A személyre szabott divatszolgáltatás, ami forradalmasíthatja az e-kereskedelmet

divatillusztráció: máshol.net

Lilly Rockwell – Austin American-Statesman (Austin, Texas)

Katrina Lake-nek, a Harvard Business School hallgatójának támadt egy ötlete: a technológia által nyújtott lehetőségeket meglovagolva a kiskereskedők segíthetnének a nőknek kiválasztani, hogy milyen ruhák illenek hozzájuk.

Az e-kereskedelem egyidős ugyan az internettel, de kevesen használják a vevők adatait arra, hogy célzottan küldjenek nekik termékeket.”Ha az e-kereskedelem innovációit nézzük, a legtöbb törekvés arra irányul, hogy az árut minél gyorsabban kapja meg a vevő.” – mondja a 33 éves Lake. “Úgy éreztem, adott egy hatalmas lehetőség, hogy a kereskedők a technológia adta lehetőségeket kihasználják.”

Az ötlet 2011-ben a Stitch Fix nevű, online divatáru-kereskedelemmel foglalkozó cégben konkretizálódott. A felhasználók először egy “stíluskérdőívet” töltenek ki magukról, megadva többek között a méreteiket és a pénzköltési preferenciáikat. A megadott adatok a cég stylistjaihoz kerülnek, akik fejenként öt ruhadarabot, köztük kiegészítőket (bizsu, táska, cipő) válogatnak ki számukra. Az öt terméket dobozba csomagolják és elküldik a vevőnek. Általában havonta küldenek egy ilyen dobozt, de a gyakoriságon lehet változtatni. A felhasználó magáért a stylist szolgáltatásért 20 dollárt fizet, de ez az összeg levásárolható, még akkor is, ha csak egyetlen darabot tart meg végül az ötből. Természetesen az összes terméket is visszaküldheti, viszont ha mind az ötöt megtartja, 25% kedvezményt kap a végösszegből.

A Stitch Fix elsöprő sikert aratott az elmúlt 5 évben. A felhasználóik számát nem teszik közzé, de több, mint 45 millió dollárjuk van kockázati tőkebefektetésből és több, mint 4000 alkalmazottat foglalkoztatnak, ebből 2800-at stylistként. Tavaly szeptemberben Lake úgy nyilatkozott, hogy 2000 alkalmazottjuk van. Úgy tűnik, egy év alatt ez a szám megduplázódott. A Re/Code techportál márciusi jelentése szerint a Stitch Fix több, mint 200 millió dolláros bevételre számít ebben az évben.

A szolgáltatásnak szabályos rajongótábora van, melynek a cikk szerzője is tagja. A hölgyek megspórolnak egy utat a tömött bevásárlóközpontokba, és az otthonuk kényelmében próbálgatják fel a számukra összeválogatott ruhákat. Ami még ennél is fontosabb, a Stitch Fix úgy tűnik, kifejezetten jól érez rá, hogy milyen ruhadarab vagy kiegészítő fog tetszeni az adott vásárlónak. Lake elmondása szerint 80 százalékuk 90 napon belül rendel egy második dobozt.

A Stitch Fix célja, hogy forradalmasítsa az emberek online vásárlási szokásait. “Sokan nem szeretnek úgy vásárolni, ahogyan arra jelenleg lehetőségük van” – mondja Lake. “Nincs kedvük elautózni a bevásárlóközpontokba, megvárni, amíg leértékelnek valamit, vagy sorban állni azért, hogy a nem tetsző árut becseréljék. Sokan nem szeretik az online vásárlást sem, illetve visszaküldeni az árut, amikor kiderül, hogy nem jó rájuk, amit rendeltek. A Stitch Fixnél azt reméljük, hogy sikerül újra megszerettetnünk az emberekkel a vásárlást.”

A Stitch Fix sikere az adatfeldolgozásban rejlik. Minél többet használja valaki, annál pontosabban tudják megjósolni, mely darabok nyerik majd el a tetszését. “Minden esetben, amikor a kapott doboz tartalmáról visszajelzést küld nekünk, hozzájárul a Stitch Fix-et működtetű algoritmus jobbításához. Még akkor is, ha egyik darab sem nyerte el a tetszését. De maguk a stylistok is kulcsfontosságúak. A legmeglepőbb számomra az volt ebben az üzletben, hogy a kettő kombinációja micsoda értéket jelent. – mondja Lake. Magyarán a stylistoknak nem kell aggódniuk amiatt, hogy hamarosan egy algoritmus veszi át a munkájukat. Ő csak tudja. Ügyvezető igazgató létére Lake még mindig saját kezűleg állít össze öt dobozt hetente. “Van egy pár törzsvevőm. Egyikük egy 19 éves egyetemista, a másik egy 62 éves oaklandi hölgy.” – meséli.

A Lake-re váró egyik legnagyobb kihívás a jövőben, hogy tartani tudja a lépést a cég növekedésével. Tavaly elosztóközpontokat hoztak létre, többek között Dallasban. Tavasz óta cipőkkel bővítették a kínálatot, a jövőben extra méretű ruhákkal tervezik ugyanezt. Ősszel pedig férfiak száméra is elérhetővé válnak a szolgáltatásaik.

Megjelent: 2016 május 13.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Amerika, Életmód, Üzleti, Innováció

Címkék:, , , ,

%d blogger ezt szereti: