Egy Zara-kabát 25 napig tartó útja a tervezőasztaltól a boltokig

zaraillusztráció: Vass Szabolcs

Patricia Kowsmann – The Wall Street Journal (New York)

Nem sokan képesek lépést tartani Inditex által diktált irammal.

A Zara legnagyobb üzletében, New Yorkban, egy reggel kitettek egy fekete, magas nyakú, fémkarikával záródó átlapolós kabátot a polcokra. “A vevők most éppen a fém kiegészítőket keresik” – mondja az üzletvezető, felemelve a karikát. A vevők visszajelzései, magyarázza, inspirálják az új darabok létrejöttét, amik pár héten belül meg is jelennek az üzletben. Ennek a kabátnak például 25 nap kellett.

A Wall Street Journal végigkövette a kabát útját a spanyolországi tervezőműhelyből a manhattani üzletig, hogy bemutassa a Zara anyacége, az Inditex sajátos fast-fashion üzleti modelljét. Az eladásokat tekintve az Inditex világ legnagyobb ruházati vállalata.

A kis spanyolországi iparvárosban, Arteixoban található cégközpontban egy divattervező és szabásmintakészítő öt nap alatt alkotta meg a bő fazonú télikabát prototípusát a Zara üzletvezetőivel folytatott, a nők igényeiről szóló egyeztetések alapján.

Egy második szabásmintakészítő, valamint szabászok és varrónők 13 nap alatt 8000 darabot készítettek el a kabátból. Az ezt követő hat napban kivasalták, felcímkézték, minőségellenőrizték őket, majd elszállították a Zara zaragozai logisztikai központjába, onnan pedig a barcelonai repülőtérre. Másnap a kabát már egy teherautóban zötykölődött a John F. Kennedy repülőtérről a Fifth Avenue-n található üzlet felé, ahol 189 dollárért lehet megvásárolni.

A vállalat azon képessége, hogy gyorsan tud reagálni a vásárlói igényekre, ismert a szakmában. Az amerikai riválisok igyekeznek imitálni azokat a rövidítéseket, amelyek révén az Inditex jelenleg több, mint 7000 üzlettel van jelen 92 országban; és 20,9 milliárd eurós profitot termelt tavaly az eladásokból, vagyis duplázott 2008-hoz képest.

Az Inditex egyrészt úgy gyorsítja fel a termelést, hogy a ruhadarabok 60%-át Spanyolországban, illetve a környező országokban gyártatja le. Az amerikai J.C. Penney is egyre inkább a földrajzilag közelebb eső, közép-amerikai beszállítók felé fordul, hogy függetlenítse magát az ázsiaiaktól. Ennek, illetve a tervezés és a logisztika finomhangolásának köszönhetően az egyes saját márkás termékeik előállítási ideje tíz hónapról nyolcra csökkent a cég elmondása szerint. A korábbi piacvezető Gap, akinek éves eladási számai egy évtized óta stagnálnak, is úgy döntött, hogy a gyártás egy részét Ázsiából a Karib-térségbe helyezi át. Ezenkívül felgyorsítja a tervezési folyamatot: egy-egy ruhadarab akár 24 óra alatt megkaphatja a jóváhagyást a gyártásra.

A J.C. Penney szóvivője azt mondta, nem nyilatkozik más cégek gyakorlatairól. A Gap sem volt hajlandó nyilatkozni az Inditexről. De a szakértők szerint a konkurenciának nincs egyszerű dolga, ha utánozni akarják az Inditex működési modelljét, ehhez ugyanis gyökeresen meg kellene változtatni a tervezési, gyártási és disztribúciós gyakorlataikat. A spanyol cég riválisai ugyan közelebb költöztethetik magukhoz a termelést, de “nem rendelkeznek kiépített rendszerrel a trendekre való gyors reagálásra” – mondja Liz Dunn, a Talmage Advisors nevű, ruházati vállalatoknak tanácsot adó cég alapítója.

“Némileg leegyszerűsítve, az Inditex sikerének titka a rövid átfutási idő: olyan modelleket tudnak kínálni a vásárlóknak, amik a konkurencia üzleteiből egyelőre hiányoznak” – mondja a Société Générale pénzügyi cég elemzője, Anne Critchlow, hozzátéve, hogy ennek köszönhetően azt is megengedhetik maguknak, hogy a konkurenciánál drágábban adják termékeiket. “A Zarára nem mint egy márkára érdemes gondolni, hanem mint egy kaméleonra, ami azonnal képes alkalmazkodni az aktuális trendekhez.”

Az átlapolós női kabátot – az összes többi Zara ruhadarabbal együtt – illető kreatív döntéseket nagyon gyorsan meghozzák az Inditex főhadiszálláson, egy futballpályánál kissé nagyobb, egyterű irodában. Az üzletvezetőket gyakran utaztatják ide konzultációra, hogy megtekintsék a vázlatokat és segítsenek a véglegesítésben. Hivatalos meetingek nincsenek.

A tervezés gyorsasága és a termelés közelsége eredményeképp a ruhadarabok az ötlettől számítva akár két hét múlva el tudnak jutni a boltokba. A trendi darabjairól ismert svéd Hennes&Mauritz a ruhadarabok 80%-át hónapokkal előre rendeli meg a Société Générale elmondása szerint. A H&M nem nyilatkozott.

Az Inditex azt mondja, hogy a központosított disztribúció gondoskodik arról, hogy elkészülte után a ruhadarab eljusson abba az üzletbe, amelyik megrendelte. Más vállalatok termékei gyakran először raktárakba kerülnek, és onnan osztják szét őket az üzletekbe, ami növeli az eladatlan áru felhalmozódásának veszélyét, mondják az elemzők. Az Inditex csak az online eladáshoz vesz igénybe raktárépületeket.

“A kezdetektől fogva az az elgondolás, hogy először is megértjük, mit akar a vásárló, majd egy integrált gyártási és logisztikai rendszernek köszönhetően a lehető leggyorsabban el is juttatjuk hozzá.” – magyarázta az Inditex elnök-CEO-ja, Pablo Isla, egy interjúban.

Az elemzők szerint az Inditex üzleti modelljének határai a vállalat terjeszkedése közben lesznek majd érzékelhetőek, különösen, ha Kína egyre nagyobbá váló piacára is be kívánnak törni. “Nem lesznek mindig olyan közel a beszállítóikhoz” – mondja Dunn.

Bár az Inditex folyamatosan keresi a hatékonyabb működés lehetőségeit, Isla szerint soha nem fognak felhagyni a központosított raktárra alapuló modellel.

A női átlapolós kabát egy az ötvenből, amit a Fifth Avenue-i Zara üzletbe szállítanak, kisebb részletekben. Gyorsan elkapkodják őket, mondja az üzletvezető. Ha elfogy, rendel még a központból.

Hogy a vásárlóknak megadja az exkluzivitás érzését, az Inditex azt mondja, nem készítenek 25 000 darabnál többet a kabátból, még akkor sem, ha lenne rá igény. Különben is, kell a hely az újabb daraboknak, amik egész évben hetente kétszer érkeznek be Spanyolországból.

A Fifth Avenue-i üzlet vezetője közben megmutatja a jelenlegi legkelendőbb darabot, egy piros-fekete kockás, masnis flanelinget. “A vásárlók azt mondták, valami rockosat szeretnének, egy csipet nőiességgel megdobva.”

Megjelent: 2016. december 6.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Üzleti, Vezetés

Címkék:, , , ,

%d blogger ezt szereti: