Feminista szemszögből: Melania Trump és Hillary Clinton, mint két női életút megtestesítői

melanie-trumpillusztráció: máshol.net

Elspeth Reeve – New Republic (New York)

Melania Trump az egész életét a (bizonyos értelemben vett) sikerre tette fel. De milyen árat fizet érte?

Melania Trumpról általában azért írnak a sajtóban, hogy az ő történetén keresztül láttassák új fényben a férjét, Donald Trumpot, hogy gúnyolódhassanak annak ízlésén, esetleg megvetésüknek adhassanak hangot szexista vélekedéseit illetően. A Washington Post egyik ilyen cikke például azt sugalmazza, hogy bár Trump évtizedek óta dicsekedik fűnek-fának arról, hogy hány nővel ért el sikereket, a valóságban ez a szám jóval alacsonyabb, mint gondolnánk.

Viszont kevés írás születik arról, hogy milyen lehet Donald Trump hölgypartnerének lenni. Eleve udvariatlanságnak tűnik ilyesmit kérdezni. Az általános vélekedés szerint ezeknek a hölgyeknek nem sok minden van a fejében. De ez hiba. Igenis érdemes időt szentelni arra, hogy végiggondoljuk, milyen lehet neki – hogy milyen lehet konkrétan Melaniának lenni -, illetve ennek fényében tekinteni Hillary Clintonra. Ők ketten ugyanis két, minden fiatal nő előtt ott álló életutat képviselnek: a test, illetve a szellem útját.

A feminista elmélet aktuális verziója, legalábbis az, amit az interneten olvashatunk, kimondja, hogy nem szabad kritizálnunk nőtársaink választásait. Az összes feminista elv közül a választás elve a legfontosabb. Ha valaki azt választja, hogy nem választ semmit, az az ő választása, nem szabad elítélnünk érte, mert jól választott, hiszen azt választotta, ami számára a legjobb választásnak tűnt – ezt nevezzük a női kiteljesedésnek.

Viszont komolyan eltűnődni Melania választásain, akár a magazinokból, akár Trumpék nyilatkozataiból tájékozódunk, felér egy horrorfilm megnézésével. Anyukám mindig azt mondta nekem: “Légy több, mint egy csinos pofi.” Ez a beteg lázálom vár rád, ha nem hallgatsz az anyukádra. Az életed nem több, mint egy felület, amire egy másik személy önnön férfiasságát kivetítheti. A saját arcod rabja vagy. A férjed olyanokat mond a nyilvánosság előtt, hogy ha a melleid épségben maradnának egy autóbaleset után, akkor lehet, hogy nem válna el tőled.

A legfigyelemreméltóbb két cikk Melaniaról az utóbbi időkben Lauren Collins a The New Yorkerben megjelent írása, illetve Julia Ioffe cikke a GQ-ban. (Az első számú szabály minden szerkesztő számára, aki Melaniaról szeretne cikket iratni, hogy női újságírót kérjen fel rá, egy férfi tollából ugyanis már a tényadatok közlése is szexistának számít.) De jelentek meg írások az Associated Pressnél, a The Washington Postnál és még sok más helyen, ahova Trumpék az elmúlt tíz évben az életük morzsáit elszórták. A legmegdöbbentőbb dolgokat egyébként olyan barátságos újságíróknak nyilatkozták, mint pl. Howard Stern.

Minden látszat ellenére Melaniában van valami igyekvő-stréberlányos. Többen megerősítik, hogy gyerekkora óta hatalmas önfegyelemmel és elszántsággal rendelkezik. Egy gyerekkori barátja így nyilatkozott róla: “kitűnő tanuló volt, nagyon rendezett, nagyon fegyelmezett, mindig jól viselkedett.” A tanulmányai fontosabbak voltak számára, mint a modellkedés. Egy gimnáziumi osztálytársa szerint “minden nap, még nyáron is tökéletes volt a megjelenése.” A modellkedéssel töltött párizsi évekre így emlékszik vissza egy volt lakótársa: “Emlékszem, fel-le szaladgáltunk a lépcsőn, mert túl sok fagylaltot ettünk… Azért csináltuk, hogy elégessük a kalóriákat. Melania mindig nagyon fegyelmezett volt.” Donald Trump-pal való kapcsolatában Melania szintén hatalmas önfegyelemről tesz tanúbizonyságot, ugyanis férje elmondása szerint soha, egyetlen egyszer sem szellentett a jelenlétében.

Azt is megtudhatjuk ezekből a cikkekből, hogy Melania sok modellkollégájával ellentétben soha nem bulizott. A The New Yorker jellemzése szerint: “egy modell, aki úgy él, mint egy apáca.” Egy modelltársa a 90-es évekből elmondta, hogy Melania otthonülő típus volt, aki kihagyta a bulizást. A szlovén fotós, aki felfedezte, így nyilatkozott róla: ” Magának való típus volt. A fotózások vagy divatbemutatók után egyenesen hazament. A bulizásra időpazarlásként tekintett.” Idézet Ioffe cikkéből: “New Yorkban Melania visszafogott, otthonülő életet élt, és nagy figyelmet fordított a testére: bokasúlyokkal sétált, 7 darab gyümölcsöt fogyasztott naponta, és szorgalmasan hidratálta a bőrét.”

A fentiek a kívánatos külső kegyetlen paradoxonára vetnek fényt. A szexi külső ugyanis általában ingyenjegyet jelent birtokosának a legjobb bulikba, a legexkluzívabb partikra, a legmenőbb helyekre, a legjobb drogokhoz. De ahogy használják, úgy veszít az értékéből. Az átbulizott éjszakák – minden egyes elszívott cigaretta, minden pohár koktél, cheeseburger, napozás, fagylalt, amfetamin okozta eufória, éjjel viselt smink, a kialvatlanság – mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a szexi külső egyre kevésbé legyen szexi.

De egyáltalán mi értelme annak lenni, ha az ember nem lel benne örömöt? Rémisztő, sziszifuszi lét, amiben az ember salátaleveleken és magvakon él, csak azért hogy … még több salátalevelet és magvat ehessen. Elvileg irigykednünk kellene Melania életére – a luxusra, a kevés munkára, az anyagi gondtalanságra , és arra, hogy ismeretlen számára a vastag combok feletti kesergés. De Melania Trump képes vajon önfeledtnek lenni? Mennyi munka van a mögött, hogy 46 évesen 43-nak néz ki. Több önfeledten táncoló képet lehet látni Hillary Clintonról, mint Melania Trumpról.

Sokan pedzegetik, hogy Melania Trump sebészeti beavatkozásoknak vetette alá magát, amit ő maga tagad. A találgatások azért kaptak szárnyra, mert a legtöbb fényképén ugyanazzal a merev arckifejezéssel látható: összehúzott szemek, félig nyitott száj. De az igazság szerintem az, hogy a modell Melania jól ismeri azokat a trükköket, amiket a fiatalabb generáció is. A szelfizés művészete rengeteg próbálkozással tökéletesíthető. Ha azt szeretnénk, hogy a nyakunk vékonyabbnak látsszon, felülről fotózkodjunk. Aki ránctalannak kíván tűnni, ne mosolyogjon túl szélesen. Ehelyett tartsa félig nyitva a száját, hogy egy kicsit feszesebbnek tűnjön az arcbőr, és még véletlenül se felejtsen el hunyorítani, máskülönben a leejtett álla miatt szimplán agykárosodottnak tűnne. A kor előrehaladtával a szépség börtöne egyre több mindenben korlátoz. Az érzelmek kifejezése öregít.

Az elnöki választás apropóján a politikán kívül szinte mindenről lehet beszélni: hivatásos wrestlingről, a 80-as évekről, a Baby Boom-generáció szorongásáról Vietnám miatt, a gyakornokok saját maguk által varrt ruháiról, stb. Mindig vannak, akik ráncolják emiatt a szemöldöküket, mondván, eltérünk a tárgytól, de nincs igazuk, hiszen bárki számára, aki egy kicsit is tisztában van a társadalmi választások elméletével, nyilvánvaló, hogy a választások csak igen csekély mértékben szólnak az emberek akaratáról. A választások a celeb-elit réteg önértelmezési kísérleteiről szólnak, amiken keresztül arról is képet kapunk, hogy hogyan élnek az átlagemberek.

Életének valamely szakaszában szinte minden nőnek megfordult a fejében, milyen lehet egy olyan élet, mint Melaniáé, amelyben a testét mintegy szabadjegyként használja a státusz megszerzéséhez. Az urbánus, feminista, szex-pozitív barátnőim által hangoztatott divatos álláspont a test ily módon történő áruba bocsájtásáról: “Simán megtenném.” De ez hazugság. Ha megtennék, akkor valóban megtennék, vagy már megtették volna. De nem akarják. Mert szörnyű. Melania szinte már trollkodással felérő módon kérkedik trófea-feleség státuszával, amikor egy privát repülőhöz bilincselve vagy vagy a zongorán elnyújtózva fotózkodik. Mindezzel gondolom Donald Trump életét reklámozza. De neki magának elég sz*r lehet.

Bizony, Melanián keresztül sok mindent megtudhatunk Donald Trumpról, aki számára ezek szerint az ideális partner az, aki soha, semmiben nem vonja őt kérdőre. Még érdekesebbé válik az egész abban a választási évben, amelyben az első női jelölt indul. Hillary Clinton a feministák azon generációjából származik, akik szerint Melania élete nem a csúcsa mindannak, amit egy nő életében elérhet.

Amerika leghíresebb igyekvő stréberlánya nem más, mint Hillary, aki, Melaniához hasonlóan céltudatos önfegyelem és emberfeletti türelem jellemez. Minden tette egyetlen végső célt szolgált. A számtalan példa közül csak egy: természetesen beférkőzött a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságába, ami egyrészt segített eloszlatni az előítéletet, miszerint a nők nem elég kemények a háborúzáshoz, másrészt a Clinton névhez kapcsolódó, “füvező, háborúellenes hippi” imázst is. A közvélemény helyesléséért folytatott vakbuzgó igyekezetét figurázta ki a népszerű Bernie vagy Hillary? mémsorozat, amelyben a két demokrata jelölt kulturális ügyekben mondott fiktív véleményt, és Bernie Sanders általában a menő, alternatív álláspontot, Clinton pedig a béna, tömegmarketingszagú álláspontot képviselte. (A mém Star Wars-verziójában Bernie az eredeti trilógiát kedveli, míg Hillary szerint “Jar Jar Blinks nagyon jópofa”.) De Hillary a végén elnyeri jutalmát. A “most egy cukorkát, vagy később kettőt” tesztet ugyan kettejük közül Melania nyeri meg, de csak azért, mert ő soha nem eszi meg a cukorkát.

Ha Melania útját választod, az emberek kedvesek lesznek veled, de szánnak, mert csekély értelműnek és bolondnak tartanak; vagy követheted Hillary nyomdokait, amelyben sokan ellenségesek lesznek veled, és megjegyzéseket tesznek majd a csípőd körméretére, cserébe viszont megengedheted magadnak, hogy mosolyogj, mert nem olyan nagy baj, ha kiderül, hogy neked is vannak ráncaid. Néhány lap így is, úgy is a legkevésbé előnyös képet közli majd rólad, de ez sem baj, mert a vacsorapartikon tudsz miről beszélgetni, sőt, mi több, még ehetsz is.

Megjelent: 2016. május 13.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Amerika, Életmód, Társaság

Címkék:, , ,

%d blogger ezt szereti: