Radikalizáció Indonéziában: Menő, nem menő?

indonesia-islamillusztráció: máshol.net

Sarie Ferbiane – Kompas (Jakarta)

Indonéziában a radikális propaganda és a terrorizmus lassan a K-Pophoz hasonló “menőségi indexszel” bír a tinik körében. (A K-Pop az Indonéziában is igen népszerű koreai popzene). Erről szól Noor Huda Ismail dokumentumfilmje, a Jihad Selfie. A férfiasságnak, a dicsőségnek és a bátorságnak az Iszlám Állam propagandáján keresztül vetített álomképe legalább olyan igéző hatással lehet az indonéz tinédzserekre, mint a popkultúra.

Huda a szélsőséges mozgalmak megfigyelője, mozgalmár, újságíró. 2008-ban megalapította a Prasasti Perdamaian (Intézet a nemzetközi béke építéséért) társaságot. Utóbbi ex-terroristáknak segít abban, hogy a börtönből szabadulva ne a radikális csoportok hálójába vezessen vissza az útjuk. A Jihad Selfie című dokumentumfilmje egy indonéz tizenéves igaz történetét meséli el. Teuku Akbar Maulana Aceh provinciából (Szumátrától északra) származik, 16 éves, és követni akarja a barátait, akik Szíriába mentek dzsihádot gyakorolni az Iszlám Állam oldalán.

2013-ban Akbar török állami ösztöndíjjal tanul az Anatolia mustafa Germirli Imam Khatip nemzetközi gimnáziumban, a törökországi Kayseriben. Kitűnő tanuló, barátai körében népszerű. Mégis keresi önmagát. A virtuális világ, a szociális hálók Akbar generációja minden tagjának életét befolyásolják. Akbar a Facebookon felveszi a kapcsolatot egyik régi barátjával, Yaziddal, aki egy AK-47-essel pózol egy ISIS-zászló előtt.

“Iszonyú cool látni, hogy a mieink közül valaki dzsihádot gyakorol. Ha neki sikerül, heh, akkor az azt jelenti, hogy nekem is sikerülhet! Sőt! Láttam a képeken, milyen büszkén feszít a fegyverével. Egy AK-47-essel. Sokkal menőbb, mint az indonéz hadsereg, de még a különleges alakulatoknál is.” lelkendezik Akbar a filmben.

Huda véletlenül találkozott Akbarral egy kayseri kebabosnál 2014 júniusában. “Amikor Akbar arról mesélt, hogy Szíriába akar menni, egy mondatot sem ejtett a vallásról. Csak arról beszélt, hogy mennyire menők azok a barátai, akik az Iszlám Államhoz csatlakoztak.” – magyarázza Huda. “Az ő korában én is éreztem hasonlót, szerettem volna részese lenni egy nagy, világmegváltó mozgalomnak. A különbség köztem és közte az, hogy engem annak idején személyesen keresett fel a beszervező.” – emlékszik vissza Huda, aki az azóta bebörtönzött Abu Bakar Ba’asyir által vezetett, Al-Muk’min koranista kollégium tanulója volt. Utóbbi intézmény arról ismert, hogy terroristákat “nevelt ki” a 2000-es évek elején a közép-jávai Surakartában.

2015 és 2016 között Huda több, mint 180 órányi nyersanyagot vett fel Ausztráliában, Törökországban, Egyiptomban, Balin, Jakartában, Wonosobon, Kudusban, Soloban, Yogyakartában és Nusakambaganon (utóbbi egy börtönsziget Jávától délre, ahol a halálraítélteket kivégzik). Szenvedélyes, sőt, megdöbbentő interjúkat készített a legkülönbözőbb hátterű indonéz ISIS-támogatókkal. Sőt, még egy, az Iszlám Állam seregébe történő belépés ceremóniáját is megörökítette, egy Jakarta központjában lévő mecsetben, nem messze az elnöki palotától.

Huda jelenleg politológiából doktorál a melbourne-i Monash Egyetemen. A Jihad Selfie a diplomamunkájához végzett kutatómunka részét képezi. Reméli, hogy a radikalizáció elleni harccal megbízott nemzetközi szervezetek a jövőben a hatástalan szlogenek helyett más, a populáris kultúrára alapuló stratégiákat is használnak a jövőben, például a filmjét.

“Én nem vagyok filmrendező. Remélem, hogy a filmemből hamarosan forgatókönyves adaptáció is születik, hogy ez a fontos és sürgős üzenet minél hamarabb, minél több emberhez eljusson. Az én filmem a dokumentumfilmes etika szerint, a szereplők beleegyezésével készült. Amennyiben az egyik forrás úgy dönt, hogy mégsem kíván szerepelni benne, akkor ki kell vágnom a filmből, még akkor is, ha érdekes a mondanivalója.”

A Jihad Selfie-t áprilisban levetítették a genfi Biztonságpolitikai Központ által szervezett, a terrorizmus megelőzéséről szóló konferencián. Tervezik, hogy az indonéz iskolákban is levetítik. A főszereplő, a ma 18 éves Akbar, a tapasztalatairól egy “pop” könyvben számol be Boys Beyond The Light (Fiúk a fényen túl) címmel. “Fel akarom nyitni az indonéz fiatalok szemét, hogy ne dőljenek be az Iszlám Állam propagandájának.”

Megjelent: 2016. július 24.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Ázsia, Kultúra, Multimédia, Politika

Címkék:, , , , , , ,

%d blogger ezt szereti: