A korrupcióval vádolt Lula da Silva után Brazília új vezetőt keres

Mariana Escobar Roldán – El Colombiano (Medellín)

Brazília: Luiz Inácio Lula da Silva ex-elnököt azzal vádolja az államügyészség, hogy hatalmas korrupciós hálózatot szervezett a Petrobras nevű állami olajcég köré. Lula da Silva állítja, hogy személye elleni, politikai indíttatású támadás áldozata, melynek célja, hogy megakadályozzák, hogy harmadszorra is induljon a választásokon az elnöki székért.

Ártatlanságát bizonyítandó, illetve demonstrálandó a saját pártján (Partido de los Trabajadores – Munkáspárt) belüli támogatottságát, a következőképpen nyilatkozott: “Ha sikerül bebizonyítaniuk, hogy korrupt voltam, akkor én magam fogok jelentkezni a rendőrségen.”

Az ügyészség nyomozása kiderítette, hogy Lula kb. 750 000 dollár értékű lakásfelújítást “kapott ajándékba” egy tengerparti üdülővárosban, a sao pauloi Guajuarában, az OAS építőcsoporttól, akik vastagon érintettek a Petrobras körüli botrányos mutyiügyekben, ahol dollárszázmilliók cseréltek gazdát kenőpénzként.

Lula 2010-es visszavonulásakor a népszerűségi indexe 80%-on állt. A Petrobras-botrány, Latin-Amerika legfontosabb gazdaságának recessziója, és az utóbbi évek politikai nyugtalansága azonban jelentős népszerűségvesztést okozott saját maga és a pártja számára is.

A korrupció ellen harcoló nemzetközi szervezet, a Transparency International brazíliai képviselője, Bruno Brandao szerint: “Változnak az idők. Ma magasabban van az erkölcsi küszöb, egyre több embert vonnak felelősségre korrupciós ügyek miatt.” Az új törvények, amelyek lehetővé teszik az ügyészségnek és a bíróknak, hogy a korrupciógyanús ügyeket kivizsgálják, fontos szerepet játszanak ebben. “A fiatal (bíró)generáció már rendelkezik azokkal a technikai kompetenciákkal, amik egy ügy ától cettig való megismeréséhez szükséges, illetve szorosan együttműködnek a rendőrséggel és a pénzügyi adminisztrációval is.” – magyarázza Brandao, hozzátéve, hogy a társadalmi megmozdulás, melynek keretében emberek milliói tiltakoztak az utcán, elengedhetetlenül fontos szerepet játszott abban, hogy a korrupció a brazilok fő beszédtémája legyen.

Ezek a fejlemények kezdik eloszlatni az emberekben hitet, hogy egyesek mindent megúszhatnak büntetlenül, bár egy szakértő szerint valójában nem jelentenek érdemi változást: “Ez sajnos nem tekinthető tendenciának. A brazil és általában véve latin-amerikai igazságügy helyzete valójában katasztrofális. Sok törvényt kell még megváltoztatni, teljes kultúra- és szemléletváltásra van szükség.” Lula ellentámadása szerinte pedig “pusztán stratégia, amivel politikai támadásnak kívánja beállítani az ügyet, magát pedig mártírnak, pedig mi sem áll távolabb az igazságtól.”

Mindenesetre ahhoz, hogy Lula ne indulhasson a következő (2018-as) választásokon, a bíróságnak, majd a fellebbviteli bíróságnak is bűnösnek kell ítélnie. Vagyis, gyakorlatilag semmi nem akadályozza meg Lulát abban, hogy újrainduljon az elnöki székért – hangsúlyozza Rogério Arantes, a sao pauloi Egyetem alkotmányjog-professzora. Carlos Arévalo, a bogotai egyetem nemzetközi jogprofesszora azonban másként vélekedik: Egyrészt a politikai klíma változóban van: amióta Mauricio Macrit elnökké választották Argentínában, a jobboldal újra megerősödött Latin-Amerikában. Bár a brazil krízishelyzet nem írható a 8 év szocialista kormányzás számlájára, annyi bizonyos, hogy a szocialisták elbuktak a társadalmi egyenlőtlenségek ellen vívott harcukban, ami máig az ország legfőbb problémája. Végezetül pedig a korrupciós botrányok “negatív hatásai elegendőek lennének bármelyik kormány megbuktatásához”. Arevalo szerint a megoldást a régióban a vezető szerepét elvesztett Brazília számára egy új vezető jelentheti, az azonban máig nem látható, hogy ki lehetne az.

Megjelent: 2016. szeptember 16.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Politika

Címkék:, ,

%d blogger ezt szereti: