Az egyik legnagyobb svájci közérthálózat jövőre rovarhússal bővíti kínálatát

bogar-etrendillusztráció: Vass Szabolcs

Le Matin (Lausanne)

Az egyik legnagyobb svájci közérthálózat, a Coop jövő tavasztól többek között rovarokból készült húskészítményeket, például hamburgert és húsgolyót is kínál a vásárlóknak.

Rovarokat Svájcban eddig tilos volt élelmiszerként értékesíteni, pedig fontos fehérjeforrást jelentenek, fenntartható módon tenyészthetők és rafinált ízvilággal rendelkeznek. A mai napon azonban az élelmiszerbiztonsági hivatal bejelentette, hogy 2017 tavaszától engedélyezi egyes rovarok élelmiszerként történő értékesítését. Az Essento nevű startup céggel karöltve az egyik legnagyobb svájci közértlánc, a Coop le is csapott a lehetőségre, és a svájci piacon elsőként saját fejlesztésű, rovar alapú élelmiszerekkel bővíti kínálatát. A Coop jövőre többek között rovartartalmú hamburgerhúst és húsgolyókat fog kínálni a vásárlóinak.

“A sikerünk titka, hogy képesek vagyunk felismerni a trendeket és újítani” – magyarázza Roland Frefel, a Coop frissáru-felelőse. “Azzal, hogy egyes késztermékeinkhez bizonyos rovarokat is felhasználunk, egy modern és előremutató iparágat támogatunk, valamint lehetővé tesszük a vásárlóinknak, hogy felfedezzenek egy új ízvilágot.” Közvetlenül az új törvény életbe lépése után egyes Coop áruházakban már meg is lehet vásárolni az újszerű burgereket és húsgolyókat.

Miért jó ötlet rovart enni?

A világon kétmilliárd ember fogyaszt rendszeresen rovart. Több nyomós érv van arra, hogy a rovarokat felvegyük az étrendünkbe.

Íz: A rovarok finomak, és új ízekkel gazdagítják a megszokott ételeket. Az egyiptomi vándorsáska íze a csirkéére emlékeztet. A lisztbogár lárvája, a lisztkukac, a mogyoróéra hasonlító aromával rendelkezik.

Egészség: A rovarok ugyanolyan gazdag fehérjeforrást jelentenek, mint a hús és a hal. Létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. A tipikus nyugati étrendet egészséges módon egészítik ki.

Fenntartható fejlődés: A rovartenyésztés tökéletesen fenntartható módon végezhető. Igen kevés vizet és táplálékot igényel. Ezenkívül csak csekély mértékű üvegházhatású gázkibocsájtással jár.

Partneri kapcsolatok

Az Essento három éve igyekszik kiaknázni a rovarokban rejlő kulináris lehetőségeket. A svájci startup ehető rovarokból készült specialitásokat állít elő és ad el kiskereskedőknek és  éttermeknek. “A Coop szüntelenül megújul, formálja a jövőt. Mindez elengedhetetlen a piacvezetői pozíciónk megtartásához.” – hangsúlyozza Roland Frefel, az Essento-val való kollaboráció indoklásaként.

Kickstart Accelerator nevű, innovatív startupokat támogató program keretében a Coop a finn Entocube nevű vállalkozást is felkarolta. Utóbbi konténerekben nevelt, növényi hulladékkal táplált tücskökből készít fehérjeport.

Megjelent: 2016. december 16.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Életmód, Üzleti, Európa, Gazdaság, Innováció

Címkék:, , , , , , ,

%d blogger ezt szereti: