Milliárdosok a szólásszabadság ellen

Trevor Timm – The Guardian (London)

A pereskedés komplett médiaszerevezeteket tehet tönkre anyagilag. Akármit gondol a a szóbanforgó cikkekről, a pénzes elit által elcsendesített média igencsak borús jövőkép.

Kevesebb, mint 24 órával azután, hogy a gawker.com elesett a milliárdos Peter Thiel által ellenük vezetett jogi keresztesháborúban, egy másik milliárdos házaspár – Donald és Melania Trump – máris megbízta a jogi céget, ami Thielt is képviselte, hogy további médiaszervezeteket hallgattassanak el. Mindennek közvetlen hatása lehet az elnökválasztásra.

A Guardian is beszámolt arról, hogy Melania Trump ügyvédei fenyegetőző leveleket küldtek ki többi között a brit Daily Mailnek, a Politico-nak és a The Week-nek, mert Melania Trump múltjáról szóló pletykákról számoltak be, köztük az Egyesült Államokba való letelepedésének körülményeiről.

Az aggasztó precedenst Peter Thiel teremtette meg: a Gawker elleni jogi hadjárattal egyfajta követendő stratégiát hozott létre milliárdosoknak arról, hogy hogyan tehetik tönkre a nekik nem tetsző szervezeteket. Megmutatta, hogy nincs szükségük egyébre, mint egy kis kitartásra. Egy olyan világban, ahol a médiát amúgy is egyre inkább a gazdagok és hatalmasak uralják, még a Gawker legádázabb ellenségei is jobban tennék, ha elgondolkodnának azon, hogy mindez milyen következményekkel járhat.

Tudjuk, hogy Donald Trump és társai nem először léptek erre az útra. Trump nyíltan dicsekedett például azzal, hogy kifejezetten azzal a céllal perelte be a New York Times egykori riporterét a korai nyolcvanas években, hogy pénzügyi csapást mérjen a szervezetre. Trump ugyan elvesztette a pert, de a jogi viaskodás addigra kétségkívül több százezer dollárjába került a győztes félnek.

Ha azt gondolja, hogy Trumpék most pereskedő kedvükben vannak, csak várja ki a novemberi elnökválasztás utáni időszakot. Peter Scheer, a First Amendment koalíció igazgatója lényeglátóan foglalta össze a Gawker-ügy következményeit:

“Ha Trump veszít és mondjuk öt év múlva az emberek kritikus hangvételű posztmortem cikkeket írnak róla, vajon aggódniuk kell-e majd amiatt, hogy Trump visszajön és bepereli őket? A Gawker-per után, attól tartok, nem egy újságíró teszi majd fel magának a kérdést: Ez vajon velem is megtörténhet, még akkor is, ha Trumpról írok? Önmagukat fogják cenzúrázni. Ez a lehető legrosszabb, ugyanakkor sajnos nagyon valószínű forgatókönyv.”

De nem Trump az egyetlen bűnös. Egy másik nevezetes ügyben a Mother Jones – egy, az oknyomozó cikkeiről híres liberális nonprofit magazin – dollármilliókat volt kénytelen pereskedésre költeni, mert Frank VanderSloot milliárdos beperelte őket egy kritikus hangvételű cikk, illetve a szerkesztőség tweetjei miatt. A Mother Jones tavaly, viszonylag rövid idő alatt megnyerte a pert, de így is pénzügyi válságba kerültek a költségek miatt,  és a fennmaradásuk bizonytalanná vált. VanderSloot ezután egymillió dollárt tett félre kifejezetten a Mother Jones és a “liberális sajtó” egyéb tagjainak beperlésének céljára.

Még a Hulk Hogan-ügyben is – bár sokan joggal találták sértőnek a cikket és a szexvideó megjelentetését – a szövetségi bíróság már a per előtt kimondta, hogy a Gawkert védi a szólásszabadsághoz való jog,  így utóbbi megúszta a további költségeket, mielőtt csődöt jelentett volna.

De ne felejtsük el, hogy a Gawkert nem csak a Hulk Hogan szexvideó-ügy miatt perelték. Legalább fél tucatnyi pert vagy jogi fenyegetőzést kaptak a nyakukba olyan, oknyomozó vagy kritikus cikkek miatt, amelyekről szinte bármelyik elsőéves jogász megmondhatja, hogy a szólásszabadság nevében jogukban állt megjelentetni.

Végezetül – még ha úgy is gondolja, a Gawker megérdemelte a büntetést – a médiaszervezeteknek nem kellene egy pénzügyi halálos ítélettel szembenézniük egyetlen hiba miatt, legyen az mégoly megvetendő vagy hallatlan. Hiszen mindig is lesz legalább egy vagy két milliárdos a világon, aki minden, magára valamit is adó médiaszervezetet gyűlöl. Ha mindannyian Thiel nyomdokaiba lépnek, akkor vajon hány cikk marad utánuk?

Megjelent: 2016. augusztus 23.

Eredeti cikk

Támogassa munkánkat!Kategóriák:Amerika, Politika

Címkék:, , ,

%d blogger ezt szereti: