Svájci bankok versengenek a kínai gazdagok kegyeiért

svajci-bankok-kinaillusztráció: máshol.net

Frédéric Lelièvre – Le Temps (Lausanne)

Az UBS, a Credit Suisse és a Julius Baer teljes gőzzel toborozzák az ügyfélkapcsolati munkatársakat a kínai régióba. A genfi UBS-nek sikerült betörnie erre a piacra.

David Shick örömmel vett részt a Formula-E első hongkongi versenyén. Az eseményt a Julius Baer svájci privátbank szponzorálta. Többek között ezzel igyekszik alkalmat teremteni az új ügyfelekkel való kapcsolat megteremtésére.

A Julius Baer Kínáért (Hongkongot és Tajvant is beleértve) felelős munkatársa a mindennapokban egy másik terepen versenyez. Bankárokat, ügyfélkapcsolati menedzsereket toboroz. Idént kétszáz főt kívánnak alkalmazni, akiknek nagy része az Ázsia-Csendes-óceáni térségben, azon belül is a hongkongi irodáinkban fog dolgozni” – magyarázza David Shick, mielőtt hozzáteszi: “Nem könnyű rájuk találni.”

Nem véletlenül. Az UBS és a PwC által közölt jelentés szerint Ázsia 2015-ben “háromnaponta kitermelt egy milliárdost”. Az impulzus elsősorban Kínából érkezik, ahol a gazdasági növekedés lassulása ellenére a tanulmány 80 új “szupergazdagról” tesz említést. Összesen 1,2 millió kínai személy rendelkezik amerikai dollármilliókban mérhető vagyonnal. Ők mind potenciális ügyfelei a vagyonkezelőknek – élükön a svájci pénzintézetekkel.

Az öt legfontosabb piaci szereplő közül három svájci. Az élen az UBS, a harmadik helyen a Credit Suisse, az ötödiken pedig a Julius Baer szerepel. “A vagyonkezelési piacot a svájci, amerikai és európai bankok uralják” – erősíti meg Pathik Gupta a McLagan tanácsadó cégtől. “A kínai pénzintézetek egyelőre főleg lakossági alapszolgáltatásokat nyújtanak.”

Vonzó piac

David Shickhez hasonlóan François Monnet szemei is felcsillannak a kínai piac említésére. A hongkongi ICC torony 88. emeletén található irodájában a Credit Suisse Kínáért felelős vezetője megosztja velünk a számokat: “A régió többi részéhez képest gyorsabban fejlődünk. 2012 és 2015 között az újonnan beáramlott vagyon 330%-kal nőtt, ami évi 62%-os növekedést jelent. Az ügyfélkapcsolati menedzserek száma 45%-kal, a bank által kezelt eszközök mennyisége 72%-kal nőtt.”

A statisztikák versenyében is az UBS áll az első helyen. Az ázsiai és csendes-óceáni térség ország szerinti bontását nem teszik közzé ugyan, de a svájci óriás több, mint 270 milliárd dollárt kezel itt a Credit Suisse 150 milliárdja és a Julius Baer 75 milliárdja mellett. Az UBS az egyetlen svájci intézmény, amelyik teljes kirendeltséggel rendelkezik Kínában, 600 fő alkalmazottal, mely szám 2020-ra megduplázódik, különösen a vagyonkezelés részlegen – számol be Edmund Koh, a régióért felelős igazgató. Január óta az UBS 120 ügyfélkapcsolati munkatársat toborzott, és még 1000 főre számít az ázsiai régióban.

Október és június között, a felvételi időszakban François Monnet egy nap öt állásinterjút is levezet. A Credit Suisse-nél az ügyfélkapcsolati menedzserek száma az ázsiai és csendes-óceáni régióban 2 év alatt 520-ról 630-ra ugrott, 50%-uk a nagy-kínai térségben dolgozik. “Nem a számok fontosak” – pontosít Monnet. “Minőséget keresünk, olyan bankárokat, akik ki tudják elégíteni szofisztikált ügyfeleink igényeit. A Kínában kötött üzleteink 60%-a az ultragazdagok szegmenséhez fűződik”, akiknek “több, mint 50 millió frankjuk van a bankunknál és legalább 250 millió franknyi vagyonuk van összesen.” – teszi hozzá.

Vannak bankok, akik már bedobták a törülközőt

Hasonló dinamika jellemzi mindhárom svájci intézetet, ahogy azt a Julius Baer számai is mutatják. A Boris Collardi által vezetett bank a 2015-ös évben 532 millió frank működési jövedelmet könyvelt el az ázsiai régióban. A régió ugyan kevesebbet hoz, mint Svájc és Európa (2,2 milliárd), de 2011 óta 20%-ra duplázódott a teljes jövedelemhez képest. “Ez egy hosszú távú befektetés” – figyelmeztet Pathik Guptha: “A privát vagyonkezelés csak három-négy év elteltével válik kifizetődővé, annyira magasak a költségei.” Több nagy pénzintézet, mint a Barclays és a Merrill Lynch is bedobta már a törülközőt.

Genfben az Union Bancaire Privé (UBP) a leginkább jelen lévő játékos ezen a piacon. Az Ázsiában jól meghonosodott Coutts privátbank tevékenységeinek átvételével “megszereztük a növekedéshez szükséges tömeget. Az akvizíció csak áprilisban történt, de már most pozitív a mérleg.” – örvendezik Michel Longhini vagyonkezelési igazgató. Ázsia “kulcsfontosságú térség a bank által kötött üzletek szempontjából”. A csoport 113,5 millárd svájci franknyi vagyont kezel, ebből 14 milliárdot ebben a régióban, és 10 milliárdot privát bankként. “Körülbelül 60 ügyfélkapcsolati menedzserünk van Ázsiában. Szeretnénk 100 közelébe érni, de a minőség az elsődleges szempontunk. Nem vagyunk jegyezve a tőzsdén, így nem kell számadatokkal hízelegnünk az elemzőknek.”

Szingapúr jelentősége

A játékszenvedélyükről híres kínai ügyfelek nem csak tőzsdei tanácsért fordulnak a bankokhoz. “Az ügyfeleink túlnyomó többségben vállalkozók” – mondja Longhini. “Az első szolgáltatás, amit számukra nyújtunk, az a vagyonuk átstrukturálásában nyújtott segítség, azzal a céllal, hogy az a lehető legjobban feleljen meg az igényeiknek. Pl. az utódlás előkészítésében, vagy az eszközeik védelmében segítünk.” A tavalyi tőzsdekrach kemény lecke volt a spekulánsok számára. “Ha érdekeltek vagyunk a kínai részvényekben, és azok 30%-ot vesztenek az értékükből, akkor az azt jelentheti, hogy a befektetéseink 70-80%-át elveszítjük.” – figyelmeztet a genfi bankár.

A bankárok becslése szerint a renminbi egy éve tartó értékvesztése egy újfajta ügyfélkört hoz számukra, akik a vagyonukat devizában kívánják diverzifikálni. Kiemelik egy szingapúri központ létrehozásának fontosságát is, megítélésük szerint ugyanis Hongkong túl közel van Kínához. Az ügyfelek egyre több vagyonkezelési feladatot bíznak rá a bankokra, és ez kifizetődőbb jövedelemforrás, mint a tőzsdei tranzakciókkal kapcsolatos felkérések.

A korrupciós pénzek kerülése

Ötven oldalnyi dokumentum. “Ennyi mindent kellett aláíratnom egy kínaival, hogy számlát nyithasson!” – panaszkodik egy hongkongi privát bankár. “De vigyázni kell, mert Peking nem viccel a korrupcióellenes kampány óta.”

“A számlanyitás komoly adminisztrációval jár” – erősíti meg François Monnet a Credit Suisse-től. Régen “egyszerűen felmértük a vagyont. Most ellenőriznünk kell a származását. Ha valaki például azt állítja, hogy ingatlaneladásból származik a vagyona, akkor látni akarjuk a szerződést.”

Az UBP-nél is óvatosak. “Az ellenőrzés több hétig is eltarthat, és az adóügyi aspektus is fontossá vált.”

Ugyanakkor mindkét bankár egyetért abban, hogy a hosszadalmas procedúra segít az ügyfelek megtartásában, akiknek újból alá kell vetniük magukat, amennyiben át kívánnak nyergelni a konkurenciához.

Megjelent: 2016. október 16.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Ázsia, Üzleti, Európa, Gazdaság

Címkék:, , , , , ,

%d blogger ezt szereti: