Venezuela első számú közellensége egy alabamai barkácsáruház eladója

dollarillusztráció: máshol.net

Anatoly Kurmanaev – The Wall Street Journal (New York)

Venezuela forradalmi kormányának első számú közellensége Gustavo Díaz, a Home Depot barkácsáruház alkalmazottja közép-Alabamában.

Ebédszüneteiben a 60 éves Mr. Díaz beállítja szülőföldjén, Venezuelában, a rizstől az aszpirinig mindennek az árát, befolyásolja az inflációs rátát, illetve az árfolyamot, amin aztán dollármilliónyi összegeket váltanak.

Hogy hogyan? Övé Venezuela legnépszerűbb lázadó weboldala, a DolarToday.com, ami közzé teszi az árfolyamot, amit aztán honfitársai mérvadónak tekintenek a dollár feketepiaci átváltásában, megkerülve ezzel a kormány valutaárfolyam-ellenőrzését, ami a világon a legmerevebb.

Nicolás Maduro szocialista államfő azzal vádolja a DolarToday-t, hogy “gazdasági háborút” vív a kormánya ellen, és megfogadta, hogy bebörtönözi Mr. Díazt két társával együtt, akik szintén az USA-ba kivándorolt venezuelai állampolgárok. A Venezuelai Központi Bank kétszer indított keresetet a weboldal ellen amerikai bíróságokon, de nem járt sikerrel. A kormány ekkor hackerekhez fordult, akik állandó ostrom alatt tartják a site-ot, ezért, Mr. Díaz elmondása szerint, bonyolult védelmi technikákat kell alkalmazniuk.

Az összeesküvés állítólagos kitervelője piros “Alabamai Egyetem” feliratú baseball-sapkát hord, és azzal tölti munkanapjait, hogy a vevőknek segít megtalálni a megfelelő csavarokat a polcaik rögzítéséhez. Mr. Díaz egyébiránt egy Amerikában kiképzett, visszavonult ezredes, aki valóban megpróbálta megdönteni Mr. Maduro elődje, Hugo Chávez hatalmát, amikor részt vett a 2002-es, kérészéletű puccsban. Mr. Díaz egy ideig biztonsági főtisztviselő-helyettese volt annak az üzletembernek, aki egy rövid időre átvette a hatalmat a félrement hatalommegdöntést követően, de elmondása szerint most már nem kenyere az összeesküvés.

Jelenleg a gazdasági szabadságért harcol, és azért, hogy a venezuelaiak hozzájussanak az információhoz, egy olyan országban, ahol a kormány minden pénzügyi és gazdasági adatot titkosít. Venezuela éppen brutális mértékű recesszióban van, az ország 30 millió lakosa közül sokaknak élelemre és gyógyszerre is nehezen telik.

“Ironikus, hogy a DolarToday-jel itt Alabamában nagyobb kárt okozok nekik, mint katonaként Venezuelában.” – mondja az alacsony, halk hangú, őszes hajú Mr. Díaz.

2005-ben költözött Alabamába. A testvérei már akkor itt éltek. Politikai menekültjogot, majd állampolgárságot kapott. Hooverben, Birmingham egyik külvárosában él feleségével egy kétszobás házban, egy juharfákkal szegélyezett utcában. Egy lepukkant 2010-es Toyota Corollát vezet, aminek az árnyékolóján ott virít az éppen aktuális munkabeosztása. Részmunkában fordítóként dolgozik a városi bíróságon, hogy kijöjjön a pénzéből. 23 éves fia a barátaival közösen bérel egy házat, tőlük nem messze.

Szabad napjain, amiből nem sok van, újdonsült honfitársaihoz hasonlóan a családi életet és a baseballt részesíti előnyben. A Crimson Tide csapat iránti láz nem kapta el, inkább a jelentéktelenebb Birmingham Barons baseballcsapatot követi. “Itt Alabamában ez a legjobb.” – mondja. A felesége minden nap arepast (kukoricalisztből készült, hússal és sajttal töltött, hagyományos venezuelai lepényeket) készít neki reggelire.

Bár a venezuelai feketepiacon mintegy 15 millió dollár cserél gazdát egy nap, Mr. Díaz saját bevallása szerint nem sokat keres a Delaware államban beregisztrált, ingyenes weboldallal. A cég három alapító tagja – Mr. Díaz, egy miami ingatlanügynök és egy seattlei szupermarket gondnoka – kb. 4500 dollárt keresnek havonta reklámokkal, illetve azzal, hogy a kb. napi 800 000 egyéni látogató böngészési adatait eladják a Google-nak.

Műszak közben olykor kimegy a mosdóba, hogy Blackberryjén átfussa a venezuelai kormánnyal kapcsolatos pletykákat, amiket régi katonatársai küldenek neki, vagy az expat médiát, ami mindig Maduro közelgő bukását jósolja.

“Számomra ez egy szenvedélyes napi harc a totalitarianizmus ellen.” -mondja.

A DolarToday eredetileg a  venezuelai bolívar feketepiaci árfolyamát posztoló Twitter feedként indult. Az árfolyamot a kolumbiai határváros, Cucuta pénzváltóitól kapott adatok alapján számították ki. Kolumbia az egyetlen olyan ország, ahol beváltják a szinte teljesen értéktelen bolívart. A kormány 2003 óta tartja ellenőrzése alatt a bolívar hivatalos árfolyamát, és tiltja a nemhivatalos árfolyamok közzétételét.

A DolarToday twitter-követői száma nagyon hamar meghaladta a kétmilliót, így született meg a weboldal, ami a napi átváltási árfolyamon kívül a venezuelai kormányt rossz színben feltüntető híreket is közöl.

Az oldalon közölt árfolyamok jól illusztrálják az ország gazdasági összeomlását: a mostani 2000 bolívar per dolláros árfolyam 44%-os esést jelent október óta. A hivatalos árfolyam, az import típusától függően, 10 – 660 bolívar per dollár.

A DolarTodayt használja referenciaként azon venezuelai importőrök nagy része, akik hivatalos úton nem juthatnak kemény valutához. Az év első felében Venezuela magán importjainak több, mint a fele feketepiaci pénzből valósult meg, egy caracasi tanácsadó cég, az Ecoanalitica szerint.

Egy caracasi bőrgyógyász elmondása szerint naponta nézi a DolarTodayt, ugyanis arra használja, hogy dollárt vásároljon a pácienseitől és az ismerőseitől, amiből gyógyszereket és új felszerelést tud behozatni. “Ez az egyetemesen elfogadott ár. Soha nem kell alkudozni.” – mondja. A venezuelai kormány és a központi bank nem válaszolt felkérésünkre, hogy kommentálják az ügyet.

Venezuela 2015-ben lezárta a Kolumbiával közös határát, amivel elfojtotta a határmenti dollárkereskedelmet, valamint a DolarTodayt is arra kényszerítette, hogy változtasson korábbi módszerein. A weboldal most egy scanning program segítségével pásztázza a venezuelaiak által posztolt dollár adás-vételi igényeket a közösségi médiában. Az ezekből vont átlagot összevetik azzal az árfolyammal, amit a nagy, underground pénzváltók kínálnak a multinacionális nagyvállalatok részére.

Néhány venezuelai közgazdász és feketepiaci kereskedő szerint ez a minta túl kicsi és könnyen manipulálható. A tulajdonostársak erre azt mondják, hogy ez a legtöbb, amire képesek egy olyan országban, ahol a kormány majdnem két éve nem tett közzé hivatalos gazdasági adatokat.

Nemrégiben a DolarToday cáfolni igyekezett egy Caracasban felröppent pletykát, miszerint az oldalt milliókért eladták volna egy kormánypárti üzletembernek. “Ha így lenne – mondja Mr. Díaz – akkor már egy Maseratiban ülnék, messze innen, nem pedig a Home Depot-ba igyekeznék egy Corollával.”

Megjelent: 2016. november 20.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Amerika, Üzleti, Gazdaság

Címkék:, , ,

%d blogger ezt szereti: