Kína: Az “egy gyermek” szabályozást már egy éve eltörölték, mégis elmaradt a baby boom

kina-babyboomillusztráció: máshol.net

Francie Diep – Pacific Standard (Santa Barbara)

Kína új “két gyermek” politikája nem fogja jelentősen befolyásolni a népességszint emelkedését.

Körülbelül egy évvel azután, hogy Kína bejelentette, eltörli az “egy gyermek” szabályozást, a szakemberek úgy becsülik, hogy az ország 2029-ben 1,45 milliárd lakossal éri el a népességcsúcsot. Ez nem tér el túlságosan attól a forgatókönyvtől, ami akkor lenne érvényben, ha az ország folytatná az egy gyermek-politikát. Ebben az esetben a népesség 2023-ban érné el az 1,4 milliárdos csúcsot a kutatócsoport számításai szerint.

Az új számok egybeesnek azzal, amit a tudósok már régen megjósoltak: a két gyermek-szabályozás életbe lépése nem eredményez baby boom-ot. Ez azért van, mert sok kínai szülőnek a kérdőívre adott válaszaik alapján eleve nem áll szándékában több gyermeket vállalni. Indoklásként ugyanazokat az okokat sorolják fel, amik Amerikában is ismerősen csengenek: a gyerekvállalás költségei, a radikális változás a megszokott életvitelben, a karrierjét megszakítani nem kívánó anya. Kína ezzel beáll a sorba azon országok közé, ahol az iparosodással szinkronban kulturális változás figyelhető meg: egyre kevesebb gyerek születik.

Ha a jövőre nincs jelentős hatással a váltás, akkor viszont “felmerül a kérdés, hogy egyáltalán szükség volt-e az egy gyermek-szabályozásra”, írják a kutatók a The Lancet c. lapban közölt tanulmányukban. Ebbe fájdalmas belegondolni. A szabályzás elvette az emberektől a szabad családtervezés jogát. Újságírók és aktivisták számos olyan esetről számoltak be, amikor a hatóságok a szabály betartatása érdekében nőket kényszerítettek abortuszra, illetve orvosok a nők beleegyezése nélkül helyeztek fel nekik méhen belüli fogamzásgátló eszközöket.

A változásnak lesz ugyanakkor olyan pozitív hatása is, ami a régi szabályozás alatt nem következhetett volna be. Csökkenni fog a “nem jegyzett” gyermekek száma – azon további gyermekeké, akik után a szülők nem tudták, vagy nem akarták megfizetni a törvény által meghatározott büntetést. Az ilyen gyermekek nem járhatnak iskolába és nem részesülnek egészségügyi ellátásban. Ezen kívül valószínűsíthetően csökkenni fog a kockázatos, túl későn elvégzett abortuszok száma is, aminek sok kínai nő aláveti magát.

Az egyik ok, amiért a kínai kormány változtatott családpolitikáján: az országnak szüksége van a fiatal munkaerőre, hogy eltartsák a gyorsan öregedő népességet. Ez így is lesz, de erre még 20 évet kell várni. Addig is, a kutatók szerint Kínának meg kell emelnie a szokatlanul alacsony nyugdíjkorhatárát és meg kell erősítenie a nyugdíjrendszerét.

Megjelent: 2016. október 14.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Ázsia, Politika

Címkék:, , ,

%d blogger ezt szereti: