredett. Rijád Aszad bukását akarta, ezért készek voltak elkövetni mindent. Így amikor az Iszlám Állam túlságosan megerősödött, Rijád elővigyázatosabb lett. Elsősorban azért, mert az Iszlám Állam vezetése komolyan kezdett beszélni Mekka és Medina lerohanásáról, illetve a szent városok egyetlen védelmezőjének hitt szaúdi udvarból való kiszakításukról. A barátságnak hirtelen vége szakadt, habár a szaúdi nyilvánosság hatalmas többséggel, több mint 90 százalékban támogatja az Iszlám Államot.

Az Iszlám Állam és a szaúdi udvar azért valamiben megegyeznek: harc a síiták ellen?

Rijád valóban nagyon fél a síita tengelytől, amelyet Teherán és Bagdad kötött össze Damaszkusszal és a libanoni Hezbollahhal. Innen ered a szunnita Iszlám Állam és más szunnita lázadók támogatása, akik a damaszkuszi alavita (síita) rezsim és annak szövetségesei ellen harcolnak. A síitákkal szembeni félelem határtalan. Éppen ezért avatkozott be Szaúd-Arábia azonnal az arab tavasz idején Bahreinben és ezért történt a múltban már többször is a szaúdiak részéről erőszakos hadművelet Jemenben a síita hútik ellen. Ezért támogatta teljesen nyíltan a damaszkuszi rezsim ellen lázadókat is, ahol a Nuszajri uralkodik, ahogy a szunniták sértőn mondják a síitákra.

Az Iszlám Állam Irakban és Szíriában nagyon gyorsan talált szövetségeseket. Az Al-Nuszra mozgalommal nem sikerült közös nevezőre jutniuk?

Kezdetben szövetségesek voltak, úgy mint a dzsihádisták többsége, most viszont egymás ellen harcolnak. Az Al-Nuszra független szír frakcióvá szeretne válni és nem a nemzetközi dzsihád tagjává. Azt mondják, azért vagyunk itt, hogy Aszadot eltávolítsuk, nem azért, hogy a világot meghódítsuk. Kalifátust talán majd később építünk, amikor Aszad elesik.

A szíriai háborúba Vlagyimir Putyin is beavatkozott, de a síiták oldalán, míg az orosz föderáció területén élő muszlimánok szunniták. Szíriában tehát mintha a saját embereit támadná?

A háborúba Putyin főleg azért lépett be, hogy megvédje saját szíriai érdekeit, a Latakiában és Tartuszban lévő katonai bázisát. Az Iszlám Állam őt nem érdekli, habár a dzsihádisták között sok önkéntes az orosz Kaukázusból érkezett. A vezérkar főnöke például a vörös szakállú csecsen Tarhan Tajumurazovics Batirasvili, harci nevén Omar al-Sisani, akit hónapokkal ezelőtt megöltek a harcok során. Putyin azért jött Szíriába, hogy a közel-keleti diktátor-barátai közül megmentse az utolsót. Minden áron meg akarja akadályozni, hogy Bassár el-Aszad hasonló sorsra jusson, mint Moammer Kadhafi. Ezt azért is teszi, mert fél, hogy a jövőben valami hasonló esetleg vele is történhet. Ezért nagyon szokatlan döntésként ebben a háborúban Irán, Irak síita része és a Hezbollah oldalára állt. Azért is meglepő ez az állásfoglalás, mert közben elég jó kapcsolatokat ápol a szunnita Egyiptommal és Algériával. Moszkva mindenekelőtt szeretné visszaállítani korábbi, a Szovjetunió idejében fennálló befolyását a Közel-Keleten.

Szíriában a helyzet Oroszország háborúba való belépése miatt is vált teljesen kaotikussá?

Senki nem tudja már, ki harcol ki ellen. A szír légtérben már több a repülő, mint a célpont. Túl forgalmassá vált a légtér. Tízes nagyságrendű azoknak az országoknak a száma, akik valamilyen szinten részesei az Iszlám Állam elleni harcnak. Ennek ellenére a helyzet minden nap egyre súlyosabb. Igaz dráma játszódik le Aleppóban, ahol az Aszad és az oroszok repülői úgy bombáznak, mint annak idején Groznijban (Csecsenföld). Az emberek pusztulnak mint a legyek, és ezért senki nem felelős. Senki nem akar szembenézni a nyilvánvaló háborús bűntettekkel.

Aszad elnök politikailag túlélheti ezt a háborút?

Nehéz lesz. Az amerikaiak és az oroszok között nincs egységes vélemény, mi legyen vele. Világos, hogy Moszkva minden áron nem fogja hatalmon és életben tartani. Tehát most legfőképpen Oroszországtól és az arab országoktól függ Aszad helyzete. De a nemzetközi politikai helyzet állandóan változik. Most még valahogy védik, de később megtörténhet, hogy nyersen azt mondják neki: Menj, nincs szükségünk rád! Valószínűleg csak akkor marad hatalmon, ha a nagyok megegyeznek Szíria felosztásában és ezen belül alapítanak egy mini alavita országot. Ma senki nem tudja, mi lesz majd Szíriával. Még Putyin sem.

Olyan ez, mint víz az Iszlám Állam malmára…

Pontosan. Amíg fennáll a jelenlegi felosztás és egyenlőtlenség a szíriai háború főszereplői között, amíg nincs pontos cselekvési terv, és amíg a mostani hatalmi és helyi ellentétes érdekek uralkodnak a régióban, addig ez egy olyan szcenárió, amely leginkább az Iszlám Államnak kedvez. Nyugaton azt tartják, hogy az ISIS dzsihádistái közönséges terroristák. A kérdés az, hogy mi a terrorizmus és ki valójában a terrorista. A meghatározás nem világos. Egyesek számára az, aki a diktátori hatalom ellen harcol, béke- és szabadságharcos, másoknak bűnöző terrorista. Nincs egyértelmű elhatárolás.

A pretoriai hatalom számára Nelson Mandela évtizedekig terrorista volt.

És nem csak ő. Terroristák voltak egykor Jasszer Arafat, Abu Mazen (Mahmúd Abbász), Jichák Sámír, Jichák Rabin vagy az IRA. Ki mindenki nem volt terrorista? Afrikai államfők, az afganisztáni tálibok, habár az USA most szóba áll velük. Némelyik hajdani terroristából elnök lett, miniszter vagy Nobel-díjas. Talán egyszer az Iszlám Állam vezetőivel is leülnek a tárgyalóasztalhoz. Nem lennék meglepődve. Irán is néhány évvel ezelőtt még semmirekellő, terrorista országnak számított, most pedig mindenki nagyon szívélyesen beszélget vele.

Ki/mi a közvetlen okozója az Iszlám Állam létrejöttének? Az amerikai agresszió Irakban?

Az Iszlám Állam teljes megértéséhez hét kulcsszót szükséges megjegyezni. Az első a megalázás. Az amerikai hadjárat megalázta Irakot és minden arabot. Amikor az amerikai katona, Steven Green a 14 éves Abeer Qassim Hamza al-Janabi megerőszakolásáért és családja megöléséért a bíróság előtt állt, azt mondta a bírónak, hogy az irakiakra egyszerűen nem emberként tekintett…

A következő szó a frusztráció. Irakban és az egész arab régióban a fiatalok, akik egyébként a népességnek már 70 százalékát alkotják, nagy többsége reményvesztett. Munkanélküli, ami azt jelenti, hogy több száz millió embernek nincs jövője.

Aztán az alábecsülés. Először mindenki alábecsülte az Iszlám Államot. Aztán egyszer csak váratlanul erőssé, befolyásossá és gazdaggá vált.

A negyedik kulcsszó a marginalizáció. Amikor az amerikaiak elfoglalták Bagdadot, a szunniták egyik napról a másikra a peremre lettek szorítva. A síiták vették át a hatalmat. Núri el-Máliki iraki miniszterelnök is nagyon keményen leszámolt a szunnitákkal.

A kormány feloszlatta még az iraki haderőt is?

És a republikánus gárdát. Katonák milliói találták magukat az utcán szintén egyik napról a másikra. Munka, nyugdíj és pénz nélkül. Emberek megalázása, amit a kormány nem engedhetett volna meg magának. Ezeknek a megalázott férfiaknak a többsége természetesen az Iszlám Államban kötött ki, amelyet tulajdonképpen a hajdani iraki hadsereg és republikánus gárda tábornokai és ezredesei vezetnek. Al Bagdadi kalifa mindkét legfőbb helyettese egykori börtöntársa és tábornoka. Az egyikük Abu Muslim al-Turkmani, aki most az ISIS iraki részének kormányzója, a másik Abu Ali al-Anbari, a szír rész kormányzója. Az Iszlám Állam így tulajdonképpen a marginalizált szunniták felkelésének eredménye, amely a teljesen lerombolt Falludzsában kezdődött.

Irakban egész idő alatt minden rosszul alakult. Szaddám egykori pártjában, a Baas-ban végzett tisztogatás Irak „deszunnitizálódásába” fordult, ami végzetes hiba volt, hiszen a pártban voltak síiták is.

Pontosan. Ezt a hibát először az amerikaiak követték el, a hozzájuk lojális irakiak pedig a szunniták és síiták közötti konfliktust csak még jobban kiélezték.

Mi az ötödik kulcsszó, amit az Iszlám Állammal kapcsolatban szükséges még ismerni?

Katonai beavatkozás. Az amerikai műveletek Afganisztánban, Irakban, Szomáliában, Líbiában, Szíriában és Jemenben teljesen tönkretették ezeket az országokat. Politikai vákuum keletkezett. Ezt az ürességet azonnal az iszlamisták töltötték ki, leghatározottabban az Iszlám Állam.

A hatodik kifejezés a hatékony vezető hiánya. A kormányokkal probléma van Szíriában, Irakban, Jemenben, Egyiptomban, Szaúd-Arábiában és még máshol az iszlám világban. De jó és hatékony kormány nélkül nincs demokrácia és nincsenek emberi jogok, nincs semmi.

Aztán itt van a hetedik, de nem kevésbé fontos kulcsszó: szociális háló. Az új technológia hihetetlen nagymértékben segítette az Iszlám Állam befolyásának terjedését.

Oszama bin Laden csak videófelvételekkel győzködte közönségét?

Egy órát beszélt, ahogy szokás a pénteki mecsetbeli imádkozásokon. A beszéd felvételét azután eljuttatta az Al Jazeera-nak és a CNN-nek. Most minden sokkal egyszerűbb. Egyetlenegy gombnyomással az egész világgal kapcsolatba kerülhetsz. Az Iszlám Állam az internetnek köszönhetően ma a világ minden részén jelen van. Követői fiatalok, akiknek a modern technológia a kisujjukban van. Éppen ezért az Iszlám Állam egy szofisztikált digitális kalifátus. E nélkül nem lehetséges megérteni közkedveltségét és erejét.

Internet nélkül akkor nem lenne Iszlám Állam? Az Al Kaida nem használta már ugyanúgy?

Nagyon keveset, akkor még mindez gyerekcipőben járt. Az ISIS-nek ma erős médiaipara van. Nagyon befolyásos médiagyáraik vannak, mint az Al Hajat, az Al Furkan, és az Al Itisam, amelyek főként filmet gyártanak, akárcsak Hollywoodban. Professzionális újságírók, fotósok és film-forgatókönyvírók dolgoznak itt. Igazi médiahatalmak kivételesen jó szakember-gárdával. Az Iszlám Állam média részlégének vezetője például a Párizsban született, szír származású Ahmed Abusamra, aki az Egyesült Államokban végezte tanulmányait, ahová annak idején az apja, egy neves endokrinológus emigrált. Abusamra a híres massachusetts-i műszaki egyetemen (Massachusetts Institute of Technology) kapott diplomát, azután a telekommunikáció területén dolgozott egy ideig, majd az arab tavasz idején 2011-ben Aleppóba ment és csatlakozott a dzsihádistákhoz.

Az ISIS hackerei még a Pentagon adatbázisát is feltörték és sok szigorúan titkos adathoz és listához hozzáfértek.

Amelyeket azután feltettek a szociális háló különböző oldalaira.

Az Iszlám Államnak saját Facebook-oldala is van Muslimbook elnevezéssel.

Mindenük van, ami a Nyugatnak. Hiszen a Nyugat gyermekeiről van szó. A legmodernebb technológiát használják, amit az amerikai tudósítók is, számítógépeiket nem lehet lekövetni. Speciális ún. Snowden-telefont is használnak, amelyen kódok segítségével kommunikálnak egymással. Ilyen módon határok nélkül terjeszthetik ideológiájukat és toborozhatnak új tagokat.

Ez egy igazi kiberháború.

Igen, az. Van saját internetes emirjük, aki betört a Pentagonba és az ottani parancsnokságra (CentCom). Egy fiatal, Birminghamből származó britről van szó, az alig 22 éesv Junaid Hussainről, harci nevén Abu Husain al-Britani. 2012-ben 6 hónapig börtönben ült, mert az egykori brit miniszterelnök, Tony Blair különleges tanácsadójának, Katy Kaynek elektromos levelezését feltörte, megszerezte Blair családtagjainak telefonszámait, néhány brit képviselő email-címét, majd mindezeket feltette a szociális hálóra. Annak a fiatalkorú hackerekből álló csoportnak is vezetője volt, amely Londonban blokkolta a rendőrségi terrorizmusellenes forródrótot. 2013-ban barátaival együtt Szíriába szökött és csatlakozott az ISIS-hez. Egy ideig Rakkában tevékenykedett, jelenlegi tartózkodási helye nem ismert.

Miért csatlakozik annyi fiatal az ISIS-hez?

Említettem már a frusztrációt és a kilátástalanságot. A fiataloknak otthon nincs jövőképük. Az iskola elvégzése után nincs munkájuk, pénzük, ezért az ismeretlent választják. A kalandot. Amikor mi fiatalok voltunk, imádtuk a western-filmeket. Az olyan filmhősöket, mint John Wayne, Kirk Douglas, Steve McQueen, Charles Bronson. Van egy 16 éves fiam. Nem tudom nézni a számítógépes játékait, mert tele van vérrel és erőszakkal. Félelmetes. De ez úgy tűnik, vonzza a fiatalokat, fiúkat és lányokat, akik a saját szemükkel szeretnék látni ezeket az embereket, a saját politikai céljaikért harcoló iszlamistákat. Sokakat persze sokkol, amit Szíriában látnak. Semmit nem tudnak az iszlámról. Két brit, Yusuf Sarwar és Mohammed Ahmed például az Amazonon keresztül rendelték meg az „Islam for Dummies” (Iszlám fajankók számára) című könyvet. Volt olyan eset, hogy a fiatal dzsihádisták közül valaki arra kérte az újonnan érkezőket, hogy hozzanak neki Nutellát, mert azt persze nem lehet beszerezni a szíriai fronton…

Ennek ellenére a fiatalok mennek. Az Iszlám Államhoz lányok is érkeznek.

A lányok, dzsihádista menyasszonyok kb. 10 százalékát adják az Iszlám Államhoz érkező összes fiatalnak. A franciák között ez az arány még magasabb. A francia lányok egyébként a lányok negyedét teszik ki. Átlagosan 20 évesek, de vannak fiatalabbak is. Egyikük például megérkezésekor volt 14 éves. Vannak, akik a párjukkal érkeznek vagy akár már közös gyerekükkel. Azokat a fiatal fiúkat és lányokat akarják látni, akik az iszlámért harcolnak. A körükben híres dzsihádista özvegy, Samantha Lewthwaite, aki mártírként gyászolja elesett férjét, igazi ikon számukra. Néhányuknak nem tetszik a nyugati stílusú életmód esetleg az otthoni nevelés miatt, mások férjet keresnek, gyereket szeretnének vagy kalandot. Habár többségének természetesen fogalma sincs, hová megy. Az internetes oldalakon nagyon szokatlan kérdéseket tesznek fel. Az egyik lány például azt kérdezte, hogy ott az Iszlám Államban kimehet-e majd az utcára vagy járhat-e szórakozni. A válasz nagyon gonosz volt: „Minden a férjtől függ majd…”

Két ausztriai állampolgárságú, de boszniai származású lány, Samra Kesinović és Sabina Selimović története nagyon érdekes.

Már az iskolában csak a dzsihádról beszéltek. A falakra “Szeretem az Al Kaidát” és hasonlókat írogattak. Amikor a két szőke hajú lány megérkezett Szíriába, gyorsan egyfajta poszterlányokká váltak az internetes propaganda és a fiatal dzsihádisták toborzása számára. Szüleiknek, akik otthon megőrültek az aggodalomtól, durva üzenetet küldtek: “Ne keressetek! Allahot fogjuk szolgálni és meg is halunk érte!” Csecsen harcosokkal házasodtak össze és az idillnek hamar vége szakadt. 2014 októberében újból üzentek szüleiknek, hogy hazatérnek…

Mely nemzet képviselői vannak legtöbben az Iszlám Államban?

Több mint 30 000-en vannak külföldiek ISIS-ben, de ez a szám persze állandóan változik. Az arabok között legtöbben líbiaiak vannak (21 %), azután következik Tunézia, Szaúd-Arábia, Jordánia, Marokkó. Az európaiak közül legtöbben oroszok (2400), azután franciák és törökök (kb. 2000), majd németek és britek. Az európaiak között legiskolázottabbak a britek, legiskolázatlanabbak a németek. Ezek az adatok a kormányok többsége számára egyenesen sokkolóak voltak. Ausztráliában nem akarták elhinni, hogy majd 200 állampolgáruk ment a Közel-Keletre, hiszen ezzel az adattal világelső lett az egy főre jutó dzsihádisták számát tekintve.

Meglepően magas a franciák száma. Az Iszlám Államban hat francia brigád harcol, akik nagyrészt Aleppó környékén működtek.

Többségük Franciországban született, habár családjuk Észak-Afrikából, Algériából, Tunéziából, Marokkóból, az egykori francia gyarmatterületekről származik. Hasonló a helyzet a Belgiumból érkező dzsihádisták esetében. Csaknem mindannyian szegény elővárosi negyedekből származnak, ahol nincs munka és jövőkép. Ezek a csalódott fiatalok változást szeretnének. A hatalmon akarják megbosszulni saját marginalizációjukat.

Az Iszlám Állam a felelős a tavalyi szörnyű párizsi támadásért?

Igen. Mindenhol vannak alvó sejtjeik. Néhányukat a szíriai Rakkából küldték Párizsba. Természetesen azért, mert franciák. Ez nem olyan szervezet, amely támad és menekül. Mindent, amit tesz, tervezetten teszi. Tulajdonképpen egyfajta bosszú a közel-keleti bombatámadásokért, amelyben részt vesznek franciák, amerikaiak, britek, oroszok. Az ő repülőiket, amelyek nagyrészt a civil lakosságot ölik meg, (még) nem tudják lelőni. Más módon tudnak bosszút állni. Például olyan véres akciókkal, mint a párizsi. Ezzel akarták bebizonyítani, hogy bárhol le tudnak csapni és komolyan destabilizálhatják a Nyugatot. Az egyik párizsi elkövető világosan mondta, hogy ez a bosszú Szíriáért.

Van valamilyen párhuzam az Al Kaida és az Iszlám Állam között?

Az ideológia hasonló, de különbségek azért vannak. Az Al Kaida sohe nem beszélt saját országról vagy kalifátusról. A tálibok védelme alatt működtek, akiknek volt saját emirátusuk és amit most egyre inkább megszilárdítanak. Az Al Kaida soha nem gyilkolta a síitákat. Az Iszlám Állam ezt rendszeresen teszi. Szaúd-Arábiába is betörtek, arra a területre, ahol síiták élnek és igazi pokollá tették azt.

Abu Bakr al-Bagdadi kalifa és az Al Kaida vezetője, Ajman al-Zavahiri között semmilyen kapcsolat nincsen?

Semmilyen. Utálják egymást. Oszama bin Laden halála után az iraki iszlámisták azt állították, hogy Zavahiri nem vezetheti a szervezetet, nem alkalmas a feladatra. Az Al Kaida egyébként bin Laden halála után megpróbálta magának alárendelni az éppen alakulóban lévő Iszlám Államot. Zavahiri Bagdadinak azt parancsolta, hogy emberei azonnal vonuljanak ki Irakból, a szíriai harcokat pedig hagyják az Al Nuszrára. És az egykori szerelem hirtelen véget ért. Ez a vita jelentősen meggyengítette az Al Kaidát, a csoportok többsége, amelyek korábban együttműködtek vele, átállt az Iszlám Állam oldalára.

Mindkét iszlám vezető magas iskolázottságú. Zavahiri orvos, Bagdadi pedig a tudományok doktora.

És mint építőmester Oszama bin Laden is nagyon iskolázott volt. Habár az egyetlen, aki vallási képzettséggel rendelkezik, az al-Bagdadi. A bagdadi iszlám egyetemen diplomázott, azután pedig iszlám jogból, kultúrából és történelemből doktorált. Mindazonáltal az igazi iskolák számára az iraki amerikai börtönök voltak. A hírhedt Abu Graib börtönben raboskodott, amelyet később az Iszlám Állam harcosai elfoglaltak. Volt a Camp Bucca-ban is, amely egy teljesen új, szupermodern börtön Um Qasr-ban, Baszrától délre. Igazi dzsihadista egyetem volt ez. Találkozott ott hat barát és elkezdték megtervezni az Iszlám Államot. Velük együtt ült a börtönben egy évet az Iszlám Államról szóló könyvem fő információforrása is, akinek a nevét természetesen nem adhatom ki.

Ezek szerint az Iszlám Állam az amerikai börtönőrök biztonságos gyűrűjében jött létre?

Pontosan. A Camp Bucca-n öt év alatt, 2004 és 2009 között közel 100 000 iraki fordult meg mint fogoly. Ártatlan emberek, akik főleg azért ültek, mert irakiak voltak. Bár az amerikai börtönökben – emlékeznek még talán a rémtettekre az Abu Graib-ból – teljesen radikalizálódtak.

Amikor nem a dzsihádot tanulmányozták, a Camb Bucca-ban futballoztak?

Modern focipálya és más sportlétesítmények is voltak ott. Al-Bagdadi nagyon szereti a focit. Kiváló támadó játékos volt, aki gólt is tudott lőni. Ezért is kapta “az iraki Messi” gúnynevet. Az Iszlám Állam talán egyszer még a világbajnokságon is szerepel! Ki tudja? Habár a sportot Oszama bin Laden is kedvelte. Mivel magas volt, természetesen a kosárlabda volt az ő sportja.

A Nyugat offenzívát indított az Iszlám Állam ellen. Milyen hosszú lesz ez a harc?

A probléma, hogy a dzsihádistáknak nincs dzsungelük, mint a vietnámi partizánoknak volt. Vagy nincsenek erdőik, mint a partizánoknak voltak Szlovéniában és Jugoszláviában. Ehelyett betondzsungelük van. Nagyvárosok. Ott nehéz őket megtalálni. Repülőkkel tényleg meg tudják semmisíteni egész Moszult és Rakkát? Atombombával és vegyi fegyverekkel lehetséges, klasszikus háborúban ez nem lesz könnyű. Ráadásul az ISIS is elő tud állítani vegyi fegyvert. Megvannak hozzá a szakembereik. Elfoglalták a szíriai és iraki hadsereg raktárát is. A fegyverek Líbiából is érkezhetnek. Veszélyesek és sok mindenre képesek. Nehéz lesz őket legyőzni.

Főleg azért is, mert a Nyugatnak nincs valódi stratégiája a Közel-Kelet jövőjét tekintve?

Amikor az amerikaiak törvénytelenül lerohanták Irakot, csak A-tervük volt. Szaddám Huszein eltávolítása. A B-terv Irak jövőjéről nem létezett. Így lett káosz. Hasonló történt Afganisztánban, ahol a háború már 15 éve tart és a tálibok erősebbek mint valaha. Az amerikaiakhoz lojálisok már csak Kabult tartják, és azt sem egészében. A Nyugat nem ismeri a Közel-Keletet. Az USA és szövetségeseinek rövidtávú tervei ezt világosan bizonyítják. Ezen a tényen nem változtat semmilyen nyugati koalíció. Ezeket a hibákat most már lehetetlen jóvátenni.

Abu Bakr al-Bagdadi már olyan ikonná vált az iszlamisták között, mint egykor Oszama bin Laden volt?

Utóbbi szerette a médiát és a nyilvánosságot, al-Bagdadi nem. Nem mutatkozik a nyilvánosság előtt. Csak akkor tűnt fel, amikor 2014 júliusában a moszuli nagymecsetben kihirdette az Iszlám Államot és saját magát kalifának. A moszuli támadások kezdetekor újra jelentkezett. Egyébként kitartóan rejtőzködik. Ezért is kapott olyan gúnyneveket mint az Al Sabah (fantom) és a láthatatlan sejk. Tekintélye viszont van. Azért is, mert nemzetsége (Bobadri), ahonnan származik, a mohamedi Kurajs-törzséből eredeztethető. Másrészt az Iszlám Állam vezetése decentralizált. Al-Bagdadi a főként a hivatalos vezető, de a harcokban és hadműveletekben kizárólag az egykori Szaddám-tábornokok parancsolnak.

Az Iszlám Állam megmarad al-Bagdadi nélkül?

Igen, ez nem az Al Kaida, ahol Oszama bin Laden volt az alfája és omegája az egésznek. Al-Bagdadinak saját katonai parancsnokai vannak, akik folytatni fogják a harcot nélküle is.

Valószínűleg Ön az egyetlen újságíró a világon, akik Oszama bin Ladennel három napot töltött együtt afganisztáni barlangjában. Hogyan jutott el hozzá?

Tulajdonképpen nem volt nehéz. De persze nagyon veszélyes. Korábban futólag találkoztam vele néhányszor. Aztán 1996 novemberében ő maga hívott meg, látni akart. Az volt az oka, hogy akor már ismert újságíró voltam. Valóban ismer az egész arab és iszlám világ. Az emberei vittek a barlangjához Tora Bora vidékére. Valószínűleg tényleg én vagyok az egyetlen újságíró, aki nagyjából egy méterre aludt tőle. A vendége voltam három napra és három éjszakára.

Milyen volt a barlangjában aludni?

Félelmetes élmény. Kézigránátokkal teli ládán aludtam. Ezekre helyeztek néhány deszkát, arra pedig egy régi, koszos, mállott szivacsot. Az ágyam felett lógott egy tucat géppuska. Egyáltalán nem is aludtam. Féltem, hogy most fognak felrobbanni a gránátok, amin fekszem, így nem mertem mozogni.Csaknem mozdulatlanul feküdtem és csak néhány percekre hunytam le a szemem. Reggel teljesen összetörten keltem fel. Oszama pedig egész éjjel úgy aludt mint egy kisbaba. Mintha a legkényelmesebb, legmelegebb és legtisztább szobában aludt volna. De mellette volt végig a kalasnyikov.

Miről beszélt Önnek?

Egy délután hosszú sétára mentünk. Az életéről mesélt, a dzsihádról, és arról a vágyáról, hogy mártírként haljon meg. Szerette a költészetet. Az út során hosszan idézte kedvenc arab költőit. Maga is írt verssorokat. Akkor el nem tudtam volna képzelni, hogy Oszama néhány év múlva a történelem egyik legvéresebb terrorista támadásának szervezője lesz. Csak később tudtam meg, hogy amikor nála voltam, már léteztek a szeptember 11.-re vonatkozó tervek. Habár később munkatársai állandóan értesítettek az Al Kaida tevékenységéről, a manhattani támadásról nem beszélt senki. Teljes meglepetés volt, még az amerikai titkosszolgálatoknak is.

Milyen ember volt?

Nem volt gonosz, rosszindulatú jellem. Abban a három napban, amit vele töltöttem, nagyon nyugodt, szerény és alázatos volt. Néhány pillanatra talán még szégyenlős is. Nem beszélt sokat, kivéve azt a hosszú séta alkalmát a Tora Bora hegyei között. Ugyanakkor nem volt vendégszerető. Az étel, amit kaptunk, szörnyen rossz volt. A barlangban akkor kb. tucatnyian laktunk. Penészes egyiptomi – tehát nem francia – sajtot ettünk, a kenyér kemény volt és száraz. A fogunk között homokot éreztünk. Reggel nagyon édes teát kaptunk, azután megint penészes sajtot. Ebédre krumpli és paradicsompüré volt, sok zsiradékkal. Nem csoda, hogy ételmérgezést kaptam. A látogatás után egy hétig komoly egészségügyi problémáim voltak. Attól féltem, hogy ott Afganisztánban fogok meghalni. Az ivóvízzel is gondok voltak. Az esővizet gyűjtötték, de a víz nem volt tiszta. Ennek ellenére azt ittuk, hiszen nem volt más. Ezektől eltekintve az Oszama bin Ladennel való találkozás újságírói karrierem csúcsa volt. Olyan élmény, amelyről a legtöbb újságíró csak álmodhat.

Megkeseredettnek látszott?

Oszama bin Laden nagyon bosszúálló ember volt. Az iszlámról alkotott interpretációja pedig nagyon szokatlan, keserűséggel teli. Biztos volt benne, hogy az amerikaiak Afganisztán szovjet megszállása idején saját geopolitikai céljaikra használták őt ki. Mudzsáhidokat toboroztak, felfegyverezték, fizették őket, majd amikor a Vörös Hadsereg visszavonulásával elérték céljukat, egyszerűen megfeledkeztek róluk. Nem volt többé szükség rájuk. Oszama őket akarta megbosszulni, mert a valóságban kihasználták őt, majd pedig eldobták, mint egy darab szemetet.

A Nyugat gyakran kihasználta az iszlám szélsőségeseket saját politikai céljaira.

Igazából ezt teszi szüntelenül. De a legkegyetlenebbül akkor, Afganisztán szovjet megszállásakor tette  ezt. Legalább 20.000 embert hívtak oda az iszlám világból és így saját maguk hozták létre a mudzsáhidokat. Valami hasonló történt aztán Boszniában, ahol szintén nagyon sok külföldi harcolt, legalább hatezer.

Oszama bin Ladennel azután még tartotta a kapcsolatot?

Még egyszer újra elhívott magához. Már megvolt a vízumom az útra, de meggondoltam magam. Túl veszélyessé vált, megölhettek volna. Nem az Al Kaida, hanem az amerikaiak.

Tudta, hogy Abbottabadban bújkál?

Azt nem tudta senki. Azt viszont tudtam, hogy Pakisztánban van. Minden közelebbi munkatársát, barátját pakisztáni városokban fogták el vagy ölték meg. Ott könnyebben bújkáltak a tömegben.

Látta a filmet Oszama bin Laden meggyilkolásáról?

Láttam. Színtiszta amerikai propaganda.

Mi van ma az arab tavasszal, amelyről olyan sokat ír?

Most végre világossá vált, hogy az arab tavasz tulajdonképpen egy amerikai projekt volt a Közel-Keleten uralkodó rezsimek megváltoztatására. Magam ezt az elvet vallom.

Az arab tavasz így tulajdonképpen amerikai tavasz?

Pontosan. A líbiai beavatkozás azért történt, mert Kadhafi legjövedelmezőbb üzleteit Indiával, Törökországgal, Kínával és nem a nyugati országokkal osztotta meg. Franciaország ezért bombázta Líbiát. A britek bosszúból tették ezt Lockerbie-ért és az IRA-nak korábban nyújtott líbiai segítségért. Habár a fő cél Szíria volt, amely stratégiailag a Közel-Kelet legfontosabb országa. Ezután a sorban jön majd még Algéria.

Miért gondolja így?

Ha pontosabban megnézi, az arab tavasz a szekularizált országokban kezdődött. A köztársaságokban és nem a királyságokban. Szaúd-Arábiában például a demokrácia és az emberi jogok helyzete lesújtó. Ez egyfajta amerikai bosszú volt. Ezek az országok nagyon ellenezték az amerikaiak közel-keleti politikáját és az OPEC-ben is az Egyesült Államok ellen voltak. Irak, Líbia, Szíria, Algéria. Irakban kezdődött, amikor eltávolították Szaddám Huszeint és bevezették a szankciókat. Az arab tavasz nem lett volna Irak nélkül. Szíria, Irak és Egyiptom képviselik az arab világ központját, éppen ezért voltak ezek az országok az arab tavasz célpontjai. Ezeket az államokat évtizedek óta az arab Közel-Kelet irányította. Miért nem nyúlt senki Jordániához, Szaúd-Arábiához, más királyságokhoz az Öbölben és Marokkóhoz? Mert ott az amerikaiaknak nem volt problémájuk.

Hoszni Mubárak az Egyesült Államok ellen volt?

Nem, de korrupt volt. Ez nekik nem felelt meg. A Muszlim Testvériséggel akarták lecserélni. Tudták, hogy Egyiptomban hatalomra kerülhetnek a szélsőségesek. Nem akartak radikális iszlámot, a Muszlim Testvériség pedig mérsékeltnek számít, ezért “cool” az amerikaiaknak. A Közel-Keleten USA főleg két dolgot akar: olcsó kőolajat és biztonságosabb Izraelt, amely szerintük erős regionális hatalommá kellene, hogy váljon. Mindez pontosan így alakult. A kőolaj ára dramatikusan esett, csak most kezdett el újra emelkedni, az OPEC-beli tárgyalások után, amelyek a csökkent termelésről szóltak.

Mit akar az egyiptomi diktátor, Abd el-Fattáh eszSzíszi?

Szorosabbra szeretné fűzni kapcsolatait Moszkvával, mert az USA korábban a Muszlim Testvériségre és nem rá fogadott. Ez Putyinnak is tetszik.

És Palesztina? Úgy tűnik, hogy a Közel-Keleten zajló politikai forrongás közepette mindenki elfelejtkezett róla.

A palesztinekről valójában mindenki megfeledkezett. Ami nagyon rossz. Mindenkit a szunniták és síiták közötti jelenlegi nagy konfliktus aggaszt. Szaúd-Arábia és más öbölbeli országok jó kapcsolatokat akarnak ápolni Izraellel, mert az folyamatosan Iránnal harcol, aki veszélyes vetélytárs Rijádnak. Habár sem Szaúd-Arábiában, sem Izraelben nem tudatosodott még, hogy a radikalizmus mostani hulláma eléri majd őket is. Ezt egyszerűen nem lehet kikerülni, hiszen mindkét ország ennek a káosznak a közepén fekszik.

Megjelent: 2016. december 10.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Közel-Kelet, Politika

Címkék:, , , , , , , , ,

%d blogger ezt szereti: