“Férfitabletta”: A hormonális védekezés női dolog marad

fogamyasgatlo1illusztráció: máshol.net

Julia Köppe, Martin Pfaffenzeller – Der Spiegel (Hamburg)

A férfitabletta fejlesztése – mellékhatásai miatt – megszakadt. Az orvostudomány története tanúsítja, hogy az ilyen kockázatoknak a  nők mindig is ki voltak téve.

Madám Zatianny megtalálta a kulcsot az örök fiatalsághoz: egy hormonális kezelést. A futurisztikus történet Gertrude Atherton 1922-es bestseller regényének, a Fekete ökröknek a része. A könyv az embereken végzett korai hormonkísérletekről számol be: orvosok állati petesejteket ültettek be nőkbe vagy terhes nők vizeletével kezelték őket.

Ezeket az anyagokat minden lehetséges dolog ellen önkényesen felírták, egyszerűen kipróbálni, mi a hatásuk – mondja el Lisa Malich, aki a Lübecki Egyetemen többek között a fogamzásgátló tabletta történetét kutatja. A kísérleti nyulak ezekben a kísérletekben kizárólag nők voltak – a részben erőteljes mellékhatásokat az orvosok alig vették figyelembe.

“Elviselhetőség kérdése” – a nők kárára

Hogy a nők hormonális kezelésére más mércék vonatkoznak mint a férfiakéra, a mai napig kimutatható. A kutatók nemrégiben hozták nyilvánosságra egy vizsgálat eredményét, melyben férfiak számára készült hormonális fogamzásgátló módszereket vizsgáltak. A kutatók a 320 kísérleti személlyel végzett vizsgálatot 2011-ben világszerte félbehagyták, holott az eredmények sokat ígérőek voltak.

Az injekcióként bejuttatott hormonkoktél, amire szintén férfitablettaként utalnak, olyan mértékben gátolta a spermaképződést, hogy a férfiak átmenetileg terméketlenné váltak. A résztvevők túlnyomórészt elégedettek voltak, ötből négyen úgy nyilatkoztak hogy továbbra is kapni szeretnék a hormonokat.

A kísérlet félbeszakításának indoka a mellékhatások voltak, pl. hangulatingadozás, pattanások, fájdalom a szúrás helyén, fokozott vagy csökkent libidó, fejfájás, izomfájdalmak, súlygyarapodás. Ilyen kellemetlen tünetek előfordulhatnak, a nők hasonlóktól szenvednek a tablettaszedéstől, sőt részben sokkal fenyegetőbb mellékhatásoktól is, pl.  az életveszélyes trombózistól.

Végső soron az egész csak elviselhetőség kérdése, amire férfiak és nők esetében más a válasz, még hozzá a nők számára hátrányosabb, állítja Paula Villa, a mücheni Ludwig-Maximilians Egyetem szociológusa. Feltűnő, hogy a hormonális kezeléseknél a férfiak esetében mennyivel gondosabban járnak el.

“A nő alacsonyabb értékűnek számít”

Munkatársa, Malich, két okot lát emögött. Az első, hogy történelmileg a női klinikák szolgáltak a hormonkísérletek helyeként, ahol nem voltak férfiak – legalábbis nem páciensként. Ezeken a helyeken végezték az orvosok próbálkozásaikat az állati szervekkel és terhesek vizeletével is.

A másik ok a XIX. század és a XX. század elejének orvosi kultúráján alapszik. A női testet patologizálták. A nő alacsonyabb értékűnek és kezelésre szorulónak számított, magyarázza Malich. A következmény: a nőket gyakrabban és intenzívebben kezelték – míg a férfi volt az egészséges norma.

A regényben szereplő Madám Zatianny beteges törekvése az örök fiatalságra is ebbe a kategóriába esik, véli Malich: a férfiaknál az öregedés normális, ezzel szemben nőknél több szempontból betegségként fogják fel.

A tabletta mellékhatásai Amerikai Szenátusi meghallgatásokhoz vezettek

A nők számára a hormonkutatások csak az ötvenes években fizetődtek ki. 1951-ben talált fel Carl Djerassi egy női hormonális védekezési módszert és tette piacképessé – még ha kezdetben az orvosságot nem is fogamzásgátlószerként árulták.

Az antibébitabletta feltalálása emancipációs vívmányként került be a történelembe. A nők először tudták a terhességet saját erőből elkerülni. De ezért nagy árat fizettek: Az első generációs „tabletta“, ami a mai készítményeknél jóval nagyobb dózisú volt, erőteljes mellékhatásai az eufória miatt szinte teljesen elsikkadtak. Holott a problémák hamar ismertté váltak.

Tíz évvel a fogamzásgátlószer hivatalos piaci bevezetése után az USÁ-ban – közben a tabletta számos más országban is elérhetővé  vált – 1970-ben még szenátusi meghallgatásra is sor került a mellékhatásokkal kapcsolatban. Ezeknek a “Nelson meghallgatásoknak” szinte semmilyen következménye nem volt. A nők továbbra is szedték a tablettát és többé-kevésbé csendben viselték a mellékhatásokat.

A mai szabályozások alapján nehéz dolga lenne a tablettának

Ma jelentősen nehezebb lenne egy olyan gyógyszert a német piacra dobni, mint a tablettát, magyarázza a Christoph Friedrich gyógyszertörténész a Marburgi Egyetemről. A gyógyszertörvény bevezetése előtt nem létezett kötelező jellegű szabályozás a gyógyszerteszteléssel kapcsolatban. Ezért nagyon gyorsan a patikába kerültek az orvosságok. Általában két év vagy még rövidebb idő alatt, mondja Friedrich – ma ez új hatóanyagok esetén gyakran több mint tíz évig tart.

A védekezés továbbra is női dolog marad

Friedrich úgy véli, hogy a nemi szerepek is hozzájárulnak, hogy mindeddig nem készült tabletta a férfiak számára. Még a hatvanas és hetvenes években is az a nézet uralkodott, hogy a nő a felelős a védekezésért. Ezért kezdték csak később a kutatásokat a férfitablettával kapcsolatban, szigorúbb feltételekkel, melyek miatt a próbálkozásokat gyakran fel kell függeszteni.

Malich nem éri be ezzel a magyarázattal a férfitabletta mögül való kihátrálással kapcsolatban. Gendervonatkozást gyanítok a férfitabletta kísérletének megszakítása mögött. A férfiak egyszerűen nincsenek hozzászokva a hormonkezelés okozta testi változásokhoz, ezért erősebben reagálnak rá, míg a nők hagyományosan jobban elfogadják ezeket a készítményeket.

Az Egészségügyi Felvilágosítás Szövetségi Központjának (BzgA, Németország) egy felmérése szerint a 18-49 éves korosztály 53%-a védekezik tablettával.

Megjelent: 2016. november 6.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Innováció, Tudomány

Címkék:,

%d blogger ezt szereti: