Trump most megváltoztathatja Washingtont. De könnyen lehet, hogy Washington változtatja meg őt

trump-trumpillusztráció: máshol.net

Evan Halper, Lisa Mascaro – Chicago Tribune

Szerda reggel Washington arra a kérdésre ébredt, amit még republikánus körökben sem sokan tettek fel maguknak komolyan az elmúlt hónapokban: Mit csinál majd a Trump-adminisztráció?

A demokraták sokkot kaptak. De a republikánusok közül is sokan vannak, akik egyelőre nem tudnak mit kezdeni a szabályokat felrúgó főnökkel, aki a keményvonalas migránspolitikát kivéve egyelőre nemigen rendelkezik programmal.

Miközben a republikánus pártvezetők a hatalomátvétel felett örvendeztek, a párt sorkatonái, köztük a szövetséges lobbisták és kormányzati alkalmazottak, aggódva figyelték a fejleményeket. Trump bizalomgerjesztő, nyugodt – sőt, szinte tiszteletre méltó – győzelmi beszédébe kapaszkodtak, annak jeleként, hogy képes államférfihoz méltó fellépésre is, a kampányban látottak ellenére. Aztán visszaemlékeztek a kampányára.

“Aki azt hiszi, hogy varázsütésre megváltozik, áltatja magát” – mondja a Republikánus Párt stratégiai szakembere, Kurt Bardella, aki nem volt hajlandó pártja jelöltjére szavazni a keddi választásokon. “Trump és csapattársai konfliktust szító viselkedése a beiktatás után is folytatódni fog. Sok olyan helyzet lesz, amelyben a Trump adminisztráció nem ért majd egyet a saját pártjával a Kongresszusban.”

Az adórendszert, a költségvetést, az egészségügyet és a kereskedelmet illetően Trump programja meglehetősen homályos. A Kongresszus bevándorlási szakértői viszont meglehetős magabiztossággal állítják, hogy a mexikói határra ígért falat soha nem fogják felhúzni. Hasonló kétkedés övezi Trumpnak azt a tervét is, hogy illegális bevándorlók millióit fogja kitoloncolni az országból.

Trump megfogadta, hogy nem nyúl hozzá a társadalombiztosításhoz és a Medicare  egészségbiztosítási programhoz, amit a Kongresszus republikánus tagjai évek óta próbálnak megnyesni. A new yorki üzletember azon bejelentése, miszerint az infrastrukturális fejlesztések robbanásszerű növekedését tűzte ki céljául, azonnal aggodalmat keltett azon pénzügyekben konzervatív törvényhozók között, akik támogatták őt. Még a Trump és a Kongresszusbéli republikánusok által együttesen hangoztatott vélemény, miszerint az egészségügyi reformot célzó ún. Obamacare-rendszert le kell állítani, meglehetősen gyenge lábakon áll. Ezidáig ugyanis senki nem mutatott be épkézláb tervet a helyettesítésére.

“Most, hogy övék minden hatalom Washingtonban, kezd arra hasonlítani a helyzet, amikor a közmondásbéli, busz után loholó kutya végül eléri a buszt. Elérték a céljukat, és nem tudják, mihez kezdjenek vele.” – mondja Norm Ornstein, a jobboldalra hajló Amerikai Vállalkozási Intézet egyik szakembere.

Ugyanakkor Trump előtt most szabad a pálya, hogy betartsa ígéreteit, miszerint alaposan megnyirbálja – vagy egyenesen porig rombolja – az Obama-adminisztráció sok, mérföldkőnek számító vívmányát. Trump a globális felmelegedést átverésnek nevezte, és ígéretet tett arra, hogy befektet a szénenergiába. A republikánus vezetőkkel egyetértésben jelentősen csökkenteni kívánja a vállalatokat terhelő társasági adókat, aminek Obama eddig ellenállt. A Legfelsőbb Bíróság konzervatív fölényét is gyorsan vissza fogják állítani.

A fenti kilátások miatt az Obama-vezérkarból többen küszködtek a könnyeikkel szerda reggel az Ovális Irodában. Obama egy pillanatig csak az arcokat pásztázta, majd megnyugtató szavakat intézett hozzájuk. “Tulajdonképpen azt mondta, hogy mindez nem nullázza le azt, amit eddig elértünk” – mondta az egyikük. “Nyomatékosan kérte, hogy ne hagyjuk, hogy elsodorjanak magukkal az érzelmek, hanem koncentráljunk az előttünk álló feladatokra – Trump fogadására a Fehér Házban csütörtökön, illetve a zökkenőmentes hatalomátvétel előkészítésére.”

“Most mindannyiunknak azért kell drukkolnunk, hogy sikeresen egyesítse és vezesse az országot.” – mondta később Obama a nemzethez intézet beszédében. “A békés hatalomátvétel a demokráciánk egyik védjegye. És a következő hónapokban ezt be is bizonyítjuk a világnak.”

A beszéd közben több, mint száz Fehér Ház-dolgozó gyűlt össze a kerengőn és a gyepen, hogy maguk is erőt merítsenek az országhoz intézett szavakból. Obama már azelőtt elkezdett dolgozni a beszéden, hogy Trumpot hajnali fél négykor felhívta.

“A haladás útja nem egyenes, hanem kacskaringós. Ez a politika. Megpróbáljuk meggyőzni az embereket… Tanulunk a hibáinkból.”

Az Obama-adminisztráció a vezető tanácsadó elmondása szerint most azon dolgozik, hogy a nyilvánosság és az új adminisztráció megértse, mi az, ami működik, és milyen veszteséggel járna az amerikaiak számára, ha megszüntetnék őket.

“Bizonyos értelemben minden megváltozott, ugyanakkor semmi nem változott meg tegnap este.” – mondta Christopher S. Murphy connecticuti szenátor. “Új elnökünk van, akit az ország fele nem akart elnökének. De legyünk őszinték: ha Hillary nyer, akkor is olyan elnökünk lenne, akit az ország fele nem akart elnökének.”

A Trump-hatalomátvétel megkezdődött, és a belső körök most árgus szemekkel figyelik a legkisebb árulkodó jelet arra, hogy hogyan fog kormányozni. Trump előszeretettel rögtönöz, viszont most nagyon gyorsan ki kell neveznie 4000 embert, működő munkakapcsolatot kell kovácsolnia a Kongresszussal és át kell látnia a hatalmas méretű bürökráciát átszövő intrikákat is.

Egyik kedvenc jelmondata volt, hogy “lecsapolja azt a mocsarat, ami Washington”, csakhogy a mocsarat nem lesz olyan egyszerű lecsapolni.”Minden egyes elnök arról beszél, hogy ő majd mindent megváltoztat” – mondja Bardella. “De beletörik a bicskájuk: az intézmény hatalmasabb, mint egyetlen ember.”

A lobbisták légiói, akiknek Trump “kitenné a szűrét” a városból, valószínűleg egyre többen lesznek, egyre nagyobb befolyással. Egy új adminisztráció mindig új lehetőségekkel kecsegtet az elsősorban a politikusok érdekeit szolgáló akaratok érvényesítésére. Új víziót kell megvalósítani, és az erre képes emberek gyakran órabérrel dolgoznak.

A washingtoni éttermek és klubok ebédlőasztalainál a fő téma most az, hogy vajon mennyi mozgásteret hagy majd Trump Mike Pence alelnöknek, akinek tapasztalt törvényhozó lévén elvileg az a dolga, hogy elsimítsa az elnök viszonyát a republikánus vezetőkkel. A Trump-adminisztrációban ringbe fognak szállni a befolyásért az ún. “alt-right” frakció tagjai is, akik nyíltan mesterkednek azon, hogy olyan republikánus vezetőket taszítsanak le a trónjukról, akik Pence szövetségesei közé tartoznak.

A házelnök Paul D. Ryan, illetve a szenátusi többség vezetője, Mitch McConnell igyekeztek elhessegetni az aggodalom gyanúját. McConnell meghívta Pence-t a heti megbeszélésre, amit korábban Dick Cheney, a Bush-adminisztráció alelnöke látogatott. McConnell elmondása szerint közölte Trumppal, hogy szeretné, ha minden, köztük lévő nézeteltérést négyszemközt tudnának megoldani. “Majdnem mindenben lelkesen fogjuk támogatni” – jósolta McConnell. De azt is javasolta, hogy Trump számára az lenne a legjobb, ha a Kongresszust megkerülve közvetlen adminisztratív és végrehajtó intézkedéseket hozna, amennyiben lehetséges.

Amikor Trump bevándorláspolitikai terveire terelődött a szó, köztük a falépítéssel és a tömeges kitoloncolással, McConnell óvatos volt.

“Erről most nem kívánok beszélni.” – mondta.

Megjelent: 2016. november 9.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Amerika, Közigazgatás, Politika

Címkék:, , , ,

%d blogger ezt szereti: