Transzkontinentális terrorizmus: vallási konfliktus vagy a globalizáció mellékterméke?

transkontinentalis-terroriymusillusztráció: Vass Szabolcs

Al-Arab (London)

Trump szerint az európai terrortámadások hátterében a keleti aktivisták és a Nyugat jobboldali populistái közötti vallási konfliktusok állnak. Ez a globalizáció két vesztes oldala.

Amerika újonnan megválasztott elnöke nem várta meg a berlini terrortámadás körülményeinek feltárását, hogy bejelentse: ez az esemény globális vallási konfliktust jelez. Elemzők szerint viszont a transzkontinentális terrorizmust összemosni a vallási és kulturális konfliktusokkal nem segít abban, hogy megértsük a jelenség lényegét. Ez a jelenség a globalizációra és a háborúk brutalitására adott válasz. A háborúkéra, melyet a kapitalista országok vezetnek a gáz és olajforrások feletti irányítás átvételéért.

Trump szerint “az Iszlám Állam és más iszlám terrorista csoportok folyamatosan támadják a keresztényeket a saját közösségeikben és imahelyeiken a globális dzsihád keretein belül.”

Így Trump ellentmond a legtöbb világvezető által adott magyarázatnak a szélsőséges erőszakot illetően, viszont hű marad a “világ-konfliktus” vonalhoz, melyet a választási kampányában követett. Trump ugyanezt a vonalat követte, mikor a Törökországban hétfőn meggyilkolt orosz nagykövet haláláról beszélt, az iszlám terroristákat vádolva a nagykövet lelövésével. Az, hogy az elkövetők feltételezett vallására helyezi a hangsúlyt, egyértelműen azon választásának az eredménye, hogy megkülönböztesse magát a távozó elnök Barack Obama politikájától. Az elemzők szerint Trump beszéde leegyszerűsíti a terrorizmus motivációit keletről nyugatra vagy fordítva, elhitetve, hogy a terrorista csoportok szélsőséges vallási nézetekhez nyúlnak vissza, hogy legalizálják tevékenységüket.Ezáltal a követőit egyre szélsőségesebbé teszi. Az elemzők szerint a keleti szélsőségesek és a nyugati jobboldali populizmus hívei a globalizáció fő vesztesei, jóllehet a követeléseiket eltérő módon fogalmazzák meg.

Ezt a folyamatot már António Guterres, az ENSZ soron következő főtitkára is aláhúzta. Szerinte a gazdag országokban a globalizáció veszteseire a politikusok nem figyeltek kellőképpen oda – ez vezette őket arra, hogy a nacionalizmus felé forduljanak. Ez az, ami az amerikai választásokkor vagy a brexit népszavazás során történt. António Guterres arra is rámutatott, hogy a világnak helyre kell állítania a nemzetközi védelmet a háborús övezetekből, például Szíriából jövő menekültekkel kapcsolatban. De kijelentette, hogy ez nem lesz könnyű úgy, hogy közben a fejlett országok nacionalistává alakulnak.

Ferenc pápa szerint a világ háborúzik, de szó sincsen vallásháborúról. Az extremista csoportok tudatosan vagy nem tudatosan külföldi erők szolgálatába szegődnek, a befolyásos konfliktuszónákba, ami Irakban és Szíriában nyilvánvaló. Ferenc pápa júliusban kijelentette, hogy “a világ háborúzik, de ez nem vallási háború hanem hatalmi háború”; és hozzátette: “a világ háborúban áll, mert elveszítette a békét…; de amikor háborúról beszélek, az a háború a (gazdasági) érdekek, a pénz és a természetes erőforrások megszerzéséért, a népek dominálásáért, nem a vallásokért folyik”; és azt állítja, hogy “minden vallás békét akar”.

Trump és tanácsosainak definíciója szerint azonban a szélsőségesség csakis az Iszlámtól eredhet. A megfigyelők figyelmeztettek, hogy ez az olvasat legitimitást ad a muzulmán világban az extremista csoportok ideológiáinak, főleg a muzulmán közösségen belül, aki kénytelen résztvenni az identitás és a kultúra harcában. A megfigyelők megjegyezték, hogy a több ezer menekült integrációja megelőzné azt, hogy az extremista csoportok integrálják őket. Viszont, kulturális vagy vallási okokból megakadályozni az integrációt, a menekültekből könnyű prédát csinál a dzsihádisták számára. Fontos, hogy a muzulmán közösségeket kettéválasszák a szélsőségesektől. Hogy felhasználják a muzulmánokat arra,
hogy az extremista ideológia ellen forduljanak – inkább, mint az összes muzulmánt kezeljék úgy, mint lehetséges ellenséget.

Megjelent: 2016. december 22.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Közel-Kelet, Politika

Címkék:, , ,

%d blogger ezt szereti: